Hamilelik Takibi Nasıl Yapılır

Anne adayının hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren kendini yakın takibe alma işlemine hamilelik takibi denir.

Anne adayı bulantı, halsizlik ve adet gecikmesi gibi benzer durumlarda hamile olabilme ihtimalini düşünerek eczaneden alacağı bir test çubuğu ile bir test yapar. Testte pozitif çıkması durumunda artık doktora müracaat ederek kendisini ve bebeğini doktor kontrolündeki hamilelik takip dönemine başlatmış olur.

Hamilelik Takibi Nasıl Yapılır

Bu dönem, hamile olunduğu öğrenildiği andan itibaren başlıyor olarak görülse de aslında bebek yapmaya karar veren eşlerin hamilelik dönemi için bir sakınca bulunup bulunmaması kontrolleri ile başlayan dönemi de içine almaktadır. Sağlıklı anne ve babadan sağlıklı bebek dünyaya gelmesi ne kadar doğru ise sağlıksız ve sağlık problemleri olan anne ve babalardan da sağlıksız bebek dünyaya gelmesi o kadar doğrudur. Bu nedenle hamilelik takibi öncesi dönem de hem anne hem de bebek için ciddi bir konudur.

Hamileliği kesinleşen anne yapılan testler ve tahlillerle doktoru ile belli rutin randevularda buluşarak 40 haftalık hamilelik sürecini gün gün, hafta hafta, ay ay takip etmektedir.

Bebeğin Doğum Tarihi Nasıl Tespit Edilir?
Bebeğinin gelişimini yakın takibe alan anne adayının ilk merak ettiği konu bebeğini ne zaman kucağına alacağı tarihtir. Yani bütün anne adayları bebeklerinin doğacakları tarihleri çok merak ederler. Bebeğin doğacağı tarihi bulmak için son adet tarihinin başladığı güne 7 sayısını ekleyerek tam üç ay geri giderek bebeğinizin doğacağı tarihi bulabilirsiniz. Örneğin; son adet tarihinizin ilk günü 1 Aralık olsun bu tarihe + 7 ekleyerek = 8 Aralık tarihini bulursunuz. Tam üç ay geri saydığınızda ise 8 Eylül bebeğinizin doğacağı tarih olarak belirlenmiş olur. Tüm hazırlıklar ona göre ayarlanır ve tatlı bir telaş başlar. Ancak sezaryen doğum söz konusu ise bebeğin anne karnındaki normal doğum pozisyonunun dar alanına girmeden 1 hafta kadar önce alınacaktır, normal doğum ise zaten 40 haftayı geçmeden doğacaktır.

Hamilelik Takibinde Hangi Metotlar Uygulanmalıdır?
Hamilelik takibi annenin gelişimleri ile bebeğin gelişimleri olarak iki farklı takibe alınır. Hamileliğin başlaması ile birlikte zaten doktorunuz hem sizin için, hem de bebeğin gelişimi için testler, tahliller, ultrason takipleri yaparak bir takip düzeni geliştirmektedir. Anne adayı da doktor randevularını, her gün tüketmesi gereken gıdaları ya da yapması gereken egzersizleri, bebeğinin hareketlerini hissettikleri dönemleri, kilosunda ki artışları ve daha pek çok konuda kendisi için bir takvim takip çizelgesi oluşturmalıdır.

Anne adayı ile bebeğin değişim ve gelişimleri ilk aylarda gün gün izlenirken daha sonra hafta hafta ve daha sonra ay ay gözlemlenmelidir. Hamilelik takibi hangi ayda nelerin olacağı ve neler yapılıp nelerin yapılmaması konusunda da rehberlik yapmaktadır. Tüm anne adayları internet üzerinden olsun, haftalık ya da aylık dergi ve diğer yayınlar olsun üye ya da abone olmalı, sürekli paylaşımları takip ederek bu dönemi kendi durumunda olan kişilerle birlikte daha rahat ve bilgilenerek atlatmalıdır.

Adım Adım Hamilelik

1. AY; Sperm tarafından döllenen yumurta rahime tutunarak yaşamını hızlı bir biçimde gelişerek yürütmeye başlamıştır. Annenin regl kanamaları bitmiş, göğüslerde ara ara ağrılar baş göstermeye başlamıştır. Bu ilk ay annenin çevredeki her tür kokudan olumsuz etkilendiği, özellikle de yemek kokularından çok rahatsız olduğu dönemdir. Bulantılar, öğürmeler, halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali ile bu dönem anne adayları için zorlayıcı bir dönemdir.

Bu ilk ayda doktorunuz sizden şeker hastalığı için idrar tahlili, virüs ve anemi için ise kan testi isteyecek ve bunların sonucunda sizi yönlendirecektir.

