Kürtajdan Sonra Hamilelik

Kürtajdan Sonra Yeniden Hamilelik Olur mu?

Bazı durumlarda isteyerek veya istemeyerek gebe kadınlar hamileliklerini sonlandırmak zorunda kalabilirler. Bu tıbbı müdahaleye verilen isim kürtajdır. Kürtaj yaptıran kadınların en büyük kaygısı da bir daha hamile kalamamaktır. Oysa böyle bir durum söz konusu dahi değildir. Hatta tam aksine temizlenen rahim için embriyolar daha kolay tutunma sağladığı için kürtaj öncesinden daha fazla hamile kalma şansınız artacaktır.

Kürtajdan Sonra Hamilelik

Kürtaj yaptıracak olan hastanın en çok dikkat etmesi gereken nokta, bu işlemi yaptıracağı kliniğin ve doktorun uzman kişiler olması noktasıdır. Buna ek olarak ortamında hijyenik olması son derece önemli bir ayrıntıdır. Çünkü ortam hijyenik olmazsa enfeksiyon kapma riski yaşarsınız. Doktorun ve kliniğin de uzman olması işlemin sağlıklı bir şekilde yürümesi için son derece önemlidir. Şiddetli kanama, enfeksiyon gibi durumlar sağlıksız klinik ortamlarında ve bilinçsiz kişilerin yaptığı kürtajlardan kaynaklı olarak yaşanmaktadır.

Kürtajdan sonra bir kadın doğurganlığını kaybediyorsa, bu yanlış klinik veya doktor seçiminden kaynaklı olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi kürtaj korkulacak bir tıbbı müdahale değildir. Bu müdahale de tek sıkıntı bulunmaktadır, oda doğru merkezlerde ve doğru doktorların elinde bu işlemin yapılmamasıdır. Merkezinizden ve doktorunuzdan emin olduktan sonra, hiçbir korku yaşamadan rahatlıkla kürtaj olabilirsiniz. Bu sizin doğurganlığınızı asla olumsuz olarak etkilemeyecektir. Aksine hemen doğum kontrol yöntemlerini uygulamaya başlamazsanız, kısa süre içinde hamile de kalabilirsiniz.

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

  • En yaygın olan yöntem Vakumla yapılan kürtajdır,
  • Bayanların en çok tercih ettiği ilaçla kürtaj yöntemi,
  • Laparatomi,
  • Karman kanülleriyle aspirasyon,
  • Dilatasyon ve kürtaj,
  • Higroskopik genişleticiler ile kürtaj yöntemleri dünyada en çok kullanılan yöntem çeşitleridir.

Kürtaj Yapılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Cerrahi bir müdahale olan kürtaj, mutlaka doğru ve bilinçli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Cerrahi müdahale başlığı altına giren tüm operasyonlarda mutlaka küçükte olsa bir risk bulunmaktadır. Kürtaj da bu riski en aza indirmek için uzman hekimlerin desteğini almanız gerekmektedir.

Bu işlem için seçmiş olduğunuz kliniğin steril bir ortama sahip olması gerekmektedir. Enfeksiyon almak için çok uygun olacağınız bir operasyon da hijyenik ortamların seçimi enfeksiyon riskinizi de en aza indirgemiş olacaktır.

Kürtaja giden bayan, bu işleme geçilmeden önce neden bu noktaya geldiğini, yani hikayesini çok iyi bir şekilde doktoruna anlatmalıdır. Hastanın özel durumu, alerjisi ve benzer bir durumu olup olmadığını anlamak için bir takım testler yapılır. Bu esnada hastayı rahatlatmak adına mutlaka doktoru konuşarak hastayı kürtaja hazırlamalıdır.

Kürtaj işlemine geçilmeden önce mutlaka idrar kesesi boşaltılmalıdır. Kürtajdan sonra kadın ne zaman hamile kalabilir, bunun hesaplanması için mutlaka gebelik haftasının belirlenmesi yoluna gidilir. Buna ek olarak kürtajdan sonra da ultrasyon takibi devam eder.

Kürtaj için genel anestezi yapılması durumunda hasta aç olarak ameliyathaneye girer, eğer lokal anesteziye karar verilirse, o zaman aç olarak girilmesine gerek kalmaz. Fakat lokal anestezi sırasında hasta adet sancısı gibi bir sancıyı kasıklarında hisseder. Buda gayet olağan bir durumdur. Korkmayı gerektirmez. Doktorlar anında ağrı kesici yaparak bu ağrının şiddetlenmesinin de önüne geçerler.

Kürtaj Riskli Bir İşlem midir?

Kürtajın hiçbir riski yoktur demek çok yanlış olur. Sonuçta bu müdahale cerrahi bir operasyondur ve cerrahi operasyon da az veya çok bir risk bulunmaktadır. Yasal süreçte kürtaj yaptıracak bir bayan, gebeliğin 10. haftasına kadar bu kürtajı yaptırmalıdır. Bebeğin büyümesi, kürtajda ki riskleri artıracak faktörlerden bir tanesidir.

Kürtajda ki Riskler

  • Kanama: Her kadında görülebilecek normal bir olaydır. Gebeliğin 10. haftasına kadar sonlanan gebeliklerde bu risk daha azken, ilerleyen ay ve zamanlarda yapılan kürtajlarda kanama riski çok daha fazla olacaktır.
  • Rahmin Delinmesi:  Yine gebelik haftası 10. haftayı geçen gebeliklerde, kürtaj yapılması durumunda karşılaşılan bir risktir. Rahmin şekli bu riskte belirleyicidir. Öne veya arkaya yatık pozisyonda ise rahim zarar görebilir. Böyle durumlarda daha sonra yeniden yapılan onarma işlemi ile sorun çözülür.
  • Enfeksiyon: Her zaman üzerinde durduğumuz steril olmayan ortamlarda yapılan kürtajlarda rastlanan bir durumdur. Doğru klinikte ve hijyenik bir ortamda kürtaj olursanız, sonrasında da kendinize dikkat ederseniz, enfeksiyon riskinin önüne geçmiş olursunuz.
  • Parça Kalması: 10. Haftadan büyük gebeliklerde, kürtaj yapılması durumunda rahim içinde parça kalabilmektedir. Bu parça kalma durumu kendini yoğun kanama ile belli eden bir durumdur. Yoğun bir kanamanız varsa mutlaka hemen hekime başvurmalısınız. Bu durumu yaşayan hastaya ilaçla tedavi uygulanarak parçanın düşürülmesi sağlanır.

Benzer Konular:

Kürtajdan Sonra Kanama

20 Maddede Kürtaj ve Sonrası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.