0-3 Ay Bebek Gelişimi

Yeni doğan bebeğin özellikleri

Yeni doğan bebeğin başı gövdesine göre oldukça büyük ve orantısızdır bu nedenle başını dil tutamaz. Yeni doğan bebeğin görme mesafesi çok kısa ve görme yetisi kısıtlıdır. Işığa tepki verebilir. Göz rengi henüz belli değildir ve yalnızca 20-40 cm yakını görebilir. Beden hareketleri kısıtlıdır ve çoğunlukla reflekse dayalı hareketler yapar.

0-3 Ay Bebek Gelişimi

Anne karnında başlayan gelişim doğumdan sonra da hızlanarak devam eder. Doğumdan sonra bebeğin fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal alandaki gelişimi çevresi ve çevresindeki insanlar ile etkileşim ve iletişimine bağlıdır.

Bebek gelişiminde her ay gerçekleşecek belirli değişim ve gelişim basamakları olsa da ebeveynler her bebeğin gelişim hızının kendine özgü olduğunu da unutmamalıdır.

Yeni doğan bebeğin özellikleri

Yeni doğan bebeğin başı gövdesine göre oldukça büyük ve orantısızdır bu nedenle başını dil tutamaz. Yeni doğan bebeğin görme mesafesi çok kısa ve görme yetisi kısıtlıdır. Işığa tepki verebilir. Göz rengi henüz belli değildir ve yalnızca 20-40 cm yakını görebilir. Beden hareketleri kısıtlıdır ve çoğunlukla reflekse dayalı hareketler yapar. Bebek zamanının büyük kısmını uyuyarak geçirir, uyandığı zamanda beslenmeye ihtiyaç duyar, ihtiyaçları karşılandığında tekrar uyur. İlk haftalarda ebeveynlerinin ten temasına ihtiyaç duyar.

1 aylık bebeğin gelişim özellikleri

Bebeğin hareketleri hala reflekslere dayalıdır. 1 aylık bebekte görülen reflekse dayalı hareketler; avucunun içine konulan bir oyuncağı ya da parmağı kavrama, koltuk altlarından tutulduğunda yere basma, yanağına değen bir nesne olduğunda emmek için başını o yöne doğru çevirme gibi reflekslerdir. Bebek yüz üstü yatırıldığında başını az da olsa kaldırabilir.

1 aylık bebeğin görme duyusu hala kısıtlıdır, siyah-beyaz renkleri görebilir ve gözünün önündeki objeleri sağa sola hareket ettirildiğinde takip edebilir. Seslere tepki verir, ani ve yüksek sesler bebeği korkutur.

Bebek annesinin sesini tanır ve annenin ses tonu ile yapması ve yapmaması gerekenleri öğrenmeye başlar. Bebeğin iletişim aracı ağlamaktır, ihtiyaçlarını ağlayarak ifade eder, ebeveynler bir süre sonra bebeğin farklı ihtiyaçları için değişik şekillerde ağladığını fark edecektir.

2 aylık bebeğin gelişim özellikleri

2 aylık bebeğin becerileri önceki aya göre gelişir ve bebek güçlenmeye başlar. Önceki ay yalnızca yüz üstü yatar konumdayken başını kaldırabilen bebek 2. ayda dik konumda tutulurken de kısa süre başını dik tutabilir. Sırt üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir ve yatar pozisyondayken kolları ve bacakları hareket halinde olur.

Bebek artık seslere karşı daha duyarlıdır ve sesin geldiği yöne doğru başını çevirebilir, sesin kaynağını bulabilmesi için henüz erkendir. Bu ay itibariyle bebeğin iletişim kurmak için farklı sesler çıkardığı ebeveynleri tarafından fark edilebilir.

3 aylık bebeğin gelişim özellikleri

Vücudunu kontrol etmeyi öğrenmenmeye devam eden bebek 3. ayda sırtını ve başını daha uzun süre dik tutmaya ve yüz üstü yatarken kolları ile kısa süre de olsa kendini kaldırmaya başlar. 3 aylık bebek vücudunu keşfetmeye başlar, kendi elleri en sevdiği oyun aracı olur.

Bebeğin etrafındaki nesnelere olan ilgisi artmaya başlar, yakınlarındaki eşyaları ve nesneleri kavrar ve ağzına götürür bu onun dünyayı tanıma yöntemidir.

Farklı yüz ifadeleri ve seslerle daha zengin bir iletişim kurmaya başlar ancak ağlamak hala ihtiyaçlarını ifade etmenin en etkili yöntemidir.

Gelişim sürecinde ağlayan bebeği sakinleştirmek, kucağa almak ve ihtiyaçlarını ilgiyle karşılamak oldukça önemlidir. Bebeğin ebeveynleri ile bağ kurma süreci doğumdan önce başlar ve doğum sonrası ilk aylar oldukça önemlidir. Ebeveynlerin ten teması, göz kontağı ve ilgisi bebeğin kendini güvende hissetmesi için önemlidir. Bebeğe zengin bir çevre sunmak, doğumdan itibaren onunla konuşmak ve etrafı tanıtmak, eşyaları isimlendirmek bebeğin bilişsel gelişimine katkı sağladığı gibi sosyal ve duygusal gelişimine de faydalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.