Ventrikulomegali: Bebeğin Beyninde Su Toplanması

Daha çok erkek bebeklerde rastlanan ancak tüm bebeklerde de görülme ihtimali bulunan bu rahatsızlık, beyin içindeki ventriküler sistemin genişlemesidir.

Bebeklerde görülme riski bulunan, erkek bebeklerde nispeten daha fazla rastlanan ventrikülomegali, beynin içindeki ventriküler sitemin genişlemesi olarak tarif edilebilir. Genel görülme yüzdesi en fazla 1000’de 2’dir.

Ventrikulomegali: Bebeğin Beyninde Su Toplanması

Bilindiği gibi doğum öncesi başlayan ve doğumla beraber çok daha fazla önem kazanan sağlık konuları, her açıdan dikkat çeken ayrıntılara sahipken, özellikle de ventrikülomegali gibi beyin ile ilgili durumlar çok iyi şekilde öğrenilmelidir. Nedenleri, görülme sıklığı, neler yapılması gerektiği gibi konuların altı mutlaka çizilmelidir.

Ventrikülomegali Ne Anlama Gelir?
Beyin çok komplike bir yapıdır. Bu yapının içinde yer alan bir de ventriküler sistem bulunur. Söz konusu sistemde genişleme ve hacim kazanma durumu ise ventrikülomegali olarak adlandırılır.

Hangi Sıklıkla Görülür?
Ventrikülomegali her 1000 doğum için 0,1 ila 2 oranlarında görülür. Ancak erkek bebeklerde kız bebeklere göre oldukça sık rastlanmaktadır.

Ventrikülomegali Nedenleri Nelerdir?
Her rahatsızlığın ya da kötü durumun belli başlı sebepleri bulunur. Ventrikülomegali da bir takım sebeplerle ortaya çıkar.

  • Anne karnındayken gelişime devam eden bebeğin enfeksiyona yakalanması
  • Bir takım kalıtımsal bozukluklar
  • X ile ilgili olan kalıtım
  • Bazı özel sendromların olması
  • Tümör
  • Çeşitli kanamalar

Pek çok sebebi olabilen ventrikülomgalinin bebek henüz anne karnında iken sadece teşhisi konabilmektedir. Fakat asıl sebep, genel olarak kesin şekilde ortaya konamaz. Bu sorun tek tarafa ya da her iki tarafa da bağlı olarak gelişebilir.
Tek tarafa bağlı olan sebepler bir şekilde iyileştirilmeye çalışılabilirken daha hafif bir süreç de bu noktada yaşanabilir. Çift taraflı sıkıntılar ise zor atlatılır.

Rahatsızlığın şiddeti de farklı şekilde oluşur. 3 şekilde bu şiddeti ifade etmek mümkündür.

  • Hafif Form; Ortalama 10 mm – 12 mm genişliğine sahip olan bu form, hafif olarak nitelendirilir. Bazı klinikler açısından bu değerler 10 mm – 15 mm arasında da tanımlanabilir.
  • Orta Derece; Genişliğin 15 mm – 20 mm olduğu durumlara verilen isimdir.
  • Şiddetli Form; 20 mm ve daha fazla genişlikteki durumlar şiddetli form olarak geçer.

Tanı Nasıl Koyulur?
Hidrosefali ya da ventrikülomegali, hamilelik sırasındaki ultrason incelemeleri ile tespit edilir. MR da kimi zaman tanı koymada etkili olmaktadır.

Ventrikülomegali tanısında daha çok aquduktus kanalındaki doğumsal darlık öne çıkar. Söz konusu darlık kimi zaman CMV ya da toksoplama türü enfeksiyon çeşitleri ile ilgili olabildiği gibi, kafa içinde bulunan bir kitle ya da kafa içindeki kanamalar ile de bağlantılı olabilir.

Ventrikülomegali 15 mm’den daha geniş şekilde de görülebilir. Her ne kadar ilk başta ultrason altında sadece bu genişleme görülse de, zaman ilerledikçe başka sıkıntılar da bu anomalinin yanında belirecektir.

