Doğum Şekli Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Belli Olur
Yumurta çatlaması olarak adlandırılan durum bayanlarda yumurtanın yumurtalıklardan dışarı doğru salınmasına verilen isimdir.
Yumurta hücreleri yumurtalıkta folikül hücreleri ile çevrilidir ve söz konusu folikül hücreleri belirli büyüklüklere ulaştığında yırtılır ve yumurta dışarı çıkar. Bu duruma ovilasyon yani yumurta çatlaması denmektedir. Dışarıya çıkan yumurta hücresi ise rahim tüpü tarafından yakalanır ve rahme iletilir. Şayet yumurta hücresi burada bir sperm hücresi ile karşılaşırsa döllenmektedir.
Ovulasyon yani diğer adı ile yumurta çatlaması sırasında folikülün yırtılmasından ötürü folikül içerisindeki sıvı rahim bölgesine akar ve bu genellikle hafif şiddette bir ağrıya sebep olur. Yumurta çatlamasının olduğunu bayanlar kasıklarındaki çift ya da tek taraflı ağrılardan anlarlar; ancak her yumurtlama döneminde söz konusu belirtiler olmayabilir. Yumurta çatlamasının bir diğer belirtisi ise yumurtlama gününün yaklaştığı dönemlerde vajinal akıntılarda artış görülmesidir. Aynı zamanda göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet, vücut ısısında ise yükselme söz konusu olur.
Yumurtlama Bozukları
Kısırlıkta yaşanan en büyük sorunlardan biri yumurtlama bozukluklarıdır. Kadınlarda karşılaşılan kısırlık sebeplerinin yüzde 30’u yumurtlayamama sorunu ile alakalıdır. Yumurtlama olur fakat çok nadir ve düzensizdir. Bu durumda hastalara yumurtlama tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedaviler yetersiz olduğunda ise tüp bebek tedavisi gibi farklı alternatifler uygulanmaktadır. Kısırlık tedavisi için vücutta bulunan yumurtalar yeterli düzeyde olgunluğa ve büyüklüğe ulaştığında içerisinde HCG hormonu yer alan bir aşı uygulanır ve bu yumurta çatlatma iğnesi olarak adlandırılmaktadır. Bu iğne uygulandıktan 36 saat sonra ise yumurta çatlaması gözlenir.
Yumurtlama Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir
Yumurtlama ilaçları ile bayanların ortalama %80’inde yumurtlama sağlanabilmektedir. Bunların da ortalama yarısı doğuma ulaşabilmektedir. Normalde bir bayanda her adet döneminde temel olarak hormonlar tarafından yönetilen karmaşık bir olaylar zinciri yaşanmaktadır. Bu zincir aynı anda oldukça hassas bir zincirdir ve pek çok faktörün bir arada ve uyum içerisinde çalışmasını gerektirmektedir.
Kısırlık tedavisinde şayet yumurtlama bozukluğuna bağlı bir problem bulunuyorsa ilk tercih edilen ve en basit tedavi yöntemi yumurta takibi tedavisidir. Yumurtlama ile alakalı sorunlar kısırlık sebeplerinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yumurtlama problemlerinin düzeltilmesinin ardından çiftler çocuk sahibi olurlar. Ovulasyonda problem olduğunun en önemli göstergeleri hormon bozuklukları ve adet düzensizlikleridir.
Ancak yumurtlama olayının gerçekleşip gerçekleşmediği yalnızca endometrial biopsi, hormon tetkiki ve ultrasonografi takibi anlaşılmaktadır. Burada önemli faktör hastanın tüplerinin sağlıklı ve açık olması, ayrıca da eşinin sperm sayılarının kaliteli ve normal sınırlarda olması gerekir. Aksi halde başarı şansı oldukça düşüktür.
Hastaya gerekli olan tahliller yapıldıktan ve transvaginal ultrasanografi muayenesinin ardından ovulasyon indüksiyonuna karar verilmektedir. Bu şekilde hastaların yumurtalarının gelişip gelişmediği ve yumurtalarının ne zaman çatlayacağı tam olarak saptanmaktadır. Ovulasyon indiksiyonu farklı ilaçlar ile yapılabilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.