Çatlak Korkusunu Yok Edin!
Dermoid Kistler Kansere Neden Olma İhtimali Düşük Olan Kistlerdir
Dermoid kistler, cinsel ilişki esnasında ağrı, kasılma, yanma vb. belirtilerle karışımıza çıkan, germ hücrelerinden oluşmasından dolayı içerisinde tırnak, saç vb. yapıları da barındıran ve ultrason yardımı ile rahatlıkla teşhisi yapılabilen bir hastalıktır. Tedavisi teşhisin tam olarak konulmasını takip eden süreçte laporaskopik veya açık ameliyat teknikleri uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Operasyonlar tırnak ve saç gibi belirteçler tamamen temizlenerek dokuların patolojiye gönderilmesi ile sona erdirilmektedir.
Yumurtalıkları etkileyen farklı kist türleri bulunmaktadır. Bunlardan biri olan matür kist denilen olgun kistler en fazla üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkar. Yaklaşık olarak 2-30 cm büyüklüğünde olurlar. İyi huylu kistler olmalarına rağmen, içeriklerinde kıl, saç, diş, tırnak ya da sinir dokuları olur. Bu yüzden kistlerin görünümleri de oldukça değişik olur. Kistlerin içinde yağlı sarı renkli bir sıvı da olur. Nadiren tiroit dokularını da içerirler. Bu yüzden kistler tiroit hormonu da üretebilirler. Dermoid kistler çoğunlukla yumurtalıklarda tek taraflı olarak oluşur. Çok nadir olarak her iki yumurtalıkta birden oluşabilirler.
Dermoid kistlerin yapısında neden saç, tırnak, diş gibi yapılar olur?
Dermoid kistlerin yapısı germ hücrelerinden meydana gelir. Germ hücreleri ise, hamileliğin başlarından itibaren insan dokusunda bulunur. Hamilelik ilerledikçe farklılaşan germ hücreleri, bebeğin farklı hücrelerine dönüşür. Üreme çağında olan kadınları etkileyen Dermoid kistlerde germ hücrelerinden temel aldığından, içeriğinde diş, saç, tırnak, sinir gibi dokuları içerir.
Dermoid kistler hangi belirtileri verir?
Dermoid kist kişide yaygın olarak kasık ağrısına, cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açar. Kistlerin boyutları büyüdükçe karında şişliğe neden olurlar. Eğer kistlerde burkulma, dönme gibi sorunlar olursa, ağrılar oldukça şiddetli olur, ani sancılanma gibi yakınmalara neden olur. Vücuttaki diğer kistler gibi dermoid kistlerde de patlama, yırtılma gibi sorunlar yaşanabilir. Böyle bir problem olursa kişide şiddetli derecede ağrı ortaya çıkar. Ayrıca enfeksiyona da yol açabilirler.
Dermoid kist tanısı nasıl olur?
Dermoid kistler yapılan ultrason tetkiki sırasında rahatlıkla görülebilir. Tetkik sırasında kistten şüphe edilirse, yapılacak MR, bilgisayarlı tomografi gibi ileri görüntüleme tetkikleri sonucunda kesin tanı konulabilir. Ayrıca gerek duyulursa laparoskopi yapılarak dermoid kist teşhisi konulabilir.
Dermoid kist kansere neden olur mu?
Genel olarak dermoid kistler iyi huylu olurlar. Bu yüzden kansere neden olmaları beklenmez. Buna rağmen tedaviden sonra tekrarlama eğilimleri bulunur. Kistlerin tekrarlama olasılığı % 4 olsa da, hastaların takip edilmelerinde yarar vardır.
Dermoid kist tedavisi nasıl olur?
Dermoid kist tedavisi cerrahi yollarla yapılır. Kist tedavisinde medikal yöntemlerin kullanılması yarar sağlamaz. Yapılan cerrahi girişim sırasında nadiren kistle birlikte yumurtalığın da alınması gerekebilir. Ameliyat genellikle laparoskopik yöntemle yani kapalı olarak yapılır. Ancak gerekli olursa açık yöntemle de dermoid kist ameliyatı yapılabilir. Operasyonda kıl, tırnak, diş gibi yapılarda tamamen temizlenir. Doku örnekleri patolojiye gönderilerek, içeriğinde immanür dokular olup olmadığı da tespit edilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
4 yorum
Bu kisler bildigim kadariyla kansere sebep olmuyor. Kansere sebep olan kistler de mevcut bu konuda dikkatli olmalisiniz arkadaslar. Duzenli olarak kontrol ettirmenizde fayda var.
Yarın bende bu ameliyata giricem ve çok korkuyorum sezeyan gibi olacakmış korkumuda bastiramiyorum ne yapacagimida bilmiyorum yardım edin lütfen
Ameliyat oldunuz mu nasıldı bende de var bu kist ve şu an agrilarim arttı sanırım ameliyat olmam gerekiyor ameliyatinizin nasıl olduğunu soyleyebilirmisiniz.
Bende de bu kist var şu an hafiften ağrı yapıyor amaliyat oldunuz mu nasıldı?