Havale Geçiren Çocuğa İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Lohusalık döneminde anne ve bebek bakımı ön plana çıkıyor
Lohusalık dönemi 9 ay devam eden hamileliğin etkilerinin giderilmeye çalışıldığı özel bir süreçtir. Bu dönemde hem annenin, hem de bebeğin hassas bir bakıma ihtiyacı vardır. Ancak anne bakımı bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Annenin fiziksel ihtiyaçları, enfeksiyonlardan korunmak için bakımı, ruhsal durumu için özen gösterilmelidir. Bu dönemin sorunsuz atlatılması demek, anne ve bebek sağlığı için önemlidir.
Doğumdan itibaren 6 haftalık süreci kapsayan lohusalık dönemi, kadının kendisine daha fazla özen göstermesini gerektiren bir süreçtir. Hamileliği bitişiyle vücudun kendini toparlama süreci olan lohusalık döneminde gereken özen gösterildiği takdirde, olası risklerde önlenebilir. Bu dönemi kadının enfeksiyon dahil pek çok riski taşıdığı bir süreç olarak görmek gerekir. Her türlü belirti dikkate alınmalı ve kişisel bakıma özen gösterilmelidir. Lohusalık döneminde kadının vücudu kendini hamilelik öncesine geri döndürmeye çalışır. Bu nedenle vücutta hızlı değişimler olmaya başlar. En başta rahim kendini toparlar, eski haline döner. Genital organlar eski durumuna dönüş yapar. Doğum kesisi iyileşme gösterir. Bütün bunlar olurken kadının fiziksel ve ruhsal bakımdan sorunlar yaşaması da normal kabul edilir. Bu dönem kadının depresyona girme riski artar. Enfeksiyon riski yükselir. Bunları kolay aşmak için, lohusa kadına en yakınları destek olmalıdır.
Lohusalık döneminde akıntı ve kanamalara dikkat edilmeli
Doğumla birlikte kadında adet kanaması miktarında olan parlak kırmızı renkli, löşi denilen akıntı gelir. Kadının akıntı için sıkça değiştirdiği günlük petleri kullanması gerekir. Akıntının fazla olması, kötü kokması, iltihaplı olduğuna dair belirtilerin olması halinde, doktora gidilmelidir. Lohusalık döneminde aşırı kanama olması halinde, rahim ağzı yırtıkları, rahim enfeksiyonları, epizyotomi sorunları akla gelmelidir. Özellikle ateşle birlikte karında hassasiyet, aşırı kanama gelişirse, doktora gidilmelidir. Lohusalık döneminin ilk 24 saati kanamalar bakımından çok risklidir. Bu yüzden doğumdan sonraki ilk gün annenin gözlem altında olması gerekir.
Lohusalık döneminde dikişlere dikkat edilmeli
Dikiş hem normal doğumda, hem de sezaryen doğumda yapılabilir. Normal doğumda vajinal bölgede yapılan dikişler için önerilen lokal anestezik kremler ihmal edilmeden kullanılmalı, oturma banyoları yapılmalı, tuvalette antiseptik losyonlar önden arkaya doğru kullanılmalıdır. Dikiş yerinde ödem oluşursa, bölgeye soğuk uygulama yapılmalıdır. Lohusalık döneminde rahim ağzındaki açıklık ve dikişlerin olması yüzünden kadınların tampon kullanımından kaçınması gerekir. Yaklaşık 2 hafta kadar bunlara dikkat edilmelidir. Sezaryen doğumda bikini bölgesine gelen dikişlerdeki ağrı içinde, doktorun önerdiği emzirmeye etki etmeyen parasetamol ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Banyo yaparken de dikişlerin kuru kalmasına özen gösterilmeli, ayakta banyo yapılmalıdır.
Lohusalık döneminde doktor kontrolleri ihmal edilmemeli
Doğum yapan kadınlar lohusalıkta ilk 10-15 gün içinde ve sonunda doktor kontrolüne gitmelidir. Muayene sırasında dikiş kontrolü yapılır, rahmin durumu değerlendirilir. Lohusalıkta kadının cinsel yaşamı değerlendirilerek, uygun bir doğum kontrol yöntemi belirlenir. Kadında olabilecek genital bölge değişimleri, kızarıklık, ateş, memede süt birikimi, kanama gibi sorunlar değerlendirmeye alınır. Uzmanlar doğumdan sonra bu tür sorunları olanların rutin kontrolü beklemeden doktora gitmesini tavsiye ederler.
