Koronavirüs Gebelikte Bağışıklık Sistemini Düşürür Mu?
Kısırlık Kontrolü Nasıl Yapılır?
Artık hem erkek hem de kadının bebek sahibi olmak istediklerinde kontrol edilmesi gerekebiliyor. Peki kısırlık nasıl anlaşılır? Kontrolü nasıl yapılır?
Kadın ve erkek de gebeliğin oluşması için bazı etmenlerin sağlıklı bir şekilde bir araya gelmesi gerekir. Eskiden tek taraflı olarak bazı sorunların olabileceği düşünülürken artık hem erkek hem de kadının bebek sahibi olmak istediklerinde kontrol edilmesi gerekebiliyor.
Farklı teknik ve yollar ile kısırlıkla alakalı bir durumun söz konusu olup olmadığının kontrol edilmesi sağlanıyor. Çünkü gebelik şansının düşük olması anne ve baba adayı için şans anlamına gelirken kısırlıkla alakalı bir sonucun elde edilmesi tedavi aşamasının zorlu bazen de imkansız olmasına neden olabiliyor. Bunun için bebek sahibi olmak isteyenlerin kontrolden geçmesi ve bu sayede olası durumları engellemesi öneriliyor.
Bebek isteyen kadının bunun için gebelik planlaması yaparken doktordan destek alması gerekiyor. Doktorun bazı değerleri kontrolü ile başlayan durum bulgulara göre seyir değiştirebiliyor.
Aşama olarak:
Kadının düzenli adet olması hormonlarının bu aşamada çalışmasında sorun olmadığını anlatabilir. Kan ve diğer değerlerin kontrolü de anne adayının gebeliğe hazır olup olmadığına dair ipucu verir. Yumurtalık rezervinde sorun olan veya miyom gibi ileri derece rahatsızlığı mevcut olan kadının yapılan testlere göre tedavisi yapılır. Yumurtalık rezervi olmayan bir kadının veya rahimle alakalı bir durumun mevcut bulunması kısırlıkla alakalı sonucu doğurabilir.
Erkeğin baba olmak istemesi sürecinde bunu engelleyen bir olasılığın olup olmadığını anlamak için de testler yapılır. Erkekte sperm sayısı, kalitesi, akışkanlığı gibi unsurlar önemlidir. Bunlarda gereken değerlerin olup olmadığını anlamak için yapılacak olan testler kısırlık veya gebeliğin ne oranda güç olacağı konusunda bilgi verir. Ürolog bu konuda sperm testi talep edecektir.
Kadın veya erkeğin belli nedenlerden dolayı bebek sahibi olamamasının altında yatan nedenin kısırlık olması bundan önceki dönemlerle kıyaslandığında oldukça artmış durumdadır. Hem erkek hem de kadın için yanlış beslenme, stres, iş hayatının etkileri veya genetik etmenler bebek sahibi olma konusunda olumsuz etkiler yapar. Artık kariyer odaklı bir hayatın olması gebelik yaşının ötelenmesine de neden olabiliyor.
Kısırlık oldukça zor bir tedavi sürecini beraberinde getirir. Tam anlamıyla kısır olan bir kadın ve erkek için net bir tedavi de bulunmaz. Sadece kısırlığa yakın durumlar için tedavi yolları denenerek şans elde edilmeye çalışılır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.