10 Soruda Riskli Gebelik
Menopoz Nedir?
Kadınlar biyolojik olarak erkeklerden farklı yaratıldıkları için belirli bir dönemden sonra yumurta hücrelerinin üretimi durur. Yumurta hücrelerinin üretiminin doğduktan sonraki bu döneme menopoz dönemi adı verilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Menopoz belirtileri özellikle ileriki yaşlarda kadınlarda çok daha etkin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Herkeste görülen ve artık menopoz ile özdeşleşmiş olan bazı belirtiler söylemek mümkün. İlk olarak adet düzensizlikleri meydana gelecek ve ömrünüz boyunca düzenli bir şekilde devam etmekte olan âdet kanamaları artık eskisi gibi bir düzene sahip olmayacaktır. Bununla beraber menopoza giren kişilerin en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesi sürekli olarak ateş basması ve vücudun sıcak hissedilmesidir. Vücuttaki hormonların dengesinin değişmesine bağlı olarak ortaya çıkan bu ateş basması durumunu tedavi etmek için ne yazık ki herhangi bir ilaç veya tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Aynı zamanda vajina etrafında bulunmakta olan kasların eski hacmini kaybetmesi ve şekil olarak bozulması da menopoz belirtileri arasında sayılabilmektedir. Menopoza girdikten sonra kadınların cinsel isteğini kontrol eden östrojen hormonu zaman içerisinde azalmaya başlayacaktır. Bahsetmiş olduğumuz hormonun aşırı derecede azalması, kemik erimesi gibi çeşitli hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Menopoz dönemine girdikten sonra düzenli olarak doktor kontrolünden geçerek azalan hormon seviyesinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Kimi insanlarda menopoz dönemine girdikten sonra ateş basmaları tetikleyen bazı besin öğeleri olabilir. Özellikle kahve, stres veya aşırı miktarda alkol tüketmek, sıcaklık hissinin miktarını artırıyor olabilir. Siz de kendinizi etkileyen unsurları tespit ederek bu konuda hayatınızı değiştirmeye çalışabilirsiniz. Ateş basmaları genellikle 3 dakika kadar bir süre boyunca aralıksız olarak devam eder ve gece saatlerinde ortaya çıkar. Eğer uyurken kan ter içerisinde geceleri uyanıyor ve bu sebepten dolayı uykusuzluk problemleri meydana gelmeye başlıyorsa en kısa süre içerisinde doktor kontrolünden geçerek yaşamış olduğunuz sorunların başka sebeplere bağlı olup olmadığı hakkında detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz. Gece saatlerinde meydana gelen ateş basmaları eğer uyku düzeninizi bozacak ve hayatınızı olumsuz yönde etkileyecek seviyeye gelmişse genel olarak ince pijamaları tercih etmeye ve yatarken genellikle yastığın soğuk gözümü tercih etmeye çalışınız. Bahsetmiş olduğumuz bu küçük değişiklikler sayesinde bir nebze de olsa yaşamış olduğunu sorunları azaltabilirsiniz.
Menopoz Engellenebilir mi?
Her insanın belirli bir ömür süresi olduğu gibi aynı zamanda iç organlarımızın ve sistemlerimizin de belirli bir miktarda ömrü vardır. Erkeklerde üreme sistemi ölene kadar çalışmaya devam etse de kadınlarda aynı durumu gerçekleştirmek mümkün olmaz. Yumurtalıklar yaklaşık olarak 20 ile 30 sene boyunca aktif bir şekilde her ay düzenli olarak yumurta üretmeye devam eder bu süreci tamamlandıktan sonra ise yumurta öğretmeye bırakırlar. Sonrasında ise tamamen işlevini kaybeder. Ne yazık ki şu anda tıp dünyasında yapılan çalışmalar vücuda hormon enjekte etmek sayesinde menopoz dönemine girmeyi erteliyor olsa da tamamen ortadan kaldırdığını söyleyemeyiz. Kimi insanlar daha erken yaşlarda kimilerinde ise çok daha ileriki yaşlarda ortaya çıkan bu problemin kaçınılmaz olduğunu kabul etmek gerekiyor. Menopoz dönemine girmeden önce insanların yaşamış oldukları çeşitli yan etkiler ve olumsuz durumları engellemek de ne yazık ki mümkün değildir. Mümkün olduğu kadar kendi yaşam tarzınızı menopoz dönemine girerken değiştirerek, ortaya çıkan etkileri azaltmaya çalışabilirsiniz. Eğer hormon tedavisi yaptırarak menopoz dönemine girmeyi ertelemek istiyorsanız ilk olarak doktor kontrolünden geçmeli ve bu işlemler için uygun olup olmadığını hakkında bilgi almalısınız. Çünkü bildiğiniz gibi vücutta bulunan hormonların dışarıdan bir etki eden sürekli olarak kontrol altında tutulmaya çalışılması vücudun olumsuz tepkiler vermesine sebep olabilir.
