Yapay Rahim (Co-Culture) Nedir?
Folik asit, B grubunda yer alan ve suda çözülebilen bir vitamin türüdür.
Gebelik sürecinde hamile bayanların hem bebeğin hem de kendi vücutlarının gereksinimlerini karşılamak adına almaları gereken vitaminlerden bir tanesi de folik asittir. Planlı gebeliklerde en az üç ay önce kullanılmaya başlanması tavsiye edilen folik asit bebek gelişiminde büyük önem taşımaktadır.
Gebelik döneminde vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerine olan gereksinim artmaktadır. Bu gereksinim büyüyüp gelişmeye devam eden bebeğin ve gebeliğin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmektedir. Folik asit, anne adaylarının gebe kalmadan önce başlamaları gerekli vitamin grubunda yer almaktadır. Bebeğin sinir sistemi ve hücre gelişimi adına önemli olan bu vitamin ile ilgili merak ettiğiniz tüm cevaplara yazımız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Folik asit, bebek gelişimi adına oldukça önemli olup, vücutta kemik iliğinin görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmesi, hücre çoğalması ve protein sentezi gibi işlevlerde bulunmaktadır. Folik asit vücutta depolanmadığı için her gün alınması gereklidir.
Folik asit nedir?
Folik asit, B grubunda yer alan ve suda çözünen vitaminlerden biridir. Doğal besin maddelerinde bulunduğu türe folat, işlenmiş besinler ve ilaçlarda bulunan türüne ise folik asit denmektedir.
Folik asitin içeriği nedir?
Folik asit, kan hücrelerinin, hücre yapı taşlarının ve sinir sistemi dokularının hem oluşumunda hem de gelişiminde büyük bir öneme sahip olan B vitamini türevidir. En önemi görevi ise genetik şifremizin yapı taşları olarak kabul edilen DNA yapımda üstlendiği görevdir.
Folik asitin bebeğe sağladığı faydalar nelerdir?
Folik asit, bebek gelişimi adına oldukça önemli olup, vücutta hücre çoğalması, kemik iliğinin görevini tam olarak yerine getirmesi ve protein sentezi gibi işlevlerde bulunmaktadır.
Fetal büyüme ve gelişme tamamen hızlı hücre bölünmesi ile karakterize bir süreçtir. RNA ve DNA üretimindeki önemli rolü sebebiyle bu süreçte yeterli folik asiti alımına dikkat etmek son derece önemlidir.
Yapılan araştırmalar, gebelikte yeterli miktarda folik asit alımına dikkat etmenin bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin görülme riskini ciddi ölçüde azalttığını göstermektedir. Nöral tüp defekti ismi verilen söz konusu merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik türlerde ve değişik derecelerde görülebilmektedir. En basit olarak karşılaşılan formu olan spinabifida da omurgada küçük sayılabilecek bir açıklık bulunurken en ileri form olarak bilinen anensefalide de bebeğin beyni ve kafatası gelişmemektedir.
Gebelik öncesi folik asit kullanımının ne gibi faydaları bulunmaktadır?
Gebelikten önce birçok bayanda hafif de olsa farklı sebeplerle folik asit eksiliği bulunmaktadır. Hamilelikle beraber gereksinim artar ve hızla folik asit yetmezliği gelişebilir. Araştırmalar, gebelik öncesi ilave folik asit ilaçları ve besin takviyesi ile folik asit eksikliğinden doğan meselelerin aşılabileceğini göstermektedir.
Folik asit alımı için doğru zaman nedir?
Folik asit, bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişimi adına kilit denilebilecek öneme sahip olduğu için gebe kalmadan önce alınmaya başlanması gerekir. Yapılan araştırmalar neticesinde, gebelik planlanmaya başlandığı dönem diğer bir ifade ile en az hamilelikten 3 ay önce başlayarak, hamileliğin 3.ayının sonuna dek günlük 400 mikrogram folik asit alınması önerilir. Unutulmaması gereken noktalardan biri de; folik asitin vücut tarafından depolanmadığıdır. Bu sebeple her gün düzenli olarak alınması gerekir.
Folik asit noksanlığı bebekte ne gibi sorunlara sebep olabilir?
