Yumurtlama Olmamasının Nedenleri Nelerdir?
Doğum sürecinde 18 saatlik sürede annenin yaşadığı ağrılı kasılmalara doğum sancısı denir.
Hamileliğin 37. Haftasından sonra, Fetal baş pelvis kemiği girişine uyum sağlamaya başladığı sırada rahimde kasılmalar görülür. Bu kasılmalar doğuma hazırlık kasılmalarıdır. Braxton Hicks kasılmaları adı verilen bu kasılmalar aslında “Yalancı Doğum Sancısı” olarak da adlandırılmaktadır.
40 haftalık bir süre olan gebelik dönemi, son haftalarda rahimde ara ara başlayan kasılmalarla ilk sinyalleri verir. Bu hissedilen kasılmalar aslında bebeğin doğum pozisyonunu alarak anne karnındaki yerini değiştirmesi ve hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu dönemlerde çoğu zaman anne karnının görünümü sivrilir ya da yayvanlaşarak farklı şekiller olur. Bu değişimi anne dışında dışardan da görmek mümkündür.
Gerçek Doğum Sancısı Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Hamilelik dönemini son 2-3 haftasında bebeğin doğuma hazırlanma süresindeki pozisyon değiştirmeleri ile başın aşağıya doğru getirerek şekil alması olayı ara ara sancılar, kramplar, ağrılar şeklinde anneye kendini hissettirmektedir. Ancak bunlar gerçek doğum sancılarının başlayacağının habercisi olan Braxton Hicks kasılmalarıdır. Annenin bu sancılardan tedirgin olmaması ve oturma ya da yatma pozisyonlarını değiştirerek karnındaki bebeğin pozisyon değiştirmesine yardımcı olmalıdır.
Doğum olayı ne kadar sürede gerçekleşir?
Doğum denildiğinde, annenin doğumhaneye alındığı ve doğum gerçekleştikten sonra doğumhaneden çıkarılarak odasına getirildiği süre olarak sınırlanmamalıdır. Çünkü yalancı doğum sancıları olarak 3 hafta öncesinde başlayan karın kasılmaları artık doğuma 24 saat kala farklı boyuta geçmektedir. Aslında bu süre yani normal bir doğumda doğum 18 saat kadar sürmektedir. Bu sürenin sadece 1 saati doğumhanede geçer, diğer 17 saati ise doğum öncesi aralıklı gelen ve her geldiğinde bir önceki sancıdan daha fazla olan sancılarla sürekli sıklaşan kramplar şeklinde geçer. Bu süre hem anne için hem de bebek için en zor olan saatlerdir.
Doğum nasıl başlar, Hastaneye ne zaman gidilmelidir?
Doğumun çok yakınlaştığı, sancıların çok sıklaşması ve şiddetinin artması gibi belirtiler ile anlaşılır. Doğum sancıları, 10 dakikada 3 kere ve her biri 1 dakika kadar sürecek biçimde, dayanılmaz hal aldığında doğum doktorunun alttan muayenesi için annenin doğum odasına alınmasını ile başlar çatı adı verilen gelişmenin tamamlanması beklenip10-12 cm açılma görüldüğünde bebek doğurtulur.
Bu gelişmeler her zaman böyle olmayabilir. Örneğin halk arasında su gelmesi, kanama başlaması ve vajina akıntıları olarak da doğumun çok yaklaştığını haber vermektedir. Böyle durumlarda hemen hastaneye gidilmeli evvelce hazırlanmış olan hastane çantasını almayı unutmamalıdır. Aslında vajina akıntısı ile küçük kanamalar pek önemli değildir. Fakat suyun azar azar gelmesi yerine bir anda boşalması ve yoğun kanama görülmesi bebek sağlığı için çok önemli olacağından hastaneye zaman kaybetmeden gidilmelidir.
Suyun Gelmesi Ne Demektir?
Suyun gelmesi demek, amnios zarının yırtılması demektir. Bu gibi durumlar bebeğin enfeksiyon kapmasına neden olabileceğinden, doğum hızlandırılmalı ve bebek alınmalıdır. Su gelmesi aslında doğumun başladığının habercisidir ve az az su gelmesi anneyi rahatlıkla hastaneye götürme süresi tanır. Ancak suyun bir anda boşalması bebeği sıkıntıya sokacağından hastaneye yetişmek acillik gerektirmektedir.
Yalancı Sancıları Normal Doğum Sancılarından Ayıran Farklılıklar Nelerdir?
Yalancı sancılar aslında gerçek doğum sancılarının ön habercileridir ve karındaki farklı kasılmalar şeklinde kendini gösterir. İlk kez doğum yapan anneler bunu doğum sancısı sanarak telaşlanırlar.
Doğum sancısı ve anne
İlk kez doğum yapacak anne adayları için “doğum sancısı” düşüncesi bir kâbus gibidir.
Doğum sancıları olarak adlandırılan doğuma yakın olan evre kimi hamile kadının rahat geçirdiği bir süre olsa da çoğu hamile kadın özellikle de ilk doğum ise zor katlanırlar. Kısaca kolay ve az ağrılı doğum yapan anneler olduğu kadar, çok zor, ağrılı ve dayanılmaz acılar içinde doğum yapan annelerde vardır. Bu durum annenin fiziksel yapısı ile alakalı olabileceği gibi genetik yapı sonucu olarak da yansımaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı genç anneler sezaryen doğumu tercih etseler de doktorlar ve tıp dünyası zorunlu haller dışında sezaryen yapılmaması gerektiğini savunmaktadırlar.