Menopoz Ertelenebilir mi?
Menopoz döneminin ortaya çıkma sebeplerinden bir tanesi kadınlardaki östrojen hormonunun büyük oranda azalması ve artık yumurtalıkların işlerini kaybetmesidir. Menopoz dönemine girmeden önce doktorlar tarafından uygulanmakta olan hormon tedavileri sayesinde bir miktar de olsa menopoz dönemini ertelemek mümkün oluyor. Fakat sürekli olarak dışarıdan vücuda hormon takviyesi verildiği için hormon takviyesi ortadan kalktığı zaman otomatik olarak vücut tekrar menopoz dönemine hazırlamaya başlayacaktır. Eğer mutlaka çocuk sahibi olmanıza gerek yoksa ve vücudunuzdaki gelişmeyi normal akışına bırakmak istiyorsanız, hormon tedavisi almaktan vazgeçtin. Böylece menopoz dönemine girmeyi kabul edebilirsiniz. Her ne kadar psikolojik olarak insanların büyük bir bölümü bu döneme girmeyi kabul etmese de aslında menopoz dönemi de hayatta yaşanması gereken güzel anlardan bir tanesi olarak görülebilir.
Psikolojik Olarak Etkileri Nelerdir?
Uzun yıllardan beri yumurta üretmeye ve sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olmanıza olanak tanıyan yumurtalık, menopoz dönemine girdikten sonra etkisini kaybetmeye başlar. Bahsetmiş olduğumuz bu durumun meydana gelmesi birçok kişi üzerinde psikolojik olarak çöküntü ve depresyon halini ortaya çıkarabiliyor. Her ne kadar menopoz dönemi her kadının başına gelecek olan bir yaşam döngüsü olsa da yine de kadınlar bu dönemi kabul edemiyor ve ortaya çıkan yan etkilerden sürekli olarak şikâyet etmeye devam ediyor. Eğer menopoz dönemine girerken yaşamış olduğunuz sıkıntılardan dolayı kendinizi bunalım içerisinde hissediyor ve çevreye karşı çok daha agresif bir tavır sergiliyorsanız, mutlaka profesyonel bir şekilde psikolojik destek almanızı tavsiye ediyoruz. Psikolojik destekler sayesinde yaşamış olduğunuz dönemin çok daha kolay bir şekilde geçmesine ve menopoz dönemine alışmanıza olanak sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda unutmayın ki menopoz dönemine tamamen girdikten sonra yaşamış olduğunuz bir psikolojik bunalım etkileri tamamen ortadan kalkacaktır. Sadece yumurtalıklar, yumurta üretimine son verirken geçen bu süreç içerisinde sabırlı olmak ve olacakları kabul etmek gerekiyor. Siz de bu şekilde bir yaşam tarzı belirleyerek menopoz dönemine çok daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.
Menopoza giren kadınlar nelere dikkat etmelidir?
