Gerçek Ve Yalancı Doğum Sancıları Nelerdir?

Anne adaylarının hamileliklerinin son dönemlerinde yaşadıkları rahmi doğuma hazırlayan yalancı doğum sancıları ve gerçek doğum sancılarıdır.

Anne adayları gebelik sürecinin sonlarına doğru çeşitli sancılar yaşarlar. Bu sancıların pek çoğu ana rahmini doğuma hazırlayan çeşitli kasılmalardan oluşur. Bu kasılmalar yalancı sancılar iken, giderek şiddetlenen ve düzenli gelen sancılar ise gerçek doğum sancılarıdır.

Hamilelik süreci kendi içinde pek çok konuyu da gündeme getirir. Annelerin telaşlı tavırları, babaların e yapacağını bilemez durumları gibi psikolojik haller oldukça doğal gelişir. Hem anne adayını, hem de baba adayını panikleten bir diğer konu ise sancılardır. Bu sancılar zaman zaman anne adayını doğuracakmış hissi ile doldurabilir; fakat çoğu sancı yalancı sancı olarak ifade edilir. Çünkü gerçek sancılar başlamadan belli bir süre önce yalancı sancılar ile rahim doğum için egzersizlere başlar. Bu sancıları ayırt etmek oldukça önemlidir.

Gerçek Sancılar İle Yalancı Sancıların Ayrıt Edilmesi

Hamilelik sürecinin son aylarında anne adayları çeşitli kasılmaları rahimlerinde hissetmeye başlarlar. Daha çok doğum sancısı gibi düşünülen, yani öyle zannedilen tüm bu sancılar anne adaylarında telaş yaratır. Fakat bu tür sancıların yalnızca birer egzersiz görevi olduğu, aslında yalancı doğum sancısı ismi ile anıldıkları, “Braxton Hicks Kontraksiyonları” olarak da bilindiği hatırlatılmalıdır.

Daha çok gebelik döneminin son 3 ayında kendini gösteren yalancı sancılar, kimi zaman ise ha 4. ay itibariyle de kendini gösterebilir. Bu tür sancılar doğum için yeterli değildirler ve rahimde de açılmaya neden olmazlar. İyi bir gözlem ve hissiyat ile bu sancıların gerçek doğum sancılarından ayırt edilmesi mümkündür.

Yalancı Sancılar İle Gerçek Sancılar Arasındaki Farklar

  1. Gerçek doğum sancıları düzenli şekilde gelir. Bundan dolayı da sancının ne zaman nüksedeceği ve kendini hissettireceği tahmin edilebilir. Ancak yalancı sancılar düzensiz gelirler ve herhangi bir şekilde tahmin edilmeleri mümkün değildir.
  2. Gerçek doğum sancıları zamanla şiddetlenirler. Yalancı doğum sancıları ise aynı kalır ve sonlara doğru şiddet olarak azalırlar.
  3. Gerçek doğum sancıları ne olursa olsun geçmek bilmez; fakat yalancı doğum sancıları anne adayının hareketleri ile azalabilir ve geçer. Hatta anne adayları, yalancı doğum sancıları sırasında ayaktalarsa uzanarak ya da uzanıyorlarsa ayağa kalkarak sancıyı azaltabilirler. Eğer sancı geçmez ise mutlaka doktora gidilmelidir.
  4. Gerçek doğum sancıları 30 saniye ile 60 saniye arasında sürebilirken; yalancı doğum sancıları ise süre olarak belli bir değer içinde gerçekleşmezler. Düzensiz gerçekleşen bu sancıların süre anlamında da belli bir ritim içinde gerçekleştiği görülmez.
  5. Gerçek doğum sancıları anne adayına ağrı verebilirken, yalancı doğum sancıları ise sadece rahatsızlık gibi bir his verir; ağrı vermez.

Yalancı Doğum Sancıları Neden Olur?

Bu konuda önemli bir değer olan Braxton Hicks, yalancı kasılmaların ve sancıların temel nedenini tam anlamı ile açıklayamamıştır. Genel anlamda kabul edilen görüş ise, söz konusu yalancı sancılar ile sağlanan kasılmaların rahmin sertliğinin oluşması için yararlı olduğu, aynı zamanda plasenta için de kan akımına yardımcı olduğu şeklindedir. Bu tür sancılar, rahim ağzında bir açılma ya da incelme de meydana getirmezler.

Tüm bu sancıların biyolojik nedenleri ise annenin ve rahmin doğuma hazırlanmasıdır. Söz konusu kasılmalara egzersiz ya da alıştırma kasılmaları adı verilebilir.

Öte yandan bebeğin aktifliği, anne adayının karnına darbe alması, girilen cinsel ilişki ya da susuzluk gibi durumlar da bu sancılara ortam hazırlar.

Yalancı Doğum Sancısı İle Karşılaşıldığında Ne Yapılır?
Anne adayları hamilelik süreçleri içinde mutlaka ki yalancı doğum sancıları ile karşılaşacaklardır. Peki, bu tarz durumlarda neler yapılmalıdır?

Yalancı doğum sancısını hisseden anne adayları mutlaka sakin olmalılardır. Bu anlamda sancıların gerçek doğum sancıları mı, yoksa yalancı doğum sancıları mı oldukları anlaşılmaya çalışılmalıdır. Eğer anne adayı ayakta ise uzanmalı, uzanıyor ise ayağa kalkmalı ve hareket etmelidir. İlk anda alınabilecek en iyi önlemler ve uygulanacak yöntemler bunlardır. Öte yandan anne adayı bol miktarda su da içmelidir. Çünkü vücutta su miktarı azalırsa kasılmalar da artar. Yalancı doğum sancılarının hafiflemesinde su içmek oldukça yararlı olacaktır.

Eğer tüm bunlara rağmen sancılar geçmiyor ise uzman doktora başvurmak gerekir.

2 yorum

  • Melda S. dedi ki:

    Genc yaşta evlenip çocuk sahibi oldum.Allah’a şükür sağlıklı ve analı babalı büyüyorlar çok mutluyum.Doğana kadar banada 9 doğurttular sıpalar,yalancı sancılar yüzünden eşimle çok panik halinde oluyorduk sürekli.Doğum çantamız sürekli yanımızdaydı.Bu tür bilgiler taze anne adaylarına öğretici olucaktır , okumalarını tavsiye ediyoruz.

  • Fatma S. dedi ki:

    Hamilelik doneminde rahim kasilmalarinin dogum sancisiyla es deger olmasi anne adaylarini telaslandirir. Acaba dogummu yapiyorum endisesine kapilabilirler. Hamileligin ozellikle 7.ayindan itibaren her anne adayinda bu kasilmalar gorule bilir cogu anne telaslanip hastanenin yolunu bile tutar. Bu kasilmalar anneyi doguma hazirlayan rahim kasilmalaridir. Bu yalanci dogum sancisi olarak bilinir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.