Anneden Kaynaklanan Emzirme Engelleyen 12 Problem
Embriyo Transferi Nedir?
Tüp bebek tedavilerinde uygulanan son adım embriyo transferidir. Peki embriyo transferi nedir? Embriyo transferi sonrası tutunma ne zaman gerçekleşir?
Tüp bebek tedavisi; muayeneler, tahliller ve yumurta toplama süreciyle başlayan embriyo transferiyle sona eren süreci kapsar. Tedavinin başlayışından transfer gününe kadar geçen süre aralığı yaklaşık olarak 1-2 ay boyunca sürer. Bazı durumlarda ise embriyolar dondurularak 1-2 ay içinde transfer edilebilir. Transfer işleminden sonra da gebeliği öğrenmek için yaklaşık olarak 10-12 günlük zaman dilimi yeterlidir.
Tüp bebek tedavilerinde uygulanan son adım embriyo transferidir. Embriyo, yumurtaların laboratuvarda spermle birleştirilmesi sonucunda elde edilir. Laboratuvar ortamında döllenen embriyolar kateter yardımıyla rahme yerleştirilir. Bu işleme de embriyo transferi denir.
Embriyo transferi, yumurta toplanıp döllendikten sonraki üçüncü ya da beşinci günde yapılır. En ideali, beşinci günde yapılmasıdır. Çünkü bu dönem içinde gebelik potansiyeli en yüksek embriyoyu seçmek oldukça kolaydır. Bu da kadının yaşına, gelişmiş olan embriyo sayısına ve kalitesine göre de üçüncü günde transfer yapılabilir.
Embriyo transferi 5. gün yapılmışsa ve şartlar da yeterliyse aslında o gün ya da ertesi gün embriyonun rahim duvarına tutunmasıyla gebelik gerçekleşir. Fakat gebelik testi için en doğru zaman transfer işleminden 10-12 sonradır. Bu dönem içinde yapılan b-hCG testiyle de gebelik durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Test sonucunda da hem gebelik oluşup oluşmadığı hem de gebeliğin ilerleyip ilerlemeyeceği de anlaşılır. İlerleyen günlerde ise hormon değerlerinin artışı dikkate alınarak gebeliğin ilk aşaması konusunda bir yorum yapılabilir. Ancak tüp bebek merkezleri adına önemli olan sonuç ise gebeliğin 8. haftasındaki ultrasonografik değerlendirme sonucunda kese ya da kalp atışının olup olmamasıdır.
Erken dönemde transfer yapılan fazla sayıda embriyo çoğul gebelik meydana getirir. Embriyo sayısının sınırlanmasıyla belirli sayıda embriyosu bulunan çiftlerde embriyo transferi 5. gün embriyosu zamanında yapılıyor. Böylelikle gelişim seviyesine göre seçilebilen en kaliteli embriyolar ile gebelik elde etme imkanı en üst düzeyde tutulmaya çalışılıyor.
Gebelikle alakalı sıkıntılar hisseden hastaların kasık ağrısı, mide bulantısı, memelerde şişkinlik gibi şikayetlerinin sebebi aslında kullanmış oldukları hormonal tedavidir. Bu bakımdan bu tür belirtiler her zaman gebelikle alakalı belirtiler değildir.
Embriyo transferi sonucunda gebelik belirtileri ile alakalı diğer görüşler ise şu şekildedir:
Tüm bu görüşler ışığında gebeliğin net olarak gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamanın tek yolu gebelik testidir. Hamilelikle alakalı belirtiler meydana geldiğinde mutlaka gebelik testine başvurulmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.