Merkezi sinir sistemi anomalilerinde en çok karşılaşılan sorun olan nöral tüp defektleri, döllenmeden sonra 21 ve 27.günler arasında meydana çıkmaktadır. Bu süreçte kadınların önemli bir bölümü gebe olduklarını fark etmeyebilir. Folik asit desteği alınmadığı durumlarda nöral tüp defekti görülme riski 2000 doğumda 1’dir. Folik asit desteği ile söz konusu oran yüzde 50 – 75 oranında azaltılabilmektedir. Bu etkinin meydana çıkması adına gebe kalmadan 1-3 ay önce folik asit kullanılmaya başlanması gerekir. Ayrıca bazı kalp bozuklukları ve yarık damak gibi anomalilerin de folik asit kullanımındaki azlık ile bağlantılı olduğu ileri sürülmektedir.
Folik asit eksikliğinin belirtileri nelerdir?
Toplumda hafif derecede folik asit eksiliği çok yaygındır. Daha ağır eksiklik haline ise kansızlıkta rastlanır. Folik asit veya B12 vitamini eksikliği bulunan kişiler sonuna anemik hale gelmektedir.
Anemi belirtileri
Anemi belirtileri yorgunluk, uyuşukluk, efor sarf edildiğinde nefes darlığı, mukoza ve deride solgunluktur. Ağız kenarında meydana gelen çatlakların folik asit eksikliğinden ileri geldiği biliniyor olsa da bu demir, B2 veya B6 eksikliğinde de olabilmektedir. Folik asit noksanlığında dil kırmızı ve ağrılıdır. Pürtükleri ise kaybolmuşçasına düzgün bir formdadır. Demir ve B12 noksanlığında da benzeri belirtiler görülebilmektedir. Folik asit noksanlığı çoğu defa dış belirtiler neticesinde değil, kan testlerinin ardından kişide kansızlık olduğu fark edilince ortaya çıkmaktadır. Hafif eksikliklerde söz konusu kişilerde depresyon görülmektedir. Daha yoğun eksiklerde ise sinirler hasar görür, periferiknöropati oluşabilmektedir.
Folik asitten zengin olan gıdalar nelerdir?
Folik asit en çok yaprakları yeşil sebzelerde, bira mayasında, böbrek, karaciğer, zarı alınmamış tahıllar, yumurta, badem, fıstık, ceviz, fındık, ıspanak, mercimek, mavi – yeşil yosun, nane, maydanoz, tohumlu gıdalar ve kuru fasulyede bulunur.
Folik asit bakımından zengin olsa da gebe kadınlara, dana, kuzu ve tavuk ciğeri tüketimi, içeriğinde bulunan aşırı A vitamini sebebiyle çok tavsiye edilmemektedir. Aşırı A vitamini almak özellikle gebe kadınlar için tehlikeli olabilmekte, fetus zarar görebilmektedir.
Folik asit alımı ne zaman bırakılmalı?
Merkezi sinir sisteminde meydana gelebilecek sakatlıkları önlemeye yardımcı olmak adına döllenmeden 8 hafta sonrasına kadar ilaç takviyesi şeklinde folik asit kullanmak yararlıdır. Bu 28 günlük siklusta kadınların son adetlerinin ilk gününden sonraki 10 haftalık süreye denk gelir. Bu tarihten sonra ise folik asitin sinir sistemi anomalileri üzerinde belirgin bir yararı yoktur.
Gebelerin hepsi folik asit kullanmalı mıdır?
Gebelikte folik asitin günlük olarak kullanılması gereken miktarı artmaktadır. Bu sebeple hamilelik öncesinden başlayıp tüm hamileleri kapsayacak şekilde folik asit kullanımı önerilmektedir.
İlgili Konular:
Hamilelikte Hurma Neden Yenir?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
13 yorum
Yakın çevremdeki gebelik dönemi geçiren arkadaşlarımada özellikle tavsiye ettiğim birşey.Hem kendimizin hem çocuğumuzun vitamin açısından ihtiyacı var.Bu yüzden b vitamini adın , bol bol yeşil sebze tüketmeliyiz.Yumurta ve badem yemeyide unutmayınız çocuk gelişimi içerisinde gerçekten çok faydalı.
baklagilleri bol bol tüketelim arkadaslar haslanmış yumurta ve fındık ben bunları tuketiyorum ki bahcemizden sebzemiz eksik olmaz çocuklarımız için yasıyoruz sonucta
Hamileyken aşermiş olduğun şeyleri yemezsen çocuğunda sağlık problemleri olabilir diye bir yerden bir duyum aldım ne kadar doğru bu? Eşim sağolsun ben ne aşerirsem almaya çalışıyor.Getirmeye çalışıyor.Ama yine de sorayım dedim.Yiyecekler çocuk sağlığını ciddi şekilde etkiler mi?