Tanı Konmasının Ardından Yapılması Gerekenler Neler Olmalıdır?

  • İlk olarak ventrikülomgalinin izole olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Rahatsızlığın tek taraflı mı yoksa iki taraflı mı olduğuna bakılır.
  • Rahatsızlığın şiddetinin hafif, orta ya da şiddetli olup olmadığı kontrol edilir.
  • Ek anomalilerin var olup olmadığı kontrol edilir.
  • Enfeksiyon testleri yapılır.
  • Genetik araştırma testleri yapılır.
  • Gerekirse fetal MR çekilir.

Aileye Bilgi Vermek Çok Önemlidir
Tüm gerçekleştirilen aşamalar, atılan adımlar ve çok daha fazlası aile ile detaylı şekilde konuşulmalıdır. Ailenin her olan bitenden haberinin olması şarttır.

Ventrikülomegali Tekrarlayabilir Mi?
Eğer söz konusu durum izole ise, yani tek başına ve başka bir sıkıntıya sebep olmadan oluşmuş ise tekrarlama riskinin çok düşük olduğundan söz edilebilir. Fakat araştırma sonuçlarında kromozomal anormal durumlar tespit edilmiş ise risk biraz daha fazladır.
Bebeklerde ventrikülomegali anomalisi bulunur ise, yapılacak ilk şey konusunda uzman bir perinatolog bulup ayrıntılı çalışmalar ve ultrason testleri yaptırılmalıdır. Uzmanın da fikri bu testlerden sonra alınır.

Hamilelik Takibi Nasıl Yapılmalıdır?
Ventrikülomegali teşhisinin konulmasının ardından hamile kadın üzerinde uygulanabilir her türlü testin yapılması şarttır. Özellikle de ultrasonografi incelemesinde başka anomalilerin gelip gelmemesi önemlidir.

Eğer bu anomalinin yanında ikinci bir anomali de varsa, bu sıkıntının kromozomal genetik anormallik olup olmadığına bakılır. Yine bebeğin ve annenin sağlığını korumak adına enfeksiyon riskleri de yeniden araştırılır. Başka bir sıkıntının olup olmadığı da bu şekilde ortaya çıkacaktır.

Yukarıdaki Ventrikülomegali nedenleri arasında gösterilen enfeksiyonların hamilelik sırasında geçirilip geçirilmediğine de bakılmalıdır. Bu bilgi önemli bir noktayı temsil eder. Söz konusu enfeksiyonlar ise toxoplazma, CMV, kızamıkçık, HSV ya da suçiçeği olabilir.

Bulunan anomalinin ardından aralıklı kontroller sağlanmalıdır. Ventrikülomegali durumunda azalma ya da artma tespit edilmesi bu kontroller ile sağlanır. Gelişen bebeğin yapıları ve beyni bu sayede daha iyi duruma gelir.

Eğer hamilelik sürecinde bu rahatsızlık tespit edilmiş ise, hamileliğin sürmesi veya devam etmesi ile ilgili karar aileye bırakılır. Ancak uzmanlar konu ile ilgili tüm riskleri, tedavi ve bakım durumlarını aileye anlatır.

Ventrikülomegali ile ilgili enteresan bir bilgi de doğum sırasındaki pozisyon ile ilgilidir. Eğer kafa çapı normal ise normal doğum yapılırken, kafa çapı normalden büyük ise sezaryen yapılır.

Doğum Sonrası Bebeklerin Sağlık Durumu Nasıl Olur?
Gerek Ventrikülomegali şiddetinin hafif olması, gerek ise izole gelen bu rahatsızlığın başka bir durumu tetiklememesi gibi durumlar, tam bir iyileşmenin doğum sonrasında %60 ila %80 gibi bir değere denk geldiğini gösterir. Eğer genişlik hafif şiddetin üzerinde ise pek çok sıkıntı ilerisi için yaşanabilir. Özellikle de tek başına gelmeyen ve farklı anomalileri de beraberinde getiren geniş çaplı durumlar sinir sistemine de etki ederek bebeğin sağlığını tehdit edebilir.

