Gebelikte İshale Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Gebelikte ishal bebeği etkiler mi?

Normal koşullarda gebelikte ishal olmak bebeği olumsuz etkilemez. Ancak gebelikte ishale karşı önlem alınmazsa, ishali tedavi edecek yöntemler uygulanmazsa, annenin vücudunda aşırı sıvı kaybı olabilir. Dehidrasyon denilen bu durum bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle vücudun kaybettiği sıvı ve elektrolitler dışarıdan verilmelidir. Gerekirse anne hastanede müşahade altına alınmalı ve serum verilerek sıvı ve elektrolit kaybı giderilmelidir.

Gebelikte İshale Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Gebelik kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemini ilgilendiren sorunların sıkça yaşandığı bir dönemdir. Gebeliğin başlamasıyla birlikte vücutta hormon dengelerinin değişmesi, gebelik nedeniyle yaşanan stres, beslenme hataları gibi etkenler sindirim sistemini olumsuz etkiler. İshalin tanımlanması günde üç ve daha fazla tuvalete gitme ihtiyacının hissedilmesi ve normalden sulu dışkılama olması şeklinde yapılır. Gebelikte ishal çok sık görülse de, her zaman ishal sebebi gebelik olmayabilir. Gebeliğin dışında kadının ishal olmasına neden olabilecek etkenler arasında, bakteri ve virüsler, bağırsak parazitleri, midenin üşütülmesi, besin zehirlenmesi ve kullanılan bazı ilaçlar sayılabilir. Bu nedenle gebelikte ishal sorunu olan kadınların doktoruna danışarak, bunun sebepleri ve gebelikte ishale karşı alınabilecek önlemler nelerdir, bunlar hakkında bilgi alması gerekir.

Gebelikte ishal nedenleri
Beslenme düzeninin değiştirilmesi: Kadınlar gebe kaldıklarını öğrendiklerinde çoğu zaman beslenmelerine daha fazla dikkat etmeye başlarlar. Ciddi bir şekilde beslenme düzenlerini değiştirirler. Bunda adapte olamayan mideleri bir anda rahatsızlık vermeye başlayabilir. Bunun sonucu ishal olarak yansıyabilir.

Yiyeceklere karşı hassasiyet: Gebe kadınlarda bazı besinlere karşı hassasiyet oluşabilir. Daha önce rahatlıkla tüketilen besinler bile sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Kokusu, tadı yüzünden besinleri tüketmekte zorlanırsınız. Bu yüzden ishal sorunu yaşayabilirsiniz.

Gebelikte kullanılan vitaminler: Doktor önerisiyle vitamin almak belki bebek için iyi olabilir. Ancak anne adayı için ishal gibi sorunların bir nedeni olabilir. Midenize zarar verecek vitamin hapları nedeniyle ishalle karşılaşabilirsiniz.

Hormon dengelerinin değişmesi: Sindirim sisteminin yavaşlaması bazen hormonların etkisiyle olur. Bu kabızlığın bir sebebi olarak kabul edilir. Ancak bazı hallerde hormonlar yüzünden sindirim sisteminin hızlanması da söz konusu olabilir. Buda ishalin bir nedeni kabul edilir.

Gebelikte ishale karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
Gebelikte ishal daha çok son üç ayda etkili olur. Doğum yaklaşmaya başladıkça anne adayları ishalden daha fazla etkilenir. Vücudun doğuma hazırlanması dengeleri yeniden bozmaya başlar. Ancak her gebe kadında bu etkiler aynı seviyede olmayabilir. Çünkü gebelik her kadında olduğu gibi, kadınların kendi gebelikleri arasında da farklı deneyimlerle yaşanır. Alacağınız bazı önlemlerle gebelikte ishale karşı korunabilirsiniz. Bu önlemler arasında;
İçme sularının temiz olması

  • Yemeklerde kullanılacak sebze ve meyvelerin iyice yıkanması
  • Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmiş olması
  • Tüketilecek ürünlerin son kullanma tarihinin geçmemiş olması
  • Eti iyi pişmek yemek, çiğ etten kaçınmak
  • Besinlerin hijyenik ortamlarda hazırlanıp, pişirilmesine özen göstermek

Gebelikte ishale karşı alınacak bu önlemler sayesinde, ishal olma riskinizi azaltabilirsiniz. Bu çabalarınıza rağmen ishal olursanız, mutlaka doktora görünmelisiniz. Özellikle geçmeyen ve şiddetini arttıran ishal vakaları bebeğiniz içinde risk oluşturabilir.

Gebelikte ishale karşı alınabilecek önlemler ve tedavi yöntemi
İshal olan hamile kadınlar ilk birkaç gün ishalin geçmesi için bekleyebilir. İshalin nedeni virüs ve bakteriler olursa, yemekler yüzünden ishal olunursa genellikle birkaç günde düzelecektir. İshalin olumsuz etkisinden korunmak içinde bol su içmelisiniz.

Kullandığınız ilaçların yan etkilerini sorgulayın. Bazı ilaçlar ishale neden olabilir. Ama birkaç gün sonra bu etkisini yitirebilir. Gerekirse bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. 2-3 gün içinde ishal kesilmediği takdirde, doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Muayene ve kan testi sonrasında ishalin nedeni tespit edilmeli ve tedavi önerilerine uymalısınız. İshali önlemek için her duyduğunuz ilacı gebelikte kullanmamalısınız. İlaçları her zaman danışarak kullanmanızda yarar vardır.

İshali tetikleyecek olan yağlı yemeklerden, baharatlı yiyeceklerden, kızartmalardan, süt ve süt ürünlerinden, lif oranı yüksek olan besinlerden uzak durmalısınız. İshal vücutta sıvı kaybına neden olduğu için, bol su içmeyi de ihmal etmemelisiniz. Gebelikte zaten su ihtiyacınız daha fazla olur. Birde ishal olursanız, daha fazla su içmelisiniz. Sıvı kaybı için su içmeli, vitamin ve mineral, elektrolit kaybınızı gidermek içinde taze meyve suyu içmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.