iyi günler.Çocuklarım ikiz 4 aylıklar.Hamile annelerin ilk 6 ayı çok önemli olduğunu duymuştum.Yememe ve içmeme çok dikkat ediyorum.Anne ne yerse çocukta onu yer onun gelişimine olumsuz bir sonuç teşkil etmemesi için zararlı yiyeceklerden kaçınıyorum.Sizin çocuk gelişimine katkı sağlayacak,önerebileceğiniz bir besin var mı? Şimdiden çok teşekkürler.
Hamilelik sırasında maden suyu içmenin zararlı olduğunu düşünenlerden birisiydim.Okuduğum şeyler sayesinde artık kararım değişti.Yanlış bilgi sahibi olduğumun farkına vardım.Peki abartıya kaçmak doğru mu? Asitli içecek içmek çocuğun sağlığını etkiler mi?
Merhabalar İzmir’den yazıyorum adım Yasemin.Hamilelik boyunca bir çok sıkıntı çektim ama benim için en zor olanı bacak ağrıları.Kronik bacak ağrıları çekiyorum.Sürekli ve neredeyse her gün oluyor.Artık bıktım usandım diyebilirim.Kilo almamdan dolayı mı acaba yoksa başka bir sebebi mi var.
İyi günler ben 2 çocuk sahibi bir anneyim.Çocuklarıma sütümü yetiştiremiyorum nedense az geliyor.O küçük yaştaki çocuklara da inek sütü yada ek takviye gıda gibi şeyleri çok fazla vermek istemiyorum.Bunun için yapabileceğim bir şey var mı? Doktora mı gitmeliyim yoksa yiyeceklerimi mi değiştirmeliyim? En kısa zamanda cevabınıza ihtiyacım var.
Ben hamileyim ama çocuğum normal şartlarda 9. Ay doğması gerekiyor.Fakat doktor bana erken doğum olabilir her an her şeye hazırlıklı olmalısınız uyarısında bulundu.Hali ile çok korkuyorum ben.Çocuğumun gelişimi tamamlanmadan çıkar diye.Erken doğumun zararları var mıdır? Varsa nelerdir? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Merhaba ben yakınlarda bir ilişkiye girdim evli değilim ve ilişki sırasında korunmadım.Bu sıralar çok sık idrara çıkıyorum.Arkadaşlarıma sorduğumda bunun doğru olmadığını bir hamilelik belirtisi olabileceğini söylüyorlardı.Şimdi ben hamile mi kaldım acaba.Test mi yapsam yoksa direk doktora mı gitsem?
Yeni hamile bir bayanım ve göğüslerim şişmeye büyümeye başladılar.Eskisine oranla çok büyüdüler ben bu durumun normal bir durum olup olmadığını merak ettim doğrusu.Doktora da gitmedim henüz şimdi ben ne yapmalıyım? Bu büyümeler normal mi acaba? Annem ve ben bu konu hakkında düşünüp duruyoruz sürek
Hamile olduğum zaman ilk başlarda bu sorun ile karşılaşmadım doğrusu ama artık eşimi üzdüğümü farkettim.Çok yemek yiyemiyorum.İştahım hep kapalı sanki.Eskiden yemeyi sevdiğim bazı yemeklerden şu an nefret ediyorum diyebilirim.Bu durum hamileliğe özel bir durum mu acaba? Yoksa benim kişiliğim mi değişti?
Ben iki hafta önce hamile olduğumu evde test sonucunda öğrendim.Sonuç pozitif çıktı ve mutluluktan havaya uçtum adeta.Şimdi size bir sorum olacak.Ben bu çocuğumun cinsiyetini kaç aylıkken öğrenebilirim.Şu an neredeyse 1 aya yakın bir zaman oldu sanırsam.Yani doktora mı gitmeliyim?
Ben bebek sağlığı ile ilgili bir soru sormak istiyorum.Normalde asitli şeyler içmek vücudumuzun için çok fazla zararlı olmasa da yine de zararı var diye biliyorum.Ama ben şu an hamile bir bayanm ve karnımda çocuğum var.Asitli şeyler içmeye devam etsem çocuğuma bir zarar gelir mi? Gelecekse asitli şeyler içmeyi bırakacağım da.Teşekkürler.