İkizden İkize Transfüzyon Sendromu (İİTS)

İkizden ikize transfüzyon sendromu ortak plasentaya sahip ikizlerde görülür

İkizlerdeki ortak plasenta bebekler arasındaki kan akımının düzensiz olmasına neden olabilir. İkizlerden biri kan akımından fazla yararlanır, diğeri kan akımından yeterince faydalanamaz. Erken tanı yapılması sayesinde ikiz bebekler sağlıklı bir şekilde doğabilir.

İkizden İkize Transfüzyon Sendromu (İİTS)

İkizden ikize transfüzyon sendromu, anne karnında ikizler tek bir plasentaya sahip olursa yani monokoryonik ikizlerde ortaya çıkan bir komplikasyondur. Bu sorun ayrı plasentası olan dikoryonik ikizlerde gözlenmez. Sorun bebeklerin aynı plasentayı kullanmaları sonucunda, buradaki kan akımından meydana gelir. Bu durumda kan akımını fazla alan bebek alıcı bebek olarak, kan akımını az alan bebekte verici bebek olarak tanımlanır. İkizden ikize transfüzyon sendromu İİTS, monokoryonik ikizlerde ortalama olarak % 15 oranında etkili olur. Bu sorunun daha sonraki gebeliklerde yeniden ortaya çıkması oldukça düşük olasılıktadır.

İkizden ikize transfüzyon sendromu tanısı

Gebelikte yapılan ultrason muayenesi sırasında görülen bazı durumlar ikizden ikize transfüzyon (İİTS) sendromun gelişmesi açısından şüphe uyandırır. Bunlar ise;

  • Her iki fetus arasında yaklaşık % 20 ve üzerinde ağırlık farkının olması
  • Fetusların kordon kalınlıkları arasında belirgin bir kalınlık bulunması
  • Amniyos keseleri arasındaki belirgin büyüklük farkının olması
  • İkizlerde plasentanın ortak olması
  • Kan akımının fazla olduğu alıcı bebekte kalp yetmezliği bulgularına rastlanması
  • Alıcı bebekte suyun fazla olması, verici bekte ise suyun daha az olması
  • İkizlerin cinsiyetlerinin aynı olması
  • Alıcı bebeğin idrar torbasında belirgin büyüklük olması, buna karşın verici bebeğin idrar torbasının küçük olması
  • Ciddi vakalarda verici bebeğin bir kenarda sıkışık vaziyette izlenmesi durumunun görülmesidir. Bu durum stuck twin sendromu olarak tanımlanır.

İkizden ikize transfüzyon sendromu yapılan ultrason tetkiki ve doppler bulguları kullanılarak, Quintero evreleme sistemine uygun şekilde evrelenir. Buna göre;

  • Evre 1: Bu evrede verici bebeğin mesanesinde idrar olur.
  • Evre 2: Bu evrede verici bebeğin mesanesinde idrar görülmez
  • Evre 3: Bu evrede anormal doppler bulguları alınır.
  • Evre 4: Bebeklerin birisinde hidrops bulunur
  • Evre 5: Bu evrede ikiz bebeklerden birisi ya da ikisi birden ölmüş olur.

İkizden ikize transfüzyon sendromu (İİTS) tedavisi

Tedavide amniyon sıvısı razla bulunan bebekten sıvı alınmasına gebelik süresince devam edilir. Yani amniyoredüksiyon işlemi yapılır. Bunun yanında bebeklerin arasındaki amniyon zarı bir iğne yardımıyla yırtılarak yani septostomi yapılarak diğer bebeğe yani suyu az olana suyun geçmesini sağlar. Ayrıca plasentadaki damarlar yapılan lazer uygulamasıyla ikizlerin arasındaki kan akışı önlenmeye çalışılır. Bu yapılan tedaviler sonrasında bebeklerin dış ortamda yaşayabileceğine karar verildiği zaman yani gelişimlerini yeterince tamamladıklarında doğum gerçekleştirilir.

İkizden ikize transfüzyon sendromu (İİTS) komplikasyonları nelerdir?

Bu sendromun komplikasyonları arasında erken doğum, ikizlerde kalp, solunum, beyin, böbrek ve sindirim sorunlarının olması, verici bebekte kansızlık yani anemi gelişmesi ve ikizlerde ölüm ortaya çıkabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.