2. AY; Birinci ayda görülen bulantı ve halsizlik halleri aynen devam eder. Bunun nedeni annenin bünyesindeki hormonal değişikliklerdir. Bu ayda kokuya hassasiyeti nedeni ile rahatça yiyip içemeyebilir ancak beslenmesine dikkat etmelidir. Bu ay, bebeğin sinir sisteminin oluştuğu, kalp atışlarının başladığı, kol ve bacaklar ile göz ve ağız oluşumu gerçekleşmektedir.

3.AY; Bulantıların azaldığı biraz daha rahat bir dönemdir. Bebeğin parmakları belli olmaya başlar ve başını çevirebilir. Hatta anne karnında 3 ayın sonuna doğru biraz büyüme hissedebilir. Ama bu dışarıdan bakıldığında fark edilmez. Ultrasonda bebeğinizi rahatlıkla görebilirsiniz.

4.AY; İlk üç aya göre kendinizi en iyi hissedeceğiniz dönemdir. Bulantılar, kokuya hassasiyet ve aşırı yorgunluk ile sürekli uyku halinden kurtulduğunuzu göreceğiniz bir dönem olacaktır. Bebeğinizin iskeleti iyice gelişmeye başlar. Göz, kulak, burun ve artık cinsel organı da belli olmaya başlamaktadır.

5.AY; anne adayının varis gibi, sırt ve bel ağrıları gibi bazı şikâyetleri olabilir, ara ara krampların girmesi anne adayını korkutmamalıdır. Bebeğin gözleri hala kapalı fakat kulakları açıktı. Yani artık bebeğiniz sesleri duymaya başlamıştır. Dışardan bakıldığında da hamile olunduğu anlaşılmaya başlanılmıştır.

6.AY; Annenin kendisini en iyi hissettiği aylardan birisidir. Bebeğin hızlı büyümesi idrar torbasına baskı yaptığından anne adayı sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmektedir. Bebek hareketleri anlaşılmaya başlar ve tırnakları oluşur.

7.AY; Bebeğinizin hareketleri daha da belirlenmiştir. Tekme atışları ve ara ara dönmeleri sizi şaşırtmamalıdır. Gözleri tamamen açılmış ve kirpikleri çıkmaya başlamıştır. Aslında 7 ayını dolduran bebekler tümü ile gelişimini tamamlamış olup erken doğması durumunda bile yaşama şansını yakalamayı küvez yardımı ile de olsa başarmaktadır.

8.AY; Bebeğinizin çok büyüdüğü ve rahimin karın boşluğunu tamamen doldurduğu bir dönemdir. Sırt ve bel ağrıları devam eder, yatarken zorluk çekersiniz. Tümüyle gelişmiş olan bebeğinizin erken doğma gibi bir riski olması durumunda bile yaşaması olasıdır. İlkaylardan başlayarak azar azar yaptığınız egzersizlerimizi devam etmeli ve ayınıza uygun hareketler dışında hareketler yapmamalısınız.

9.AY; Göğüsten sıvı gelmesi, göğüste süt birikmesi, göğüslerin her zamanki durumundan daha fazla büyümesi bu ayda görülür. Hareketleriniz iyice yavaşlar ve ağırlaşırsınız. Ağır işler yapmamalı, çamaşır asmak gibi uzanıp yüksekten bir şeyler almak gibi hareketlerden özellikle kaçınmalısınız. Çünkü son aylarda daha sıklıkla görülen bebeğe kordon dolanması olarak bilinen aksilikler bebeğinizi riske sokabilir.

Dokuz ay boyunca hem annenin, hem de bebeğin yakın takibi hamilelik döneminin son derece sağlıklı geçmesine neden olacağından aslında keyifli de bir dönemdir. Fakat hiç unutulmaması gereken konu ilk aylardan başlayarak ve hiç aksatmadan egzersiz yapmaktır. Çünkü egzersiz annenin sağlığı açısından çok önemli olmanın yanında doğumu da kolaylaştıran bir faaliyettir. Sadece bilinçsizce egzersiz yapılmamalı, profesyonel bir kişiden yardım almalıdır. Ya da, yürüyüş yapmak en güzel egzersizdir demekte hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Önceden hazırlanmış olan doğum için hastane çantası, acil telefon numaraları ile evvelce hazırlamış olduğunuz yapılması gerekenler listesini gözden geçirmelisiniz. Refakatçinizle birlikte doğuma hazır beklemelisiniz.

Hamilelik Takibi Yapmamak Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?
Bilinçsiz kişiler hamilelik takibini önemsemezler, oysa bu ciddi bir konudur ve ihmal edilirse yapılması gereken test ve tahliller, gerektiğinde aşı ve benzeri müdahalelerden uzak kalınacağını gösterir. Ayrıca bebek gelişimi ile ilgili olarak yanlış giden bir şeyler var ise bu fark edilmez. Hamilelik dönemi çok stresli ve gerilimli geçer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.