Doğum Sonrası Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğumdan sonra gebelikten korunma neden önemlidir

Yeni doğum yapmış olan bir kadının tekrar hamile kalması için belli bir süre geçmelidir. Normalde lohusalık döneminden sonra kadının cinsel yaşamı başladığında, gebe kalma olasılığı vardır. Ancak kadının başta kendi sağlığını düşünerek, sonrasında bebeğinin gelişimini desteklemek ve onun yanında olabilmek için hemen gebe kalmaması gerekir. Bu yüzden en uygun doğum kontrol yöntemi kullanılarak, belirli bir süre gebe kalınmamalıdır.

Doğum Sonrası Doğum Kontrol Yöntemleri

Doğum sonrası kadının hamilelik öncesi durumuna geri dönmesi, sağlığını yeniden kazanması ve genital organların iyileşmesi açısından bir süre hamile kalmaması daha uygundur. Be nedenle doğum sonrası doğum kontrol yöntemleri arasından en uygun olanı tercih edilerek gebelikten korunmak gerekir. Doğumla yeni bir bireyin aileye katılmış olması, başta anne ve baba olmak üzere tüm aile fertleri açısından mutluluk vericidir. Bu olayla birlikte ailenin maddi ve manevi sorumlulukları da artmaktadır. Bu nedenle annenin kısa sürede tekrar gebe kalması olumsuzluk yaratabilir. Bu süreçte amaç annenin kendi sağlığını düşünmesi, bebeğinin de sorumluluğunu en uygun şekilde taşımak olmalıdır. Vajinal doğum yapmış olan kadınların en az bir yıl, sezaryenle doğum yapanlarında en az üç yıl yeniden gebe kalması sağlıkları açısından uygun değildir.

Doğum sonrası emzirmek gebelikten korur mu?
Emzirmek doğumdan sonra yaşanan adet düzensizliğinin en önemli sebebidir. Bu süreçte kadının vücudunda prolaktin hormonu daha fazla salgılanmaktadır. Bu hormon anne sütünün üretiminde gereklidir. Hormonun bir başka etkisi de, yumurtlamayı baskılaması ve kadını gebeliğe karşı korumasıdır. Hormonun gebelikten koruyucu etkisi her geçen gün etkisini yitirir. En fazla etkili olduğu dönem, doğumdan sonraki ilk üç aydır. Buna rağmen bu gebelikten korunma için güvenli bir yöntem değildir. Kadında adet düzensizliğine neden olanda bu hormondur. Emzirmenin sıklığı ve süresi koruyuculuğun devamında önemlidir. Normalde doğum sonrası 3 ayda kadında yumurtlama tekrar başlar. Ancak bazı aylarda yumurtlama olmadığı için, adet kanaması oluşmaz. Bu yüzden emzirmek gebelikten korumaz. Bu dönemde kadının uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanarak gebe kalmaktan korunması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, beklenmeyen gebelikler olabilir.

Doğum kontrol hapı doğum sonrası kullanılır mı?
Doğum kontrol haplarının içeriğinde progestinler ve östrojen hormonu bulunmaktadır. Emzirme sürecinde östrojen alınması anne sütünün miktarını azaltıcı etki yapar. Bu yüzden doğum sonrası bu hapların doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması tavsiye edilmez.

Doğum sonrası doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
Spiral: Doğumdan sonra kullanılabilecek en güvenli doğum kontrol yöntemi budur. Doğumdan sonraki 40-45 günde spiral takılabilir. Doğum sezaryenle olduysa, bu süre doğumdan 50 gün sonrasına olur. Spiral takılması için, kadının jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir. Bu muayenede vajinal enfeksiyon, rahim ağzı yarası, yumurtalı iltihabı, adet düzensizliği gibi sorunların tespit edilmemesi gerekir. Bu rahatsızlıkları olan kadınlara spiral takılması uygun değildir. Ayrıca kadının bakır alerjisi varsa, spiralin bakır içeren türden olmaması gerekir. Ayrıca bakınız: Spiral Kimlere Takılmaz?

Prezervatif: Doğumdan sonra kullanılabilecek güvenli doğum kontrol yöntemlerinden birisi de prezervatiftir. Bu yöntemi erkeklerin kullanması gerekir. Ayrıca Bakınız: Prezervatif Yırtılması Nedir?

Üç aylık depo progestinler: Bu doğum kontrol yönteminde kullanılan iğnelerin içeriği anne sütüne bile geçse, bebeğe herhangi bir şekilde zararı olmaz. İğneler üç ayda bir uygulanır ve kadını üç ay boyunca gebelikten korur. Ancak bu yöntemde kullanılan iğnelerin göğüslerde gerginlik yapma, akne oluşumu, adet düzensizliği, iştahın artması, kilo artışı gibi olumsuz etkileri olabilir. Bazı hallerde kadında 6 ay gibi sürelerde adetin gecikmesine neden olabilir. Uzmanlar adet gören kadınların doğum sonrasında aylık progesteron iğnesi yaptırmalarını önerirler. Ayrıca Bakınız: Progesteron Hormonu Nedir?

Tüpleri bağlatma: Doğum sonrası doğum kontrol yöntemleri arasında tüpleri bağlatma da olabilir. Bu yöntem kadının 30-32 yaş üzeri olması, yeni bir gebelik istememesi halinde uygulanabilir. Tüplerin bağlanması yumurtalık kanalların bağlanması demektir. Bu yöntemin kullanılması için, kadının eşi de rıza göstermelidir. Çiftlerin bu süreçten sonra kesinlikle çocuk sahibi olmak istememesi de önemlidir. Ayrıca Bakınız: Tüp Bağlanmasından Sonra Tekrar Hamile Kalınabilir Mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.