Bebeklerde Ne Zaman Diş Çıkar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

3. ay itibari ile görülen ağız davranışları ile karşılaşıldığı zaman diş çıkarma belirtileri ile alakalı bilgi sahibi olmanızda fayda olacaktır. Bu belirtiler her bebekte aynı şekilde görünmemektedir.

Bebeklerde Ne Zaman Diş Çıkar?

Bebekler ortalama 3. ay sonrasında ağızları yardımıyla dünyayı keşfetmeye başlarlar. Bu aylar itibari ile ellerini ağızlarına sokmaya ve tuttukları nesneleri ağızlarına götürmeye başlayarak diş çıkarma belirtileri verirler. Birçok ebeveyn tarafından bu davranışlar diş çıkarmayla ilişkilendirilir ve dişlerin olması gerektiğinden daha erken bir vakitte çıkacağına dair olan endişeleri arttırır. Bu davranışlar bebeğin gelişim döneminin parçasıdır aslında bebeğin diş çıkarmasıyla alakalı bir durum değildir.

İlk dişler genelde 6. ay civarında çıkmaya başlar. İlk bir sene içerisinde 6. aydan daha önce ya da daha sonra çıkan dişleri gelişim bozukluğuyla ilişkilendirmemek gerekir. Bebeklerin birçoğunda ilk çıkan dişler ön alt kesici dişlerdir. Çocuk 3. yaşına bastığında bütün süt dişleri çıkmış olur ve ağızlarında toplamda 20 tane süt dişi bulunur. Ortalama olarak 6. ay itibari ile her 6 ayda bir 4 tane süt dişi çıkmaktadır. Kız bebekler erkek bebeklere göre daha erken diş çıkarmaya başlamaktadırlar.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi 3. ay itibari ile görülen ağız davranışları ile karşılaşıldığı zaman diş çıkarma belirtileri ile alakalı bilgi sahibi olmanızda fayda olacaktır. Bu belirtiler her bebekte aynı şekilde görünmemektedir. Bunlardan herhangi birinin ya da bir kaçının görülmesi bebeğinizin diş çıkarma sürecine girdiğine işaret olabilir.

Diş çıkarma belirtileri şunlardır:

  • Uyku sorunları
  • Yemek yememe isteği
  • Huysuzluk
  • İshal ya da kabızlık sorunu
  • Kulakta kaşıntı ve ağrı
  • Kilo alımında yavaşlama ya da kilo kaybı
  • Tükürük akıntısında oluşan artış

Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çıkarma bebeklerin gelişiminde olan bir durumdur. Genelde bebeklerde çok büyük sıkıntılar çıkartmadan doğal bir şekilde tamamlanır. Ancak dişin çıkacağı bölgede şişlik ve ateş gibi sorunları hafifletebilmek için bazı yöntemler uygulanabilir. Diş çıkan bölgede ki şişliği hafifletebilmek adına bebeğinize diş kaşıma halkası verebilirsiniz. Diş kaşıma halkalarının içi sıvı olanlarından tercih etmemeye dikkat edin. Diş çıkarma dönemindeki bebeklerde ateş yükselmesi görülebilmektedir. Bu dönemde bebeğinizin ateşini sürekli kontrol etmeniz gerekmektedir. Ateşin yükselmesi halinde doktora başvurulması gerekir. Ateşin nedeni enfeksiyon ile alakalı ise doktor tarafından verilen tedaviyi uygulamanız gerekmektedir.

Bebeklerde Diş Bakımı

Bebek de ilk diş patlamasının ardından ağız bakımına başlanmalıdır. İlk dişle beraber bebekler için üretilen diş fırçaları kullanılarak günde bir veya iki kez dişler fırçalanmalıdır. Pirinç tanesi kadar florür içeren diş macunlarını kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.