Ventrikülomegali (Megalosefali) ve Makrosefali Farkı!
Makrosefali, doğrudan doğruya kafanın büyük olması demektir. Kafa çevresinin normal değerlerden büyük olması durumu ile beyin dokusunda artışın olması durumu (Megalosefali) birbirinden tamamen farklıdır. Makrosefali zaman zaman bu duruma eşlik edebilse de, her zaman bu ikisi birlikte denk gelmeyebilir.

Makrosefali görüldüğü vakit normal doğumdan ziyade sezaryen doğum önerilir. Doğduktan sonra bebeğin kafa büyüklüğü ile ventriküllerinin genişliği incelendikten sonra, şiddet durumu hafif ve başka anomaliler yok ise bebek hayatına sağlıklı şekilde devam edecektir.

33 yorum

  • sevgi dedi ki:

    Ben 29 haftalik hamileyim bugn kontrole gittim ve bebegin beynnde 12 mm capinda su toplmasi var dedi 2 hafta sonra tekrar gel dedi ne ypicagimi bilmiyorum cokk uzuluyorumm ne olur beni rahatlatcak biseyler syleyin

    • Kadriye arabaci dedi ki:

      Sevgi hanım siz doğum yaptınız sanırım çocuğunuzun kafasındaki su durumu ne oldu sağlıklı mı ne olur bi cvp yazın benim bebeğinin kafasındaki su 18mm çapında çıktı sizin ileri haftalarda kafasındaki suda azalma oldumu

  • Kadriye arabaci dedi ki:

    Ben 29 haftalık hamileyim bebegimin kafasındaki su 18mm ne yapacagimi bilmiyorum

  • Aynur dedi ki:

    Benim bebegim 2 bucuk aylik dün hastaneye gittigimizde kafasinda su toplanmis dedi cok endişeleniyorum dunder beridir napicagimi bilmiyorm bebek daha cok küçük 4.7 mm nasil su toplamis biriniz bilgi verirseniz cok iyi olur tessekurler

    • Hülres dedi ki:

      Benim oğlumun da aynı sorunu vardı. Çift taraflı biri 32mm diğer 29mm şant takılacak dediler. 31. Haftada erken doğum oldu şimdi bir aylık oldu yavrum bir tarafı 6mm düştü diğer 19mm dahada düşecek insallh o kadar dua ettik ki Mevlam kendi ameliyat etti. Bütün hareketleri çok iyi ve de diğer oğlumda da vardı aynı sorun. Şimdi 4.5 yaşında ve çok zeki. Sadece Mevlama dua et bol bol ve hiç bir zamn dua etmeyi unutma. Mevlam şifa versin.

      • Dönüş dedi ki:

        Kacinci ayda ogrendiniz lütfen bana da soyleyin ben 21 haftalık gebeyim bir taraf 25 mm bir taraf 20 sizin nasil ogrendiniz olculeride benimle paylasin lütfen yardımcı olun

      • Kübra dedi ki:

        Hülres hanım bana ulaşabilir misin 7 aylık hamileyim ve aynı sorunları yaşıyorum rica etsem ulaşır mısınız

  • Filiz dedi ki:

    Benim bebeyim 22 haftalik dr kafasinin 10.5 oldugunu normalden buyuk oldugunu soyledi cok korkuyoruz baska hastaneye yonlendirdi ama rdv daha 1 hafta sonra ne yapacagimi bilmiyorum ltf cvp verin cokmu buyuk kafasi

    • Hülres dedi ki:

      Benim oğlumun da aynı sorunu vardı. Çift taraflı biri 32mm diğer 29mm şant takılacak dediler. 31. Haftada erken doğum oldu şimdi bir aylık oldu yavrum bir tarafı 6mm düştü diğer 19mm dahada düşecek insallh o kadar dua ettik ki Mevlam kendi ameliyat etti. Bütün hareketleri çok iyi ve de diğer oğlumda da vardı aynı sorun. Şimdi 4.5 yaşında ve çok zeki. Sadece Mevlama dua et bol bol ve hiç bir zamn dua etmeyi unutma. Mevlam şifa versin.