Doğum Sancısını Azaltmak İçin Tıbbi Yöntemler Var mıdır?
Doğum sancısını bir kâbus gibi gören anneler hem normal doğum yapmak isterler, hem de doğum ağrılarını duymadan doğum yapmak isterler.
Böyle durumlarda halk arasında “ağrısız doğum” olarak bilinen “epidural analjezi” uygulaması yapılabilmektedir. Annenin özel bir durumu yoksa ve doktorlar ağrısız doğum yapmasında bir sakınca olmadığına karar vermesi durumunda uygulanan bir yöntemdir.
Ayrıca “TENS” adı verilen sinir uçlarının uyarılması tekniği de uygulanmaktadır. Sinirlerin uyarılması yöntemi de doğum sancılarını hafifleteceğinden bu yöntem de tercih edilen yöntemler arasındadır.
Gaz ve hava sistemi de doğum anında sancıyı hafifleten uygulamalardır. “Entonox” denilen bu yöntem sancı arasında verilmez. Baş ağrısı, mide bulantısı gibi bazı belirtiler gösterse de bebek için olumsuz etkisi yoktur.
Bir başka doğum sancısını azaltma yöntemi de, anneye kalçadan morfin vermektir. Ancak bu uygulama bebek üzerinde bazı sakıncalar doğurabileceğinden annelerin de doktorların da tercih ettikleri bir yöntem değildir.
Kısaca tüm bu sancı azaltacak olan yöntemlerin olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Olumlu yanlarından anne etkilenirken olumsuz yanlarından bebek etkilenmektedir.
Benzer Konular:
Gerçek Ve Yalancı Doğum Sancıları Nelerdir?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
12 yorum
Yalancı doğum sancıları da olabileceğini bilmiyordum ama en iyisi su geldiğinde hemen hastaneye gitmek lazım.Suyun gelince bebeğin doğum anının da geldiği kesin.
Yalancı doğum sancıları , daha önce gebelik konusunda deneyimleri olmayan çiftleri fazlasıyla alarma geçiriyor.Panik haline giren çiftler bu tarz yazıları okumalı kesinlikle.Doğum sancısının biz bayanlar olarak ne kadar ağır olduğunu tahmin edebiliyoruz.Bunu minumum şekilde azaltmak için tıppi yöntemlere uymalıyız.
Merhaba doğumuma çok az bir süre kaldı öncelikle böyle bir site açtığınız için size çok teşekkür ederim.Bizi bilgilendirdiniz destek oldunuz.Benim sormak istediğim soru şu doğum sancısını çekmek istemiyorum açıkçası korkuyorum.Normal doğum bebek sağlığı açısından çok daha iyi diyorlar ama ben doktor eşliğinde aldırmayı düşünüyorum.Sizce ne yapmalıyım?
Siteniz ve size gerçekten minnettarız.Mahallede neredeyse tüm kadınlar ve bende dahil olmak üzere sitenizi aktif olarak kullanmaktayız.İçerik bakımından çok dolu bir site olmakla beraber insanları bilgilendirici bir site burası.Teşekkür ederiz.Emeğinize sağlık.
Merhaba ben 2 aylık hamileyim.Düzenli bir Spor alışkanlığına sahip bir insanım.Ama hamileliğin belirli ayınsan sonra spor yapamayacakmışım maalesef.Şu an spor yapabiliyorum.Bunun şu durumda çocuğuma bir zararı olur mu? Yoksa spor yapmayı bırakmalı mıyım? Doktora da gidip sormadım ama bence şu anlık bir zararı olmaz siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben köy yerinde her gün sabah kalktım ineklere bakıyorum
Bebeğime birşey olmadı. Hayla daha kıpır kıpır. Yap sporunu birşey olmaz….
Suan sancılarımı takip ediyorum tesekkur ederim bilgilendirildiğiniz icin galiba doğum yapıcam dediklerinize göre ?
Mrb bende 25yasinda bir bayanım 7aylk hamileyim çok korkum var nasıl doğum yapcm hiç bilgim yok ağrı çekmek istemiyorum
Marhabalar benim ilk dogumum olucak ve çok korkuyorum ayrıca benim kilom 46 ve daha küçüğüm normal yapmak istiyorum doğumu sizce yapabilirmiyim?
Marhabalar benim ilk dogumum olucak ve çok korkuyorum ayrıca benim kilom 46 ve daha küçüğüm normal yapmak istiyorum doğumu sizce yapabilirmiyim?
Merhabalar ben ikinci bebeğime 38+5 günlük hamileyim, kurban bayramının 3. Günü hastaneye gittim doktor bana 3 cm acilman var dedi ama yatış yapmadı bebek de aşağıda değil dedi, bana bir de yalancı sancı olduğunu söyledi, ne yapmalıyım evde mi durayim yoksa bir daha da mı gideyim doktora
Mrba bnde 9 aylık ve 5 günlük hamileyim cok korkiyorum ilk doğum olduğu için