Kürtajda Parça Kalması Nedir?

Kürtajda Parça Kalmasının Zararları Nelerdir?

Gebeliğin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen kürtajda parça kalması durumu ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Tıbbi literatürde rest olarak geçmekte olan bu durum, kürtajda rahmin tam temizlenememesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum genellikle; rahim ağzı darlığı olan ve gebeliğin ilerlemiş olduğu bir dönemde kürtaja başvuran kadınlarda görülmektedir.

Kürtajda Parça Kalması Nedir?

Kürtaj oldukça ciddi bir operasyondur ve bu nedenle alanında uzman bir doktor tarafından, steril koşullar sunan bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kadının hayatını sonlandırmaya dahi yol açacak ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kürtaj sonrasında görülebilen ve istenmeyen durumlar arasında başlıca; kürtajda parça kalması, enfeksiyon, aşırı kanama, şiddetli ağrı gibi faktörler yer almaktadır.

Gebelik görüldüğü takdirde plasenta, gebelik kesesi veya fetüs insan vücudunda oluşmaktadır. Gebeliğin sonlandırılması amacıyla gerçekleştirilen kürtaj esnasında ise rahim içerisinde plasenta, gebelik kesesi veya fetüsün bir kısmının kalması durumunda ‘’kürtajda parça kalması’’ sorunu ortaya çıkar. Bu durumun en kısa sürede ultrason aracılığıyla tespit edilmesi ve ek müdahale ile ortadan kaldırılması oldukça önemlidir.

Kürtaj konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de kürtajın gebeliğin onuncu haftasının ardından gerçekleştirilemeyeceğidir. Bu nedenle istenmeyen gebeliğe sahip olan kişilerin onuncu hafta öncesinde bu operasyona başvurmaları gerekmektedir. Operasyona başvuracak kişiler, işlemin steril ortamda ve bir uzman tarafından gerçekleşeceği konusunda yeterli bilgi sahibi olmalıdırlar. Kürtaj, kadının hayatını ciddi oranda etkileyebilecek işlemlerden biridir. Bir uzman tarafından gerçekleştirildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Fakat uzman olmayan kişilerce steril olmayan ortamda gerçekleştirilmesi, oldukça ciddi problemlere yol açmaktadır. Rahim içine gerçekleştirilen bu müdahale, kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemelidir. Aksi takdirde ciddi psikolojik problemlere yol açabilmektedir.

Kürtajda Parça Kalması Durumunda Görülen Belirtiler

Rahmin gebeliğin sonlandırılmasının ardından tam olarak temizlenememesi sonucunda kürtajda parça kalması durumu ortaya çıkar. Kürtajda parça kalması durumunda görülen belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kürtajın ardından en az bir hafta kanamanın görülmesi: Kürtaj sonrası görülen kanamalar bazı günlerde yoğunlaşabilir. Kanama esnasında parçalı şekilde pıhtılar görülebilir.
  2. Ağrı ve sancıların görülmesi: Normal durumlarda kürtajdan sonra bir veya iki gün ağrı yaşanması olasıdır. Fakat kürtajda parça kaldığı takdirde bu ağrının süresinde ve şiddetinde artış görülecektir.
  3. Adet döneminde şiddetli ağrı ve sancıların görülmesi
  4. Bulantı ve kusmanın iki günden uzun sürmesi

Kürtajın ardından damla ve lekelenme şeklinde hafif kanamaların ortaya çıkması mümkündür. Bu durum kürtajda parça kalmasının belirtileri arasında yer almamaktadır. Fakat bu hafif kanamaların giderek şiddetli kanamalara dönüşmesi ve kanama ile birlikte kadınların ağrı, sancılara sahip olması durumu belirtiler arasında yer almaktadır. Ağrılar özellikle kramp şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kanama miktarının giderek artıyor olduğu durumlarda kadınların mutlaka bir uzman tarafından destek almaları ve muayene edilmeleri gerekmektedir. Kadınlar, kesinlikle bu durumun kendiliğinden geçmesini beklememelidirler. 

Bazı durumlarda hiçbir belirti ortaya çıkmadan kürtajda parça kalması durumunun görülmesi olasıdır. Bu nedenle belirtiye sahip olmayan kadınların da kürtajın ardından bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Özellikle herhangi bir enfeksiyon kapma veya komplikasyon görülmesi durumuna karşı kişilerin muayene edilmeleri oldukça önemlidir.

Kürtajda Parça Kalması Durumunda Uygulanacak Tedavi

Kişiler, komplikasyon oluşma riskine karşı kürtajdan bir hafta sonra muayene edilmelidirler. Muayene esnasında kürtajda parça kaldığı tespit edilirse uzman tarafından müdahalenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ultrason aracılığıyla bu durum tespit edilir. Bazı durumlarda vakum kürtaj ile parça alınabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı kadınlara ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. İşlem oldukça kısa sürede gerçekleştirilir. İşlemin anestezi altında gerçekleştirilmesi gerekmemektedir. İşlem başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde kadınlar tekrar hamile kalmada, adet düzenlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmayacaklardır. Kişiler kürtajda kalan parçaların kendiliğinden düşmesini kesinlikle beklememelidirler. Yanlış uygulamalara başvurma durumu, kadınların hayatının sonlandırmaya dahi yol açabilmektedir. Kürtajda parça kalması durumu özellikle enfeksiyona yol açabileceği için, erken müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Kürtajda parça kalmasının yanı sıra kürtajın ardından, mide bulantısı, rahim içi yapışıklık gibi durumlar da görülebilmektedir. Kişiler, herhangi bir beklenmeyen durumla karşılaştıkları takdirde mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmalıdırlar.

1 Yorum

  • Yaren dedi ki:

    Merhabalar
    Yaklaşık 1 hafta önce vakumlu kürtaj operasyonu geçirdim. Kanamalarım ve ağrılarım normaldi diyebilirim. Ancak henüz kontrole gitmedim. Sorum, eğer kürtaj başarısız olmuş ve gebeliğim devam ediyorsa, ikinci kürtajı yaptırmadan gebeliğimi devam ettirme şansım olabilir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.