Gebelikte Yumurtalık (Over) Kistleri

Hamilelikte Over Kistleri Neden Görülür?

Hamilelik esnasında yumurtalık (over) kistlerinin görülme ihtimali binde bir olarak bilinmektedir. Hamilelikte en sık teşhisi konulan kistler arasında folliküler ya da korpus luteum kistleri yer almaktadır. Yumurtalık genellikle hamileliğin üçüncü ayına kadar kendiliğinden yok olmaktadır. Bazı durumlarda ise birtakım tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebilmektedir. Bu kistler iyi huylu (selim), kötü huylu (kanserojen) olmak üzere iki şekilde görülebilmektedir.

Gebelikte Yumurtalık (Over) Kistleri

Yumurtalık (over) kistlerinin büyüklüğü sekiz santimetrenin üzerindeyse bu kistler, yüzde altmış oran ile kendiliğinden ortadan kalmamaktadır. Büyüklüğü sekiz santimetrenin altında olan kistler ise yüzde doksan oran ile ortadan kalkmaktadır. Sekiz santimetreden küçük olan kistler için genellikle herhangi bir tedavi yöntemine başvurmak gerekmemektedir. Hiçbir işlem uygulamadan bu kistlerin ortadan kalma oranı oldukça yüksektir.

Gebelikte yumurtalık kisti teşhisi konulduğunda, ilk olarak gebelik dördüncü ayının tamamlanması beklenir. Yüksek ihtimalle kistler bu süreç öncesinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bununla birlikte, gebeliğin ilk dört ayında gerçekleştirilecek olan operasyon bebeğe veya anneye zarar verebilmektedir. Bu nedenle gebeliğin ilk dört ayının tamamlanmış olması oldukça önemlidir. Kendiliğinden ortadan kalkmayan kistler mevcutsa dahi bu sürecin tamamlanmış olması tavsiye edilir. Aksi takdirde uygulanacak olan tedavi veya cerrahi yöntem sonucunda bebeğin yaşantısı anne karnında sonlanabilmektedir.

Yumurtalık Kistleri Belirtileri Nelerdir?

Gebelik esnasında nadiren görülen bir durum olan yumurtalık kistleri, bazı belirtiler sonucunda teşhis edilebilmektedir. Yalnızca doğum uzmanı tarafından teşhisinin gerçekleştirilebileceği unutulmamalıdır. Yumurtalık kistleri oluştuğu takdirde ortaya çıkabilen belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Kasıklarda şiddetli ağrı
  2. Enfeksiyon
  3. Kist içine kanama
  4. Torsiyon
  5. Tüylenmede artış
  6. Sık sık idrara çıkma
  7. Karında anormal şişlik
  8. Sindirim sistemi bozuklukları
  9. İştah kaybı
  10. Midede yanma hissi

Yumurtalık Kistlerinin Teşhisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Yumurtalık kistlerinin teşhis edilmesi için ilk olarak, belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekir. Ultrason aracılığıyla kistler oldukça kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Uzman tarafından gerekli görüldüğü takdirde ultrason ile birlikte laparoskopi ve kan testi yöntemine de başvurulabilmektedir. Laparoskopi ile vücudun istenilen bölgesinin ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesi sağlanır. Kan testi sonucunda ise değerlerin düşüklüğü ve yüksekliği dikkate alınarak yumurtalık kistlerinin teşhisi konulabilmektedir.

Yumurtalık Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte yumurtalık kistleri belirtilerine sahip olan kişilerin ilk olarak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmeleri gerekmektedir. Muayenenin ardından kişiye uygun olan tedavi yöntemi belirlenecektir. Tedavi yöntemi belirlenirken hastanın şikayetleri, kitlenin boyutu gibi unsurlar dikkate alınır. Erken gebelik esnasında teşhisi konulan ve sekiz santimetreden küçük olan kistler genellikle yalnızca doktor tarafından düzenli bir şekilde takip edilirler. Bu kistlerde burkulma, kanama ve patlama görülmediği takdirde herhangi bir tedavi yöntemine başvurulmaz. Kistlerde torsiyon, rüptür, hemoraji durumu görüldüğünde ise acil cerrahi girişime başvurmak gerekmektedir.

Büyüklüğü sekiz santimetrenin üzerinde olan kistler mevcut ise ve hamileliğin dördüncü ayına kadar kendiliğinden ortadan kalmamışsa cerrahi yönteme başvurmak gerekmektedir. Ameliyatın on sekizinci haftada uygulanması tavsiye edilmektedir. Böylelikle bebeğe ve anneye zarar verme olasılığı da düşürülmektedir. Aynı zamanda bu dönemde genellikle korpus luteum kistleri kendiliğinden yok olmaktadır. Uzman tarafından kistin kötü görünümlü olduğu tespit edilirse ameliyatın on sekizinci haftadan önce gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle kistlerin kansere yol açma riski varsa kişilerin vakit kaybetmemeleri gerekmektedir. Boyutlarında büyüme görülen kistler de tehlikeli olabileceği için bir an önce tedavi yöntemine başvurmak oldukça önemlidir.  

Hangi Kistler Ameliyat Gerektirir?

Bazı durumlarda yumurtalık kistleri için herhangi bir tedavi yöntemine başvurulmaz. Bazı durumlarda ise kistlerin mutlaka ameliyat gerektirdiği görülür. Ameliyat gerektiren kistler şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Büyüklüğü sekiz santimetrenin üzerinde olan kistler
  2. İçerisinde çıkıntı olan kistler
  3. Ultrason esnasında kötü huylu kist veya endometrioma görüntüsü elde edilen kistler
  4. Kanser oluşumuna yol açabilme ihtimali olan kistler
  5. Solid adneksial kistler
  6. Takibe rağmen küçülme görülmeyen kistler
  7. Ağrı, burkulma ve yırtılmaya yol açan kistler
  8. Tümör markerlarında yükselmeye yol açan kistler

Bitkisel Tedavi Mümkün mü?

Hamilelik dönemi dışında görülen yumurtalık kistlerinde dahi kişilerin bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmamaları gerekmektedir. Özellikle hamilelikte, kişiler kesinlikle doktoruna danışmadan kendi inisiyatifi ile bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmamalıdırlar. Bu durum anne ve bebek sağlığını ciddi oranda olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bebeğin anne karnında hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir. Yumurtalık kistlerine dair belirtilere sahip olan kişilerin ilk olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Muayene ardından uzman tarafından hastanın takip edilmekle birlikte cerrahi yönteme ihtiyacının olup olmadığı belirlenir. Bunun dışında hastaların bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmaları kesinlikle sakıncalıdır. Ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kişilerin hem kendi hayatlarını hem de bebeklerinin hayatını tehlikeye atmamaları için bilinçsiz bir şekilde bitkisel tedavi yöntemlerine başvurmaktan kaçınmaları gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.