Adolesan (Erken Yaşta) Hamilelik

Erken yaşta hamilelik sakıncalı mı?

Kadının henüz ergenliğe girmeden yani adolesan dönemde hamile kalması başta kendisi için olmak üzere, bebek içinde çok sakıncalı sonuçlara neden olabilir. Bu sorunu yani erken yaştaki hamilelikleri başlamadan önlemek çok önemlidir. Önlenemeyen hamileliklerde ise, kadına gereken destek verilerek olası riskler azaltılmaya çalışılmalıdır. Henüz anneliğin ağırlığını taşımayacak ergenlikte olan kadına bu büyük sorumluluk yüklenmemelidir.

Adolesan (Erken Yaşta) Hamilelik

Adolesan yani erken yaşta hamilelik anne adayının hem fiziksel açıdan, hem de ruhsal açıdan gelişimlerini yeterince tamamlamamış olması nedeniyle, çeşitli riskler barındırır. Bu tür hamileliklerde daha çok kırsal kesimde daha fazla görülür.

Çocukluk ve erişkinlik arasındaki süreç adolesan dönem olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10-19 yaşları arasında sınırlandırılan adolesan dönemde kadın fiziksel, ruhsal ve cinsel gelişim bakımından erişkinliğe ulaşır. Adolesan dönemde hamile kalan ve doğum yapanlarla, 20-29 yaş arasındakiler kıyaslandığında hamilelik riskleri ve anne ölümlerinin fazla olduğu görülür.

Adolesan (Erken yaşta) hamileliğin riskleri
Erken yaşta hamile kalmış ve doğum yapmış olan kadınlardaki risklerin artması, kadının bu dönemde fiziksel ve ruhsal açıdan hamile kalmaya ve doğum yapmaya yeterince hazır olmamasından kaynaklanır. Bu süreçte zor doğumların en önemli sebepleri arasında kadının pelvis yani kalça kemiğinin yeterince gelişmemesi, daha gelişimi sürecini tamamlamamış olması yer alır. Zor doğum yüzünden kadında idrar ve dışkı kaçırma, fistül sorunları, sosyallikten kaçınma gibi sorunlar meydana gelebilir.

Ayrıca anne adayının yeteri kadar beslenememesi yüzünden ortaya çıkan anemi sorunu, erken doğum, düşük, gebelik tansiyonu, sezaryen gibi problemlerde yaşanabilir. Bu nedenle adolesan dönemde hamilelik kadın açısından oldukça sakıncalıdır. Bunun yarattığı sorunlar gebeliğin devamını ve bebek sağlığını da olumsuz şekilde etkilemektedir.

Adolesan (Erken yaşta) hamilelik bebeği nasıl etkilemektedir?
Araştırmalarda 15 yaş altı kadınların hamileliklerinde 20 yaş altı kadınların hamileliklerine oranla bebek ölümlerinin daha fazla olduğu görülmüştür. Bunun yanında erken yaştaki hamileliklerde bebeğin düşük ağırlıkla doğma ve nörolojik rahatsızlık riski daha fazladır. Özellikle serebral palsi, zeka geriliği, epilepsi gibi rahatsızlıklara sıkça rastlanır.

Erken yaşta hamilelik ve doğum yapılması, annenin olduğu kadar bebeğinde çeşitli risklere maruz kalmasına neden olur. Bu yüzden adolesan hamileliklerin önlenmesi, kadının bu konuda korumaya alınması gerekir. Kadınlara doğru beslenme, cinsel hastalıklardan korunma gibi eğitimlerle birlikte, bu konuda da bilinçli bir eğitim verilmelidir.

Erken yaşta evlilik

Toplumumuzda adolesan hamileliklerin en önemli sebeplerinden biri kadınların erken yaşta evlendirilmesidir. Özellikle doğu bölgelerinde bu oran oldukça yüksektir. Bununla birlikte kadınların doğum kontrol yöntemleri konusunda bilgisiz olması da bu evliliklerde erken yaşta hamile kalınmasına neden olur.

Bunun dışında batı bölgelerde de evlilik olmadan gerçekleşen hamileliklerde vardır. Bu adolesan hamileliğin kırsal kesimde olduğu kadar modern toplumda da görülmesinin önemli bir sebebidir. Evlenme yaşının giderek ileriye atılması nedeniyle gençlerinde cinselliğe bakış açısında değişime yol açmıştır. Cinsel yaşamı evlenmeden yürütme alışkanlığı gelişmeye başlamıştır.

Erken yaşta hamileliğin sebebi ne olursa olsun, bunun fiziksel ve ruhsal risklerinin fazla olduğunu unutmamak gerekir. Böyle bir hamilelikte ortaya çıkan bir rahatsızlık gebeliğin devamını da riske atacaktır. Özellikle evlilik dışı hamilelikler bu nedenle sonlandırılmaktadır. Buda gençlerin yeterince destek alamaması nedeniyle ciddi travma yaşamasına yol açmaktadır. Gençlerin ailelerinden de destek alamaması halinde yaşanan travma daha ağır olmaktadır. Hamileliğin sonlandırılması nedeniyle yaşanan sıkıntılar, başkalarına söylenen yalanlar, bunu gizlemek, suçluluk duygusu gibi etkenler travmanın en önemli unsurlarıdır.

Erken yaştaki gençlerin yaşadığı hormonal ve ruhsal değişimler daha fazladır. Henüz kendilerini tanımak için uğraşırken, birde hamilelik ve anne olmanın ağırlığını taşımaları oldukça zordur. Bu bocalama nedeniyle anne adayı ciddi duygusal sorunlarla boğuşmaya başlar. Bu sorun evliliklerde eşlerinde sorun yaşamalarına neden olur. Bunun yanı sıra henüz yetişkin olmayan bir annenin büyüteceği çocukta da ruhsal sorunlar ortaya çıkabilir.

Adolesan hamilelik hangi sebeple olursa olsun, bunun neticesiyle yaşanan psikolojik travma ile baş etmenin en etkin yolu, böyle hamileliklerin önlenmesi için tedbirler alınmalıdır. Buna rağmen erken yaşta hamilelik önlenememiş ise, kendisine her türlü yardım yapılmalıdır. Bu toplumda anne ve bebek sağlığının korunması için önemli bir adımdır.

Benzer Konular:

Kız Çocuklarına Cinsellik Hangi Yaşta Anlatılmalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.