Yeni Doğan Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür
Spiral Kayması
Spiral kayması denen vaka takılan T şeklindeki RİA’nın bulunduğu yerden kayıp rahim ağzına doğru kayma durumudur. Bu durum fazla adet kanamalarından yada ilişki sırasında erkek organda meydana gelen yaralanmalardan spiralin kaydığı anlaşılabilir. Bunun dışında sadece şüphelenmeler ile ultrason çektirilirse durum görülebilir. Spiral kayması olduğu anlaşıldığında ameliyatla spiral rahimden tekrar çıkarılır.
Doğum kontrol yöntemleri arasında bulunan ve bir hayli yoğun şekilde tercih edilen spiral önemli bir tedbir yöntemidir. Rahim içine yerleştirilen T biçiminde plastik bir parça olarak tanımlanabilir. İşleyişi türüne göre değişiyor. Temel olarak tüm spiraller rahim içine yerleştirildikten sonra vücudun verdiği tepkiyle gebeliği önlüyor. Vücut spirali yabancı bir madde olarak algılıyor. Bölgede iltihabi reaksiyon oluşturuyor. Bu tepki spermleri etkisiz hale getiriyor. Döllenme gerçekleşmişse de yumurtanın rahim duvarına tutunmasını engeller. Peki bu ameliyat nasıl gerçekleştirilir? Kadın ilk olarak jinekolojik muayene masasına yatırılır. Vajina içerisine normal muayenelerde uygulanan plastik ya da metal muayene aleti yerleştirilir. Rahim ağzının ve vajen içerisinin antiseptik solüsyonla hijyeni sağlanır. Bu aşamadan sonra ise rahim ağzı tenekulum adı verilen metal aletle tutulmaktadır. Spirallin hazırlanmasının ardından rahim ağzından içeriye doğru yerleştirilir. Rahim ağzını tutmaya yardımcı olan tenekulum alınır ve spiralin iplerinin fazla olan bölümü 2-3 cm ip kalacak biçimde makas yardımı ile kesilmektedir. Bu sayede spiral ileride bu ipler yardımıyla rahat bir şekilde çıkarılabilir. Spirallin uygulanması ve takılması aşamasın hasta herhangi bir şekilde ağrı hissetmez. Spirallerin çıkartılacağı zaman da oldukça kolay bir işlemle çıkarılır. Hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Hasta, günlük yaşantısına ve işine dönebilir. Spiralin takılması ardından kasık ağrısı yaşanabilir. Bu ağrı basit ağrı kesicilerle giderilebilir. Spiralin takılma süresi ise 1-2 dakikadır. Tüm spiral takma aşamaları, enfeksiyon riskini minimumda tutmak için oldukça titizlikle ve steril bir şekilde yapılır.
Spiral T şeklinde bir araçtır. Spiraller plastikten yapılır. Üstü ise bakır kaplıdır. Spiral uygulanmadan önce T’nin üst kolları katlanmaktadır. Bu sayede ince bir çubuk haline getirilir. Rahim ağzından içeriye bu şekilde sokulmaktadır. Uygulanmasının ardından çevresindeki plastik boru şeklinde bölüm geri çekildiği taktirde T’nin kolları rahim içerisinde açılmaktadır ve spiral normal bir şekilde T şeklini almaktadır. Spiral rahim içerisinde T şeklinde durmaktadır. Bu duruş sayesinde rahim içerisini iyi bir şekilde kaplayabilir. Bu sayede, gebelikten korur ve spiralin düşmesi engellenmiş olur. Spiralin düşmesi engellense bile bazı durumlarda spiral kayması denen olay gerçekleşebiliyor.
Spiralin yer değiştirmesi durumu, takılı olan aletin rahim içerisinden çıkması veya vajina içerisine kaçması ile gerçekleşir. Bu durumun gerçekleşmesi ile birlikte koruyucu özellik kaybolur ve gebelik riski artar. Aynı şekilde spiralin kayması sonucunda cinsel ilişki yaşanırsa erkek üreme organında çeşitli yaralanmalarda görülebilmektedir.
Spiral kayması ile birlikte adet döneminin dışında kanama ve leke oluşumu gözlenmektedir. Çok fazla doğum yapan kadınlarda, tam yerleşmeme durumlarında ve rahim ağzının geniş olmasından ötürü spiral yer değiştirmektedir. Spiralin kaydığında dair net belirtiler ise; adet dönemi haricinde lekelenme ve kan oluşumu, zaman zaman ağrı ile birlikte kanama durumudur. Kişi, bu şikayetler haricinde spiralin kaydığını anlayamaz. Ancak şüphelenirse; vajinal muayenede veya ultrason ile spiralin kaydığı anlaşılır. Spiral (ria) kayması sıklıkla, çok doğum yapanlarda rahim ağzının çok geniş olmasından kaynaklanmaktadır. Bir başka neden ise spiral takıldıktan sonra yerine tam yerleşmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı spiral takıldıktan sonraki adet döneminde kayma olup olmadığı kontrol edilmektedir. Çok nadir vakalarda spiral rahim ağzına doğru değilde karın tarafında doğru da kaydığı gözlenmiştir. Bu durumda spiral ameliyatla çıkartılır. Spiralin çıkarılması da en az takılması kadar kolay ve ağrısız.
Spiralin ucunda rahim ağzından sarkan ufak bir ip var. Çıkarma işleminde işte bu ip çekiliyor. Doktor bunun için ufak bir alet kullanıyor. Spiral oynamış veya ipi rahim içine kaçmışsa işlem biraz daha uzayabiliyor. Bu durumda rahim açılıyor; özel aletlerle spiral çıkarılıyor. Bu işlem de kolay ve acısız; korkmaya gerek yok. Spiral uzun süredir kullanılıyorsa yerine biraz fazla alışmış olabilir. Bu gibi durumlarda histeroskopi denilen bir aletle spiral yerinden oynatılıyor ve alınıyor. Bu gibi vakalara yakalanmamak için spirali taktıran kadınlar 1 ay sonra jinekologa kontrole gitmeli, spiralini 5 yıl sonra çıkarttırmalı yada yenisi ile değiştirmelidir. Spiral, daha önce doğum yapmamış kadınlar için uygun değildir. Tüm kontroller konusunda hassas davranılmalıdır.
Benzer Konular:
Spiral Nasıl Takılır, Çıkarılır
Cinsel İlişkide Spiral Kayar mı?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.