Lohusalık döneminde tuvalet sorunları
Tuvalet sorunları lohusalıkta en fazla vajinal doğum yapan kadınlarda görülür. Doğumda mesaneye bebeğin başı baskı yaptığı için, idrarı kontrol eden kaslar etkilenir. Bu yüzden kadında idrar yapmada zorluk, idrarı yapamama, sancılanma, idrarı tam boşaltamama gibi problemler ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda da idrara tutmama gibi ciddi bir sorun yaşanabilir. Bunlar zamanla normal hale gelecektir. Doğumla birlikte görülen hemoroid yüzünden yaşanan sıkıntıların azaltılması içinde, oturma banyoları, lokal anestezik, termofor uygulaması, ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Dışkılama sorunları içinde lifli besinler tüketilebilir.
Lohusalık döneminde emzirme sorunları
Bu dönemde kadın bir yandan kendi sağlığı için çabalarken, bir yandan da bebeğini emzirmek zorundadır. Bazı kadınlar bebeğin beslenmesinde anne sütünün az geldiği endişesini taşırlar. Ancak bu endişe yersizdir. Her annenin sütü bebeğini beslemeye yeterli olur. Önemli olan emzirme konusunda bilinçli olmaktır. Hastaneden çıkmadan önce annelere bu konuda detaylı bilgi verilir. Emzirme tekniği anlatılır. Aktif bir şekilde bebeğin nasıl besleneceği gösterilir. Doğumdan sonra hem bebek emmeyi öğrenmeli, hem de anne emzirmeyi öğrenmelidir. Bunlar yapıldığı takdirde, her geçen gün annenin sütünde artış olacaktır. Bu dönem önemli olan meme başı bakımının düzenli yapılmasıdır. Annelerin emzirme sırasında rahat kıyafetlerde giymesi önerilir.
Lohusalık döneminde süt kanallarının tıkanmaması gerekir
Bebeğin emzirilmesinden sonra memede hala sertlik varsa, memelerde hassasiyet devam ediyorsa, memede kalan sütün boşaltılması gerekir. Süt ziyan edilmeden süt poşetlerine konularak, dolaba kaldırılabilir. Ayrıca ılık suyla memeye hafif bir masaj da yapılmalıdır. Bunlara uymadığınız takdirde meme dokusunda iltihap oluşabilir. İlerleyen aşamada bu meme apsesi olarak kadını rahatsız eder. Bu nedenle memedeki süt kanallarının tıkanmamasına özen gösterilmelidir.
Lohusalık dönemi için uyarılar
Lohusalık döneminde beslenmeden, kullanılan ilaçlara kadar her detayın uygun şekilde düzenlenmesi gerekir. Emzirme sırasında bebeği etkilemeyecek şekilde ilaç kullanımı olmalıdır. Bu dönem hamilelikten kalan fazla kilolardan kurtulmak içinde uygun değildir. Vücut zaten kendini onarmakla meşgul olduğundan, diyet ve ağı egzersiz gibi uygulamalar lohusalık sonrasına bırakılmalıdır. Bunun yerine kasların kendini toparlamasına yardımcı olmalı, özellikle karın kaslarını çalıştıran hafif çalışmalar yapılmalıdır. Lohusa kadın kendine de dinlenme için süre ayırmalıdır. Bunun için en uygun zamanda bebeğin uykuda olduğu süreçtir. Lohusalık depresyonundan etkilenmemek içinde çalışmalar yapılmalıdır. Kadın daha sosyal olmalı, kendine zaman ayırmalıdır. En yakınlarından destek görmesi bu süreci atlatmasına yardımcı olacaktır. Aktif bir cinsel yaşam içinde lohusalık dönemi sonunu beklemek daha uygundur.
Ayrıca Bakınız:
Lohusalık Depresyonu Nedir ve Ne Zaman Geçer?
Hamilelikte Ve Lohusalıkta Cinsellik
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.