Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha Mı Fazla?
Adet Düzensizliği Kısırlık Yapar Mı?
Adet döngüsü 21-35 gün arasında gerçekleşir ve bu süre kadından kadına farklılık gösterebilmektedir. 21 günden kısa olup 35 günden fazla sürede gerçekleşen döngü görüldüğü takdirde ise adet düzensizliğinin varlığı söz konusudur. Her ay gerçekleşmesi beklenen yumurtlamanın gerçekleşememesi ise hamile kalma açısından birtakım problemlere neden olabilmektedir.
Yumurtlama döllenmek için hazır olduğu dönemlerde cinsel ilişkinin gerçekleşmesi gebe kalma ihtimalini arttırmaktadır. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan kadınların bu yumurtlama dönemlerine dikkat etmeleri oldukça önemlidir. Hamile kalmayı planlayan kadınların adet döngüsünden 5 gün önce yumurtaların döllenmek için hazır olduklarını bilmeleri gerekmektedir. Bu dönemde cinsel ilişkinin gerçekleştirilmemesi veya sperm ile yumurtanın buluşmaması sonucunda hamile kalma durumu görülmez. Adet döngüsünden 5 gün öncesinde döllenmek için hazır hale gelmiş olan yumurtalar ise adet döneminde vücuttan kan yoluyla atılırlar.
Adet döngüsü başlangıcıyla birlikte kadınların adet düzenlerini takip etmeleri tavsiye edilir. Adet döngüsünün düzenli bir şekilde gerçekleşiyor oluşu kadın vücudunun sağlıklı olduğunun göstergelerinden biridir.
Adet Düzensizliğinin Nedenleri Nelerdir?
Korunmasız ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilen cinsel ilişki sonucunda menopoz dönemi haricinde kişilerin hamile kalma ihtimalleri söz konusudur. Bu durumda olup adet düzensizliği problemi yaşayan kadınların ise hamile kalma ihtimallerinden şüphelenmeleri oldukça olasıdır. Adet düzensizliğinin hamile kalma dışında da birçok sebebi bulunmaktadır. Adet düzensizliğinin nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Adet düzensizliğinin sık sık görülmesi özellikle yumurtlama ile gebelik konusunda problemler ile ilgilidir.
Yıl içerisinde bir veya iki kez görülen adet düzensizliğinin herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olmadığı düşünülmektedir. Fakat yine de adet düzensizliği bir kez yaşansa dahi kadınların bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmeleri tavsiye edilmektedir.
Adet Düzensizliği Kimlerde Görülür?
Adet düzensizliği menarş (adetin ilk görülmesi) ile vücudu doğurganlığa hazır olan tüm kadınlarda görülmektedir. Her 21-35 gün arasında gerçekleşen bu döngüde farklılıkların görülmesi ise adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır. Adet düzensizliği birçok farklı sebepten ötürü görülebilmektedir. Tüm kadınlarda görülme ihtimali olan adet düzensizliği, özellikle bazı durumlar ve kişilerde daha fazla görülebilme ihtimaline sahiptir. Adet düzensizliği ergenlik dönemine erişmiş olan tüm kadınlarda görülebilmektedir. Özellikle adet döngüsünün ilk yıllarında adet düzensizliğinin görülmesi olağan olarak karşılanmaktadır. Aşırı zayıf olan, kansızlık problemi yaşayan, beslenme bozukluklarına sahip olan kişilerde ise adet düzensizliğinin görülme ihtimali oldukça fazladır.
Adet Görme ve Gebelik Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Adet döngüsünün başlamış olması kadın vücudunun doğurganlık için uygun olduğunu göstermektedir. Her ay yumurtalıklar döllenme için olgunlaşır ve sperm ile yumurtanın başarılı bir şekilde birleşmesi gerçekleşmediği takdirde olgunlaşan yumurtalar kan aracılığıyla vücuttan atılır. 21-35 günlük döngüde yumurtalıkların gelişmesi ve döllenme olmadığı takdirde olgunlaşıp vücuttan atılması meydana gelir.
Muhtemel bir döllenmeye hazırlanan kadın vücudunda sperm ile yumurta birleşmediği takdirde adet kanaması yoluyla gebelik ihtimali ortadan kalkar. Adet döngüsü öncesinde vücut kendisini döllenmeye hazırladığı için dönem başladığı takdirde bu kalınlaşan tabakanın vücuttan atıldığı bilinir. Adet dönemi sonrasında ise rahim iç tabakası incelir ve normal haline geri döner. Bu döngü kadın vücudunda menopoz dönemi başlayana kadar her ay devam eder.
Adet döngüsü gebelik için hazır olan koşulların sağlanması ve birleşme gerçekleşmediği takdirde bu koşulların her ay yenilenmesi olarak da tanımlanabilmektedir.
Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?
Adet düzensizliği görülen tüm kadınlarda hamile kalmanın mümkün olmadığı düşünülmemelidir. Adet düzensizliği nadiren kısırlığın belirtileri arasında yer alır. Bunun yanı sıra kısırlığa neden olabilen birçok farklı durumun bulunması da mümkündür. Adet düzensizliği tedavisinden önce kişinin bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bu muayene sonrasında adet düzensizliğine neden olan faktör veya faktörler belirlenir. Adet düzensizliği tedavisi ise sorunun nedenine yönelik olarak gerçekleştirilir.
Adet düzensizliği tedavileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
merhaba hocam 3 aylık evliyim ve esimle dün ilişkiye girdik ve korunmadık. bundan önceki zamanda da korunmamıstık. dogurganlık dönemi orta iken korunmadan ilişkiye girdik ve dün ki ilişkimiz de de doğurganlık oranı zayıftı acaba hamile kalma sanşım var mı? tesekkürler simdiden allaha emanetsiniz….