Artık çatlakların da tedavisi var
Tüp Bağlatmak
Günümüzde giderek tercihi artan kadın doğum yöntemlerinden birisi tüp bağlatmaktır. %100 oranına kadar başarı oranı olan bu yöntem kadınlarda rahmin iki yanında bulunan Fallop tüplerinin lokal anestezi yolu ile bağlatılmasıdır. Böylece sperm ve yumurta hücreleri fallop tüplerinde karşılaşamazlar ve döllenme gerçekleşmez. Bu yöntemle de kişi gebelikten korunmuş olur.
Kadınlarda sağ ve sol yumurtalıkların devamında gelen, sperm ve yumurta üreme hücrelerinin döllendiği tüpe Fallop tüpleri denmektedir. Rahmin iki yanında bulunan bu tüpler döllenmenin gerçekleştiği yer olduğundan, burada tıkanıklık yada enfeksiyonal hastalıklar meydana geldiğinde çocuk sahibi olunamaz. Döllenme görevinin yanı sıra, döllenemeyen yumurta hücresi menstrual döngünün son aşamasını gerçekleştirir. Yani döllenmemiş yumurta hücresi dölyolu boşluğuna bu tüplerden geçerek atılır. Aybaşı döneminin 14. günü yumurtalıklardan atılan hücre fallop tüplerine geçer ve rahime doğru çekilmeye başlar. Döllenme tam bu aşamada hücre henüz tüplerdeyken gerçekleşir. Eğer döllenme olmazsa yapıştığı bir miktar rahim duvarıyla beraber vücuttan dışarı atılır. Ergenlik döneminde üretilen hormonlar sayesinde bu tüplerde hareketlilik sağlanır ve hızlı biçimde büyürler. Fakat bir takım iltihaplanmalar bu tüplerin tıkanmasına ve kapanmasına sebep olabilir. Bu durum da kişide kısırlığa sebep olmaktadır. Tüplerdeki tıkanıklık rahme daha yakınsa ameliyatla düzeltilebilirken, yumurtalıklara yakın bölgedeyse düzeltilmesi imkansızdır ve kişi hayatı boyunca kısır kalmaktadır.
Peki rahim enfeksiyonları, tüberküloz, endomentriozis yada genetik hastalıklar gibi sebeplerden kaynaklı kısırlık nasıl anlaşılır? Yumurtalıkları rahime bağlayan iki kanalında açık ya da kapalı olduğunu anlayabilmek için laparoskopi denilen karın içerisine kamera ile bakılması işlemi gerekir.
Çocuk sahibi olmak istemeyen bir takım insanlar kasti olarak kısırlaşma işlemine girerler. Bu gibi ameliyatlar kadınlarda bulunan tüplerle alakalıdır. Tüpler ya bağlanır yada tamamen kapatılır.
Kadınlarda tüp bağlanması, diğer adıyla “tüp ligasyonu”, yumurtaların bulunduğu tüplerin hamile kalınmaması için ameliyatla bağlanma işlemidir. Yumurtalıklardan atılan yumurtanın üreme hücresi ile karşılaşmadan rahme düşmesiyle kişinin korunmasına yardımcı olur. Çocuk sahibi olmaması gereken kişilerde veya gönüllü olarak çocuk istemeyen kişiler bu çözüme başvurmaktadır. Anestezi yoluyla yapılan bu ameliyatlar kadının cinsel arzusunda veya menstrual döngüsünde değişikliğe sebep olmaz. Tüp bağlanma ameliyatları neredeyse %100 başarıyla kadını ömür boyu gebelikten korumaktadır ve cinsel hayatında kesintiye sebep olmamaktadır. Anne sütünde ise zararlı bir etki yaratmamaktadır. Bunun yanında, hamile kalınabilmek için yapılan, tüplerin tekrar çözüldüğü ameliyatlar ise genellikle olumsuz sonuçlanmaktadır. Üstelik bu işlemlerin ameliyat masrafları oldukça pahalıdır ve zordur. Tüplerin bağlanması cinsel yolla bulaşan hastalıklara ise çözüm değildir. Geri dönüşü oldukça zor olan bu yönteme karar vermeden önce mutlaka ilgili bir danışmanlık ile görüşülmesi oldukça önemlidir. Başarı oranının düşük olmasına rağmen, oldukça seyrek olarak tüp çözülmesi ameliyatının ardından tekrar gebe kalmak mümkündür. Fakat bunun gibi kritik durumlarda olay riske atılmadan her iki tarafın da kararından emin bir şekilde başvurmaları önemlidir. Tüp bağlanması ameliyatlarında göbek altından küçük bir kesit yapılacağı için işlemin yapılacağı yer uyuşturulur. Bazı hastanelerde bu ameliyatlar hasta uyutularak yapılır. Tüplerin bağlanması için göbeğin hemen altından küçük bir kesit açılır. Karın içinde bulunan tüpler bağlanıp ardından kesilerek kapatılır. Bu uygulama için hastanede yatmaya gerek yoktur. Uygulamadan sonraki birkaç gün, uygulama yerinde hafif ağrı olabilir. Gebe olunmadığından emin olunan herhangi bir zamanda ya da doğumdan hemen sonra bu ameliyat gerçekleştirilebilir.
Erkeklerde tüplerin bağlanması işlemi yani vazektomi olarak isimlendirilen bu işlem üreme hücrelerinin geçtiği kanalların kesilmesi yada bağlanmasıdır. Küçük bir işlem gerektirir. Lokal anestezi yapılır. Hastanede kalmayı gerektirmez. Daha fazla bebek istemeyen veya hamile kalması sağlık açısından tehlikeli olan kadınlar ideal bir yöntemdir.
Her iki tüp bağlatma ameliyatında da geri dönüşü imkansıza yakın, oldukça masraflı ve zor bir süreçtir. Bu yüzden tüp bağlatma işlemine karar verilmeden önce oldukça dikkatli değerlendirilmesi gerekir. İstediği sayıda çocuğu olmayanlar kişiler için, kararından emin olmayanlar veya baskı altında karar vermiş olanlar için bu operasyon önerilmemektedir. Bu işlemi yaptırmaya bilinçli ve gönüllü olarak karar veren çiftler, kesinlikle bir daha çocuk sahibi olmak istemeyenler veya çocuk sahibi olması sakıncalı olan kişiler için başarı oranı oldukça yüksek olan tüp bağlatma işlemini yaptırmalarında hiçbir problem yoktur.
Tüm bunlara rağmen tüp bağlatma operasyonunun ardından tüpler tekrar çözülmesi işlemi çok büyük oranda başarısız sonuçlandığından yeniden bebek sahibi isteyenlere kadınlara tüp bebek tedavisi önerilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.