Normal Doğum Yapanlara Öneriler
Hormonlu spiral hamileliği nasıl önler?
Hormonlu spiral takıldıktan sonra rahme progesteron hormonu salgılamaya başlar. Bu spiralin gebeliği birkaç yolla önlediği düşünülür. Öncelikle rahim ağzında olan mukusu koyulaştırmakta ve spermin rahme ulaşmasını önlemektedir. Spermin yumurtaya kadar gitmesini önlemekte ve yumurtayla döllenmeye mani olmaktadır. Rahim duvarının incelmesine yardımcı olarak, her ayki adet döngüsünde kanamaların daha az olmasını sağlamaktadır. Diğer bakır spirallere oranlara hormonlu spiralin avantajları daha fazladır.
Günümüzde doğum kontrolü önemli bir toplumsal sorundur. Herkes için planlı bir gebelik sağlanması için, uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Gebeliğin ertelenmesi ya da önlenmesi için kadınların bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmesi gerekir. Yapılan tetkiklerin ardından, kendisi için uygun bir korunma yöntemi tespit edilecektir. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan yöntemlerin bazı olumsuz etkileri olabilir. Bunların arasından yan etkisi en az olanının ve koruma etkisi yüksek olanının seçilmesi önemlidir. Spiral toplumda en fazla tercih edilen yöntemlerden biridir. Metal ya da plastikten üretilen, 2-3 cm boyunda olan T şeklindeki spiral gebeliği önleyen rahim içi araçtır. Spiralinde çeşitleri vardır. Bunlar arasında içinde progesteron hormonu olan hormonlu spiral yan etkisi en az olanıdır. Rahmin içine yerleştirilen, spermin yumurtaya ulaşmasını ve döllenmeyi önleyen spiral etkin bir korunma sağlar. Döllenme olsa da, rahim içindeki dokuyu bozarak buraya embriyonun yerleşmesine de engel olur. İçeriğinde progesteron hormonu bulunan spiraller pahalı olsa da, kanama riskini azaltır.
Hormonlu spiral nedir, avantajları nelerdir?
Hormonlu spiral gebelikten kaç yıl koruma sağlar, yan etkisi var mı?
Hormonlu spiral kullanıldığında diğerleri gibi 5 sene gebelikten koruyucu etki gösterir. Fakat uzmanların bir kısmı hormonlu spiralin 3 yılda bir değiştirilmesini tavsiye ederler. Ancak uzun süreli doğum kontrolü sağlayan diğer yöntemlerle kıyaslandığında, yan etkisi oldukça azdır. En fazla görülen yan etkisi adet kanamasında azalmaya yol açması, bazı hallerde adet kanamasını kesmesidir. Bazen kanaması fazla olan kadınlara da kansızlığa karşı hormonlu spiral taktırması da önerilebilir.
Hormonlu spiral adet kanamasını keser mi?
Gebelikten korunma için hormonlu spiral kullanan kadınların % 25 kadarında adet kanaması kesilebilir. Ancak adet kanamasının kesilmesi menopoza girmek olarak algılanmamalıdır. Bu sorun sadece hormonlu spiralin takılı olduğu sürede devam eder. Hormonlu spiral çıkarıldıktan sonra kadında adet kanamaları yeniden görülmeye başlar.
Yumurtlamanın olduğu dönemde hormonların etkisiyle rahim için dokusu kalınlaşır ve kendini olası bir gebelik için hazırlar. Fakat döllenme olmazsa, kalınlaşmış olan rahim içi tabakası adet kanaması şeklinde dışarıya dökülür. Kan aktıkça rahim içi dokusu yeniden incelerek eski haline dönüş yapar. Hormonlu spiral rahmin içine progesteron hormonu verdiği için, rahim içi dokusunda kalınlaşma olmaz. Bu nedenle adet kanamasının olmasına gerek kalmaz. Bu nedenle hormonlu spiral takılı olduğunda, kadının adet görmemesi herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Bunun yanında hormonlu spiralin yaydığı progesteron hormonu sadece rahimle sınırlı kalır. Vücutta başka alanları etkilemez.
Hormonlu spiral ile diğer spirallerin arasındaki farklar
Hormonlu spiral bilinen diğer spiraller gibi gebelikten koruyucu etkiye sahiptir. Ancak içeriğinde progesteron hormonu bulunduğu için koruma etkisi daha yüksektir. Bunun dışındaki farklar ise;
Hormonlu spiral kimler için uygun değildir?
Emzirme döneminde hormonlu spiral kullanılır mı?
Emzirme döneminde hormonlu spiral kullanımının bir sakıncası bulunmaz. Ancak doğum yaptıktan sonra 6 hafta geçmeden spiral takılmamalıdır. Hormonlu spiral anne sütünün içeriğini değiştirmez, fakat nadiren sütün miktarını azalttığı görülmüştür. Bunun bebek içinde bir zararı belirlenmemiştir. Bazı araştırmalarda bebeğin kanında biraz hormon tespit edilmiştir. Ancak bunun bebek için bir zararı yoktur.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.