      • Cemre dedi ki:

        Peki santmi ne hortum gibi bisi o takildimi ameliyat oldumu nasıl iyileşti bana bilgi verirmisin çok üzülüyorum benim kizımdada var daha 20 günlük

  • furkan 31 dedi ki:

    benim beğim 20 haftalıktı.geçen sene ağustostu kontrole diye ve cinsiyet öğrenecektik.ve o an dünyalar başımızı yıkıldı.doktor bebeğimin beyninde ve ciğerlerinde su toplanmış dedi.ve o gün 4 doktora muayene oldum hepside bebeğimin karnımda 7 ayı bile çıkarmayacağını söylediler.çünkü kalbide çok yavaşlamıştı.sudan dolayı kalbinde büzüşmeye sebep olmuş.bebeğimi normal doğum olarak ölü olarak doğum yaptım.Allah kimseye böyle bi durum yaşatmasın.cinsiyetini doğumdan sonra öğrendim .kızdı bebeğim.

  • YUSUF YÜKSEL dedi ki:

    Merhaba ; Bir hafta öncesine kadar bizde bu konular hakkında bilgi almak için bu tür sayfalarda çokça dolaştık. Bahsi geçen konu hakkında bizimde yüreğimizi ağzımıza getirdiler. Aylarca ne olacak diye düşünüp durduk içten içe kendimizi yedik… Şuanda kızımız dünyaya geldi,röntgenleri çekildi, tahlillerini yapıldı. Maşallah hiç bir sıkıntısı yok çok şükür… Allah ne derse o olur. içinizi ferah tutun ve bebeğinizin doğmasını bekleyin. her şey çok güzel olacak… Yapmanız gereken bolca dua edip pozitif düşünmek.

    • Fatos dedi ki:

      Merhabalar.bizimde boyle bor durum var 34 haftalik gebeyim 33 mm buyume oldugunu gebeligi somlardrmak istiyorlar.bizde kararsiz kaldik.ne yapalm bizde.

      • Svg dedi ki:

        Fatoş hanım naptınız bebeğinizin durumu nedir? Bir de arkadaşlar aydan aya artan bi şey mi bu sıvı? Benım 22 haftanın içindeyim benim bebeğimde de sınırda olduğu söylendi.

  • Humeyra dedi ki:

    Bende 8 aylık hamileyim ikiz bebeğe birinin kafası su topladı ne olur bilmiyorum

  • pinar dedi ki:

    slm Hümeyra hanim merak ettim Bebeğinize neoldi aynı durum bende de var ikiz gebelik birinde şu toplaması var . Diğer bebeğiniz nasıl çok korkuyorum lütfen cvp yazin

  • Meral dedi ki:

    Merhabalar ben 29 haftalik hamileyim bebegimde kiz doktora gittigimizde beyin damarlarindaki bir damarin 8 mm oldugunu soyledik bizi bir prof.yonlendirdi oda oyle kotu bisi yok dedi yinede icinizin rahat etmesini istyosaniz emar cekin dedi ama %90 bisi yok dedi sonra cagrdi bizi ayrintili ultrasyondan bakti pranotoloji di sanirim bolumu gittikten sonra kontrol etti karnindan suvi alamayiz artik dedi haftasini gecmis bebek ama gobek bagindan kan alabilir fakat riski var heran ölebilir dedi bebek bizde kabul etmedik takipte kalsin dedik haftaya tekrar gelin dedi bugun ise gittik cok ciddi bisi yok dedibiri 10.5 digerininde 9 mm oldugunu soylediler artk bize gelmenize gerek yok dedi kendi doktorunz kontrol asamasinda olsun dedi bi sorun olursa bana yonlendiri dedi kendi doktorumuza bu raporu gotrduk nicin olmusuyomus bu dedi bize bisi demediler dedik bizden ustun die daha iyi bilir die sizi baska doktora yonlendirdik dedi onun bisi demesi gerekiyo dedi ama suan icimiz cok rahat biz kotu bisi beklemiyoriz

  • Elif dedi ki:

