Endometrial Ablasyon Ameliyatı

Aşırı ve şiddetli adet görme sorununu, rahim duvarını saran endometrium tabakasının alınması ile sonlandırmak mümkündür. Bu operasyon endometrial ablasyon ameliyatı olarak bilinir.

Bazı kadınlarda adet kanaması çok şiddetli görülebilmektedir. Eğer bu kişiler çocuk sahibi olmak isteyen hastalar arasındaysa bu durumda tedavi amacıyla rahmin alınması söz konusu olamaz. Gebelik şansını elinden almayan endometrial ablasyon ameliyatı ile rahim duvarını saran endometrium tabakasının alınarak kişinin normal düzene kavuşması sağlanabilir. Ancak her operasyonun başarıyla sonuçlanamayacağı ihtimali de unutulmamalıdır.

Endometrium ablasyon ameliyatı şiddetli ve aşırı derecede adet gören kadınlara uygulanan bir operasyondur. Bu operasyonda kanamaya neden olan rahim içi duvarındaki endometrium tabakasının alınarak dışarı çıkarılması söz konusudur. Bu sayede kanamaların normale dönmesi hedeflenmektedir. Endometrial ablasyon ameliyatından sonra bazı hastalar normal adet düzenine kavuşurken bazı hastalar hiç adet görememe ya da operasyon öncesindeki gibi adet görme problemlerini yaşayabilmektedir. Ancak ileride gebelik düşünen kişiler için rahmin alınması (histerektomi) ameliyatından ziyade endometrial ablasyon ameliyatı tercih edilmektedir. Endometrial ablasyon ameliyatı kişiye gebe kalma şansını verdiği için öncelikli olarak tercih edilir. Eğer bu operasyon başarısız olursa ve aşırı adet kanaması operasyondan sonra da devam ederse bu durumda rahmin alınması söz konusudur. Endometrial ablasyon ameliyatından sonra gebe kalma ihtimali düşük olsa da rahmin alınmasına alternatif olarak uygulanmaktadır.

Endometrial ablasyon ameliyatından bir gün sonra hastanın taburcu olması mümkün olmaktadır. Birkaç gün içerisinde hasta normal yaşantısına geri döner. Bu süre içerisinde ağır eşya kaldırmamaya, ağır spor yapmamaya, yüksekteki bir objeye uzanmamaya dikkat edilmelidir. Ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.

Endometrial Ablasyon Ameliyatı Sonrasında Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Endometrial ablasyon ameliyatı sonrasında rahim içerisinde, cerrahi girişime bağlı olarak yapışıklık (asherman sendromu) ortaya çıkabilir. Asherman sendromu rahim içerisinde, endometrium tabakasının alınmasıyla birlikte meydana gelen bir durumdur. Bu problem kısırlığa neden olabilmektedir.

Hastanın, operasyondan sonra hiç adet görememe ihtimali %25 kadardır.

Endometrium tabakasının kalınlaşması nedeniyle aşırı derecede adet görme sonrası endometrial ablasyon ameliyatı olunması, ileride olası rahim kanseri teşhisini geciktiren bir durumdur. Çünkü rahim kanseri durumunda ortaya çıkan en belirgin faktör aşırı ve şiddetli olarak ortaya çıkan vajinal kanamalardır. Endometrial ablasyon ameliyatından sonra adet kanamaların tamamen ortadan kalkması ya da oldukça azalması sebebiyle rahim kanseri olması durumunda kansere bağlı kanama görülemeyebilir. Bu da rahim kanseri teşhisini oldukça zorlaştıran bir durumdur.

Endometrial Ablasyon Ameliyatı Ne Zaman Uygulanmalıdır?
Endometrial ablasyon ameliyatı gebelik isteyen kişilere ilk olarak uygulanmaması gereken bir operasyondur. Çünkü bu operasyon gebelik ihtimalini düşürür. Bu nedenle öncelikli olarak alternatif tedavi yöntemleri gözden geçirilmelidir. Endometrial ablasyon ameliyatı 40 yaşını aşmış olan kadınlara ve daha önce doğum yapmış olan kadınlara uygulanabilen bir operasyondur. Kişide karsinom (kanserli doku) şüphesi olmayan durumlarda endometrial ablasyon ameliyatı uygulanabilmektedir. Kişide endometrial hiperplazi saptandığı durumlarda ve anormal derecede uterin kanaması olan hastalara uygulanabilen bir operasyondur.

Endometrial Ablasyon Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Endometrial ablasyon ameliyatından önce hastanın ilca kullanımı başlar. Bu ilaçlar düzenli olarak cerrahın belirttiği süre içerisinde kullanılmaktadır. Bunun amacı rahim duvarını kaplayan ve kalınlaşmış şekilde bulunan endometrium tabakasının mümkün olduğunca incelmesini sağlamaktır. Bu sayede endometrial ablasyon ameliyatı daha rahat, kolay ve başarılı bir şekilde atlatılır. Bu cerrahi işlem, hastaya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Operasyon yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir. Operasyon için ilk önce rahim ağzı genişletilerek rahim içerisinde işlem yapılmasına uygun hale getirilir. Daha sonra rahim duvarını kaplayan endometrium tabakası iki farklı teknikle çıkarılır. Bu teknikler lazer yardımıyla yakılması ve rezekteskop adı verilen sıcaklığı yüksek tıbbi aletle soyulması işlemleridir.

2 yorum

  • kuş gibi dedi ki:

    evet ben yaptırdım çünkü adetlerim cok agrılı oluyordu ve artık içinden cıkılmaz bir hal almaya basladı endometrial ablasyon tedavisine basladık ameiyatı oldum kuş gibiyim gercekten 😀

    • cigdem dedi ki:

      Umarım görürsün benimde kesilmeyen kanamalarım oluyor nedensiz ilaçlar ise yaramıyor ablasyon önerdiler zormu adet goruyormusun.nerde yaptırdım beni bilgilendirir sen çok sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.