İlk olarak menopoza girdikten sonra düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. Doktorların vermiş olduğu randevu seanslarına aksatmadan uymak, bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirebilmeniz açısından oldukça büyük önem taşıyor. Menopoz döneminden sonra yaşlı insanlarda ortaya çıkan kalp ve damar hastalıklarının görülme riski büyük oranda artıyor. Bu yüzden de özellikle dengeli ve düzenli beslenme konusunda menopoz dönemine girdikten sonra dikkatli olmak gerekiyor. Diyetisyenler tarafından veya doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde besin takviyesi almak çok daha sağlıklı bir yaşama sahip olmanız için size yardımcı olacaktır. Doktorların da herkese tavsiye ettiği gibi fiziksel olarak kendinizi dinç tutmak için düzenli olarak spor yapmanız oldukça faydalı bir aktivitedir. Yazımızın en başında menopoza girdikten sonra yumurta üretiminin tamamen durduğunu söylemiştik. Fakat eğer menopoza yeni girdiyseniz iki yıl boyunca cinsel ilişkiler sırasında korumaya devam etmek gerekiyor. Çünkü vücuttaki hormonlar tam olarak işlerine son vermediği için menopoza girdikten sonra bile çok nadir de olsa âdet kanamaları ve yumurta üretimi meydana gelebilir. Yaklaşık iki yıl boyunca düzenli olarak korunmaya devam ettikten sonra âdet kanamalarının tamamen kesildiğini kendinizi de göreceksiniz. Bu süreçten sonra artık cinsel ilişkiler sırasında korunmanıza gerek kalmayacaktır. Çünkü yumurta üretimi tamamen durmuş olacaktır. Menopoza girdikten kısa bir süre sonra âdet kanamaları sırasında uzun süre boyunca kan akışı meydana gelirse fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor. Çünkü rahim içerisinde bulunmakta olan özel bölgelerin hasarı sonucunda sürekli olarak devam eden kanamalar meydana gelebilir. Menopoza girdikten sonra insanların en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesi sürekli olarak sıcak basması gibi klasik konular oluyor. Bu süreç içerisinde kesinlikle doktorunuza danışmadan başka insanların tavsiye ettiği hap yiyecek içecek veya dışarıdan alacağınız ilaçları kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü menopoz döneminde hem psikolojik hem de fiziksel anlamda zayıf olduğunuz için bilinçsiz olarak kullanmış olduğunuz ürünler sizin sağlığınıza zarar vermeye başlayabilir.
Menopoza girerken adet düzensizlikleri, aşırı kanama olur mu?
Menopoza girerken düzensiz olarak âdet kanamaları meydana gelmeye başlar ve daha sonrasında aylık düzenli olarak görmüş olduğunuz kanamalar sıklığını azaltarak devam edecektir. Fakat unutmayın ki her kanama gecikmesi menopoza işaret değildir. Bazı durumlarda vücudunuz özel olarak bir ay için yumurta üretimini durdurabilir. Menopoz olup olmadığınızı konusunda kesin bir şekilde bilgi almak istiyorsanız yine doktorlar tarafından kontrol edilmeniz gerekmektedir.
Menopoza girerken veya girdikten sonra hamile kalınır mı?
Menopoza girdikten sonra yaklaşık olarak bir yıl içerisinde vücudunuzun yeniden sağlıklı yumurta üretme ihtimali vardır. Bu yüzden de bu süreç içerisinde cinsel ilişki yaşayacaksınız korunma yollarını uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Tarihte az görülüyor olsa da menopoza girdikten sonra hamile kalan kişiler de olduğunu söyleyebiliriz.
Menopoza girmek istiyorum?
Menopoza girerken âdet kanamalarının düzensiz bir hale gelmesi ve psikolojik olarak depresyon halinde olduğunuz için hemen menopoza girerek bu dertlerin sona ermesini istiyor olabilirsiniz. Doktorların sık sık karşı karşıya kaldığı bu durumu tedavi etmek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü tıp dünyasında menopoza yaklaşan kişiler için yumurtalıkların işlevini durduracak herhangi bir işlem mevcut değildir. Sabırlı bir şekilde yaşamış olduğunuz sıkıntılara göğüs gererek bu sürecin sona ermesini beklemelisiniz. Yaklaşık olarak en fazla iki ay boyunca devam eden bu süreç menopoza tamamen girdikten sonra sona erecektir.
Erken menopoza giren kadınlar ne yapmalı?
Erken yaşlarda menopoza giren kadınların çok daha uzun süre boyunca bu süreç içerisinde yer alacakları aşikâr. Genellikle erken yaşta menopoza giren kadınlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki kemik erimesi gibi hastalıkların meydana gelme ihtimali diğer kadınlara göre çok daha fazla. Bu yüzden yazımızda belirtmiş olduğumuz düzenli ve dengeli beslenme özellikle genç yaşta menopoz dönemine giren kadınlar için çok daha büyük önem taşıyor. Bunun dışında ise yaşanılan işlem basamakları veya psikolojik olarak durumlar, normal yaşlarda menopoza giren kadınlar ile herhangi bir şekilde farklılık meydana getirmez.
Benzer Konular:
Erken Menopoz Nedir, Nedenleri Nelerdir?
Ateş Basmanın Menopoz Dışındaki Sebepleri
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.