    Merhabalar meral hanım bende 32 haftalık hamileyim aynı durumdayım beyin damarındaki bir damarmı kemikmi bilmiyorum 11mm dedi ve sınırda dedi bu su toplaması oluyormuş özele gidiyordum fakülteye yönlerdirdi sadece buda değil kalbindede küçük bi beyazlık var ne yapacağımı bilmiyorum sizin nasıl sonuçlandı yada başına gelen varsa nolur yazsın

  • Selçuk dedi ki:

    Selamın aleyküm 34 haftalık bir erkek bebeğimiz var beyninde 22 mm su olduğunu söylediler şuan sadece doğumu beklemek zorundayız diyor doktorlar Allah’ıma sığındık eşimle beraber bol bol dua ediyoruz

  • Murat dedi ki:

    Niye konuyla ilgili bizi tam aydinlatmiyorlar

  • Savaş dedi ki:

    Yusuf yüksel bey Allah şifalar versin bebeğinizde sıvı kaçtı peki doğmadan önce

  • DENİZ dedi ki:

    merhaba benIM DE BEBEGIMIN BEYNIMIN SAGDA 10.2 SOLDA 11 MM SIVI BIRIKMESI TESPİT EDİLDİ VE BEN BUNU 28.HAFTAMDA ÖĞRENDİM.DEVLET HASTANESİNDE BEBEGIMDE ZEKA GERİLİĞİ OLABILCEGINI İSTERSEM ALDIRABILCEGIMI DAHI SOYLEDILER ANCAK BIZ TAKDIR MEVLAMIN DEYIP NE ALDIRMAYI DUSUNDUK NE DE FARKLI BIRSEY SONRA ISYERINDE KI PATRONUMA DURUMU ANLATTIM O DA BANA BIR PROF.DR PERINATOLIJI ÖNERDI ONA GITTIK DOKTOR BUTUN BEYIN YAPISINI INCELEDI ODA OLCULERIN AYNI OLDUGUNU SOYLEDI BEYINDE BASKA ANAMOLi olup olmadıgına baktı hiç bir sıkıntı yoktu eger ozur gıbı bır durum olsaydı el ayak hareketlerı anormal olurdu gayet normal dedı hatta göz kırpma reflekslerınede baktı hersey normal dedı ama yıne de bır takım enfeksıyon testı ıstedı torch adı altında onlarda temız cıktı fetal mr bakalım dedı kanama vs varmı dıye o da temız cıktı çok şükür sadece tek bir sorun vardı o da sıvı bırıkmesı bununda bebekte herhangı bır özre yol acmayacagını genetık olmayacagını hatta esımın kafası da buyuk buyuk bır ıhtımal babadan almıs dedı bırde erkek fetusların genl kafa buyuklugu normal olabılır dedı .ARKADASLAR EGER BEYINDE BAŞKA BIR ANOMALI YOKSA COK KAFANIZA TAKMAYIN ZIRA BIZIM IKI HAFTAMIZ FELAKET GECTI.

  • Bessime dedi ki:

    Ben 32 haftalik hamileyim bebwgimin kafasinda iki tarafli sivi var bi taraf 17 mm dger taraf ise 28 mm diyolar tabi bununla beraber cocugumun beyincigi az gelismis diyorlar biz allha sigindik boyle bir durumla karsilasip nasil bir yol izlediniz lutfen yardimci olabilirmisiniz..?

  • Umut altun dedi ki:

    Kimse korkmasın bu teshis bizim cocugumuzada kondu ancak en kötü ihtimalle bile hemen iyileştirilebilir bu sitelerde herkes kötü şeyler yazıyor sadece kontrole gidin 15 gunde bir başka bisey kafaya takmayın

  • Nuri dedi ki:

    Slm herkese geçmiş olsun bebeğimiz 30 haftalık ken devlet hastanesi ne gittik eşime doktor beynin de su birikmesi var 10 mm demiş özele gönderdi ertesi gün gittik doktor ben 7.5 mm ölçtüm dedi 15 gün sonra tekrar baksın doktorunuz dedi çok tedirginiz. 26 haftalık iken de gitmiştik o zaman başka doktora gitmiştik öyle birşey söylememiş ti.bu değerler normal mi. Herkese ALLAH şifalar versin.

