Tüp Bebek Kimlere Uygulanır
Gebelikte karın büyümesi bebeğin gelişimiyle bağlantılı olmaz
Gebe kadınlar bebeklerinin büyüdüğünü karınlardan anlayabileceklerini düşünürler. Ancak gebelikte karın büyümesi tamamen kadının vücut yapısıyla alakalıdır. Bazı gebelerde karın daha erken zamanda belirgin hale gelirken, bazılarında daha geç gebeliğin anlaşılmasını sağlar. Bu yüzden gebe kadınlar başka gebelerle kendi karın büyüklüğünü kıyaslamamalıdır.
Gebelikte karnın ne zaman büyüyeceği anne adayları açısından oldukça önemlidir. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınlar bunu çok merak eder. Bunun altında yatan etken gerçekte bebeğin gelişmesiyle, büyümesiyle alakalıdır. Ancak bebeğin gelişmesi her zaman karnın büyüklüğüyle doğru orantılı olmaz. Yani gebelikte karnı büyük gibi görünen bir anne adayının bebeği doğumda düşük kilolu olurken, küçük bir karnı olan anne adayının bebeği daha iri kilolu olabilir. Anne adayları karın büyüklüğü ile bebeklerinin gelişimini kıyaslamamalıdır.
Gebe bir kadının karnına bakarak gebe olduğu ancak 20. haftada yani 5. gebelik ayında belli olmaya başlar. Vücudu çıplak olduğunda bunu anlamak 16-17 haftada yani 4. ayda mümkün olabilir. Gebelikte karnın belli olması kadının boyuyla, kilosuyla, karın bölgesinin genişliği, yağ oranı gibi etkenlerle de belirlenir. Normalde göbeği olan bir kadının gebeliği bu aylarda bile belli olmayabilir. Bu yüzden gebe kadınlar birbirine bakarak, karın büyüklüklerine göre gebeliklerini değerlendirmemelidir. Gebelikte karın büyüklüğü kadının ilk gebeliği olmasına göre de farklılık gösterebilir. İlk gebeliğini yaşayanlarda karın daha geç dönemde belli olurken, ikinci, üçüncü gebeliklerini yaşayan kadınlarda karın daha erken zamanda büyür. Daha önceden bir gebeliğe ev sahipliği yapan rahim daha esnek olduğundan, karın daha erken belirginleşir. Bunda kadının vücut yapısı oldukça etkili olur.
Gebelikte karnın büyüklüğü ile bebeğin kilosunu anlamak mümkün değildir. Eskiden karın çevresi ölçülerek bebeğin kilosuyla alakalı tahminlerde bulunulurdu. Günümüzde tıbbi tekniklerin gelişmesi, ultrason tetkikinin yaygınlaşması sayesinde, bu tahminin ne kadar yanıltıcı olduğu da görülmüştür. Gebe kadının karnı çok büyük olursa, bebeğin iriliğinin belirlenmesi için ultrason tetkiki yapılarak bir değerlendirme yapılır. Bu tetkik sayesinde doğumun normal ya da sezaryenle olacağı tespit edilir. Fakat her karnı iri olan gebe kadının bebeği de iri olmaz. Bazen düşük kilolu bebekte olabilir. Kilolu, karın bölgesi yağlı olan anne adaylarında durum genellikle böyle olur.
Karnın geç büyümesi gebelikte sorun olarak görülmemelidir. Bazı gebeliklerde karın daha erken dönemde büyür, bazılarında ise daha geç zamanda büyüyebilir. Ultrasonda aynı kiloda, aynı boyda olan gebe kadınların bebek ölçümleri de aynı olsa, karın büyüklüğü farklı olabilir. Bu durum kadının rahminin pozisyonuyla, karında bebeğin duruşuyla alakalı olabilir. Bu yüzden anne adayları karın büyüklüğünü sorun etmemelidir.
Bu gebelikte halk arasında sıkça yapılan tahminler arasındadır. Gebe kadının karnının sivri olması, yuvarlak olması bebeğin cinsiyetine bağlanır. Ancak karın şekli, büyüklüğü bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi vermez. Bunun doğruluk payı kesinlikle yoktur. Eğer ki yapılan tahminler tutarsa, bunun sadece tesadüf eseri olduğu da bilinmelidir. Bu tür tahminlerde tutma olasılığı yüzde elli oranındadır. Yani olasılık yarı yarıya olur. Bebek kız ya da erkek olur. Ancak tahminde karın büyüklüğü ile şekli doğru tahmine ulaşmaya neden olmaz.
Gebelikte rahim belirli derecede büyümektedir. Bu karın içinde basınç artışına neden olur. Bu etkiyle birlikte kadının göbek deliği dışa fırlayabilir ya da düzleşebilir. Göbek deliğindeki değişim oldukça normaldir. Fakat göbek deliği aşırı miktarda şişerse, bunun göbek fıtığı bakımından değerlendirilmesi gerekir. Göbekteki değişim gebelik yüzünden olursa, doğumla birlikte her şey eski durumuna dönecektir.
Anne adaylarının dışarıdan bakıldığında hamile olduğunun rahatlıkla anlaşılabilmesi için gereken süre 5.ay yani 20. Haftadır. Ancak anne adayının karnı çıplakken hamile olduğu 4.aydan sonra da anlaşılabilir. Bu duruma etki eden temel faktör, anne adayının kilosu, boyu ve göbeğindeki yağ miktarı ile doğru orantılıdır.
Bu sebeple söz konusu haftalara gelmesine rağmen hamile olduğu anlaşılamayan anne adayları da mevcuttur. Anne adayının kilosu buradaki en önemli faktördür. Ancak bazı durumlarda anne adayının karnında ödem oluşması, karın şişkinliği gibi durumlarda erken aylarda anne adayının karnının büyümesine neden olmaktadır. Bu durum ise bebeğin gelişmesinden ziyade anne adayının fizyolojik yapısıyla alakalıdır.
Hamile kadınların en çok sorduğu sorular arasında yer alan ” Gebelikte karın ne zaman belli olur?” sorusunun cevabı birçok nedene bağlı olarak değişebilmektedir. Bir kadının karnına bakarak hamile olduğunu anlamak için kadının hamile kaldıktan sonra 20 hafta ( 5. ay) geçmesi gerekmektedir. Fakat kadının karnına direkt bakarak, 16. ve 17. haftalarda da hamile bireyin karnı belli olabilmektedir.
Bazı durumlarda gebe olan kadının karnı daha erken veya daha geç belli olabilmektedir. Bu farklılığın nedeni hamile olan kadının boy uzunluğundan ve kilosundan, rahminin pozisyonundan veya bebeğin duruş pozisyonundan kaynaklanabilir. Örneğin boyu daha uzun olan hamile bir kadının karnı daha geç belli olabilirken, boyu daha kısa olan hamile bir kadının karnı daha erken belli olabilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Geçtiğimiz Ağustos ayının 6 7 gibi adet olmuştum bu ayda ise 3 de oldum çok az ve kısa sürdü adet mi oldum yoksa üstüne görmemi oldu yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba, ben üç aydır adet görmüyorum karnimda buyudu, ama evli değilim genç kızım. Nedeni ne olabilir? Yardımcı olurmusunuz