Adet kanı nereden gelir?
Hamilelik süreci boyunca bitkisel çayların ve ilaçların kullanılması dozajında olduğu müddetçe yararlı olacaktır.
Hassas bir dönem olan hamilelik sürecinde, bitkisel çayların tüketilmesi vücut açısından yararlı olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken ise rezene, zencefil ya da ıhlamur gibi sıklıkla tüketilen bitki çaylarının dozajında içilmesi gerekliliğidir.
Normal yaşamın bir parçası olan ve sağlık açısından da pek çok faydası bulunan bitkisel çaylar ve bitkisel destekli takviye ilaçlar elbette ki hamilelik döneminde de öne çıkabilir. Ancak bu tür çayların içilmesi bazen kötü etkiler de doğurabildiği için tüketilen her bitki çayı dozunda alınmalı ve ölçülü içilmelidir. Peki, bu çayların zararı var mıdır?
Öncelikle belirtilmesi gereken durum, hamileliğin elbette ki bir hastalık süreci gibi görülmemesi gerektiği; fakat içinde bir can daha taşıyan kadınların her anlamda daha dikkatli bir şekilde yaşamalarının lazım geldiğidir. Yani anne adayları, her yedikleri ve içtiklerine dikkat etmelidirler. Bitki çayları da bu anlamda önemli noktalardan birini oluşturur. Bitkisel çayların ve ilaçların alınmasından önce bir uzmana danışmak son derece mantıklı olacaktır. Çünkü çoğu çay için ölçüsünde ve dozajında tavsiyeler verilebilirken, bazı bitki çaylarının ise içilmeleri kesinlikle önerilmez.
Bu tarz çaylar arasında bulunan ada çayı, kesinlikle içilmesine izin verilmeyen çaylardandır. Bazı bitkisel çayların dozajında, bazılarının ise hiçbir şekilde içilmemesi sağlanmalıdır. İlaçlar ise hamilelik süresince zaten alınmamalı, bitkisel ilaçlar da kullanılmamalıdır.
Ayarı Çok Önemli
Anne adayları rezene çayı, ıhlamur, papatya çayı, kuşburnu, yeşil çay, çeşitli meyve çayları ya da bildiğimiz normal çay içmeyi kimi zaman bulantıya ve sıvı ihtiyacına karşı da çare olarak görmektedir. Hatta sakinleşmek için bu çayları içenler bile vardır. Bu enli yoğun kullanılan ve kullanılmak da istenen çayların süt üretimini artırmak gibi de bir fonksiyonları vardır. Papatya ve ısırgan otu çayları buna örnektir. Ancak içilen miktar, çayın dozajı çok önemlidir. Bu çaylar tüketilirken günde en fazla 2 fincan bitki çayı içilmelidir.
Öte yandan adaçayı, fesleğen, keten tohumu, sinameki ya da ahududu çayları, gereğinden fazla içilirse düşük tehlikesini ortaya çıkarır. Yine hamilelik kanamalarını artırır ve erken doğum tehlikesini de doğurur. Özellikle de ahududu çayı, doğum kasılmalarını artırdığı için çok içilmez. Yüzyıllardır bilinen bu durum ebelerin doğuma yakın anne adaylarına ahududu çayı içirmesi ile de öne çıkar.
Grip İçin Bitki Çayları
Normal insanların dahi soğuk havalarda grip olmaları görülürken, hamilelerde de bu riskin olması gayet normaldir. Üstelik anne adaylarının vücutları artık daha da hassas olabilir. Bu noktada soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için anne adayları bağışıklık sistemlerini güçlendirmek isterler. Bu nedenle de bir takım tedbirler alınabilir. Örnek olarak bol bol su içmek, daha çok protein tüketmek, daha az şeker almak gibi tedbirler önemlidir.
Ek olarak tedbir alsa da yine de hastalanan ve grip olan hamileler doktor tavsiyesi ile ilaç almalıdırlar. İçeriği hamileler için uygun olan ateş düşürücü ilaçlar bu nedenle kullanılabilir. Gerekli oranda sıvı tüketmek de bu anlamda değerlendirilir. Dinlenmek ve vücudu yormamak da grip için iyi gelecektir.
Bitkisel çözümler yalnızca çaylarla değil, meyve ve sebzelerle de sağlanır. Örneğin anne adaylarının hastalıklardan korunması için gereken meyve ve sebze tüketimi vücuda büyük bir direnç katarken, yine ek olarak en fazla iki fincan olacak şekilde zencefil, kekik çayı gibi bitki çaylarını tüketebilirler. Bu içecekler abartmadan alındığında bağışıklık sistemine direnç katacaktır.
Bitki Çayı Tüketimi Ve Hamilelik
Anne adaylarının her anlamda beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. İçtikleri bitki çaylarından diğer tüm ihtiyaçlarına ve yemeklerine kadar her şekilde titizlikle hareket edilir. Bunun yanında kafein, nikotin ve alkol gibi mutlaka kaçınılması gereken besin maddeleri de vardır. Çeşitli ilaçlar ve takviyeler de bu anlamda değerlendirilmemelidir. Ancak bitki çayları anne adaylarını iyi hissettirir. Her ne kadar kimi bitki çayları hamilelik boyunca kesinlikle tüketilmese de, zencefil ya da kuşburnu gibi çaylar az olarak içilebilir.
Her bir bitki çayına ayrı ayrı bakılırsa;
Hamilelik Dönemi İçin Riskli Olabilen Bitkiler
Her ne kadar isimleri masum ve sempatik olsa da hamilelik kanamalarını, rahim kasılmalarını ve düşük riskini artırabilen aşağıda sıralanmış bitkiler hamilelik sürecinde ya tüketilmemeli, ya da çok az tüketilmelidir;
Hamilelik Sürecinde Kullanılması Faydalı Olabilen Bitki ve Bitkisel Preparatlar
Eğer hamilelik sırasında kansızlık durumu da söz konusu ise pekmez, havuç gibi besinler de önerilir.
İlgili Konular:
Hamilelikte Süt İçmenin Faydaları
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Güzel bir konuya deyinmişsiniz.Genellikle bitki çaylarını diyette ya da hasta olduğumuzda içeriz.Gebelik döneminde ise tüketilen bitki çaylarının normal dozda olması vücut direncini yüksek tutmakta.Fazlaca tüketildiği taktirde kanamalarınız yada düşük riskiniz artacaktır.
gercekten tesekkürler süper bir kou çünkü neyapacagımızı blmiyoruz bazen ama bizi sürekli aydınlatan acelya hanıma tesekkrüer uygulayacagım