  • Celal dedi ki:

    Merhaba
    Eşim 28 haftalık hamileyken ögrendik
    Sol taraftan 11 mm
    Sağ taraftan 13mm
    Ne yapmalıyız

  • ilknur dedi ki:

    Her sıkıntısı olan yazmış ”ne oldu durum…ne ne olur bizde de aynı durum var …bilgi verin vs demiş ama bir daha kendiside uğrayıp bilgilendirme yapmamış.Ben hamile bir arkadaşım için bakınıyorum.. siteyi sık kullanılanlara ekleyip doğumdan sonra bilgi yazıcam buraya.. Doğum ağustos 2019 da.Erkek bir bebeğe hamile kendisi doktor beyninde sıvı toplanması var demiş..Allahın izniyle bir sorun olmaz inşAllah sağ salim kucağına alır bebeğini.

    14 ağustosta bebek sağlıklı bir şekilde doğdu.Hiçbir sorun yok çok şükür ne annede nede bebekte.

  • Dujkkf dedi ki:

    Ben 22 haftalık hamileyim bebegimin beyin sivisi 7 bucuk mm korkuyorum ense kalınlığı da varmış ama diğer test temiz çıktı

  • Samet uzar dedi ki:

    Bende eşim ile birlikte son kontrolde sol 20 sağ 14 ml su toplandığı söylendi. Oradan eşim ile kayseride prof mustafa başbuğu isimli dr. Gittik Pedeloji de iyiymiş. Neyse ölçtü biçti çoçuğun beyinde su var evet dedi sağdece bu değil beynin iki lopunun iletişimini sağlayan colpus colyuzum adında bir organında küçük olduğunu söyledi gelşmemiş dedi yani anlıycanız cok ciddi bir organmış bunun yanında 4 ayrı tanı daha koydu biz su derken 6 adet problem çıktı. Bunları duyunca biz perişan olduk. Fakülteye gittik onlarda baktı biçti çoçuk 38 haftalık acil alınması lazım çok kötü beyin dediler. Neyse ben ve eşim sadece dua ya sarıldık. Eşimi sezeryanla çoçuğu aldılar pramatür bölümüne yatırdılar ve mr çekilcek dediler ciddi bir dudum olmasına ramen sözde sıra yokmuş iki gün sonra mr çekildi bu kez de raporlanması fln filan derken 1 haftayı buldu sözde acil müdahaleydi mr sonucunda çoçuğa konulan tanıların hepsi boşa çıktı saoece sol tarafta orta derece venrükülde genişleme tanısı konuldu. Beyin cerahları ki ikiside prof cocuğun bin cerahi mudahaleye ihtiyacı yok 6 ay sonra kontrol denildi. Şuan bebeğim şükür Allahımın mucizesi ile çok iyi Diyeceğim o ki o tanıda boşa çıkacak siz sadece rabbime sığının ve ondan şiga isteyin bol dua edin imkanınız varsa kurban kesin dr. Profda olsa her dediğine inanmayın

  • Mehmet dedi ki:

    Bessime hanım çocuğunuzun son durumu nedir cvp verirseniz sevinirim tşk ederim

  • Selma dedi ki:

    Bana da dün gittiğim perinatoloji uzmanı tek taraflı 10.2 değerinde sıvı birikmesi olduğunu söyledi.Dünden beri elim ayağım boşaldı.Çok huzursuz ve endişeliyiz?Şütfen yukarıda yazanlardan rics ediyorum.Çocuğunuz nasıl şimdi ?Sağlıkla doğum uaptınız mı ?Umarım herkes sağlıkka almıştır çocuğunu kucağına ?

  • Aysemahmut1 dedi ki:

    31 haftalk.hamileyim hidrosefali tanisi koyuldu bebegime bir tarf siniri baya gecmis 21 mm olmus haftaya gidip sezeryan konusulacak cok korkuyorum sizde nasil.oldu durumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.