İleri Yaşlarda Gebelik Nasıl Olur?

Kadınların 35 yaşında ya da daha ileri yaşlarda gebe kalmalarına ileri yaş gebeliği ismi verilir.

Bilindiği gibi kadınlarda gebe kalma yaşı ilerledikçe bir takım riskler ve zorluklar da baş gösterebilir. Bundan dolayı daha erken yaşlarda gebelik çok daha rahat ve sağlıklı olabilir. Bu anlamda kadının 35 yaş ya da üzerinde olması da ileri yaşlarda gebelik kavramını oluşturur.

İleri Yaşlarda Gebelik Nasıl Olur?

Pek çok kadın için anne olmak büyük önem taşır. Çünkü annelik çok kutsal bir duygudur ve hemen hemen her kadın ne olursa olsun bir bebek sahibi olmak ister. Gebelik de buna göre incelenir ve hem sağlık, hem de mental yönlerden bir takım unsurlar öne çıkar. Bu anlamda kadınların hamilelik için geç kalmamaları da önerilir. Örneğin 35 yaşın ardından yaşanan her hamilelik serüveni beraberinde bir takım riskler ve zorluklar da getirebilir. Özellikle de 40 yaş ve sonrasında gebe kalma ihtimalleri yarı yarıya azalır.

İleri Yaş Gebeliği
Her kadının isteği olan gebelik, eğer 35 yaş ya da daha sonrasında gerçekleşirse buna ileri yaş gebeliği ismi verilir. Bu gebelik türünde kadının sağlık yönünden her noktaya dikkat etmesi çok önemlidir. Çünkü söz konusu yaşlarda bir takım riskler daha çok görülebilir. Elbette ki sağlıklı bebekler bu yaşlarda da doğrulabilir; ancak anne adayının genç olması ile riskler azalırken biraz daha ileri yaşlarda olması riskleri doğal olarak artırmaktadır.

İleri yaş gebeliklerinde riskli bulunan ve daha çok endişe yaratan konuların başında komplikasyon kromozom anomalili bebek doğrulması gelir. Söz konusu anomalilerden en sık meydana geleni ise elbette ki zekâ geriliğidir. Ardından ise Down Sendromundan bahsedilebilir. Bu tür sıkıntıların olup olmaması ile ilgili olarak yapılan testler ise gebelikte gerçekleştirilir. Örnek olarak prenatal testler ve bunlardan olan amniyosentez ve korionvillus biyopsisi uygulanabilir. Bu biyopsi için anne ve bebek arasında bulunan ve besin iletimini sağlayan plasentadan ultrason kontrolü ile doku parçası alınır. Bu parça da çok ince bir iğne ya da çubuk yardımı ile alınabilir. Böylece bebekteki muhtemel sorunlar tanımlanabilir.

Çeşitli Hastalıklar Gebelik Sırasında Meydana Gelebilir
Sağlıklı bir insan bile yaşlandıkça bazı hastalıkların etkilerinden kendini kurtaramayabilir. İleri yaş gebeliğinde de anne adaylarının hem hassas, hem de yaşı ilerlemiş olmasından dolayı bir takım rahatsızlıklar elbette ki yaşanabilir. Bu rahatsızlıklar arasında ise en sık olarak hipertansiyon ile şeker hastalığı görülür.

– Diyabet;
Daha çok yaşın ilerlemesi ile beraber diyabetin görülme durumu da artmaktadır. Tip 2 diyabet olarak tanımlanabilen rahatsızlık türü, gebelik sürecinde bir takım sıkıntıları da ortaya çıkarabilir. Diyabetik anne adaylarının gebelik zehirlenmesi geçirme ihtimalleri, diyabetik olmayan anne adaylarına göre çok daha yüksektir. Preeklampsi olarak adlandırılan bu rahatsızlık sonucunda anne ve bebeğin sağlık sorunları oluşabilir. Benzer şekilde diyabetik anne adaylarının düşük yapmaları, erken doğum yapmaları ve çeşitli plasenta sorunları yaşamaları da görülebilir.
Ek olarak, eğer sağlıklı bir doğum gerçekleşirse bile, bebeğin de diyabetik anneden dolayı bazı problemlere sahip olarak dünyaya geldiği de görülebilir. Yeni doğan sürecinde bebeklerin sağlık durumlarına çok dikkat edilmelidir.
Öte yandan gebelik öncesi dönemde şeker hastalığı ile ilgili herhangi bir problemi olmayan anne adaylarının, ileri yaşta gebelik sürecinde Gestasyonel Diyabet sıkıntısına dikkat etmeleri gerekir. Bu rahatsızlık, gebeliğe bağlı bir tür şeker hastalığıdır.

– Yüksek tansiyon;
Yaşın ilerlemesi ile birlikte sıklıkla görülen bir diğer problem ise yüksek tansiyon hastalığıdır. Hamilelikten önce sahip olunan ya da hamilelikte kendini gösteren yüksek tansiyon, ileri yaşta gebelik sürecini sıkıntıya sokabilir. Öyle ki bu rahatsızlık ani bebek ölümlerini, plasentanın normalden daha erken ayrılmasını ve bunlara benzer şekilde hem annenin hem de bebeğin hayati problemler yaşayacağı durumları oluşturabilir. Gebelik zehirlenmesi ve bununla birlikte gelişen kalıcı hasarların görüldüğü sinir sistemi bozukluklarına ilişkin sıkıntılar da yaşanabilir.
Söz konusu rahatsızlıkların yanı sıra kanserin de dâhil olduğu bir takım hastalıklar ya da rahatsızlıklar yaşın ilerlemesinden dolayı kendini gösterebilir. Fakat bu hastalıkların gebeliği olumsuz yönde etkilemesi görüldüğü gibi, kimi zaman bu durumun tam tersi şekilde hastalığın da gebelikten dolayı olumsuz etkilendiği görülebilmektedir. Ancak ne olursa olsun, ileri yaşta gebe kalan kadınların sağlık konusunda çok dikkatli ve hassas olmaları şarttır.

İleri Yaşta Gebelik Sürecinde Yaşanması Muhtemel Durumlar
Sağlık konusunda dikkat edilmesi gereken ileri yaşta gebelik sürecinde anne adayları şu durumları da yaşayabilirler.
Çoğul gebelik; Anne adayının yaşı ilerledikçe ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik durumlarının ihtimali de artabilir.

Düşük; Maalesef ki düşük yapan kadınların çoğu ileri yaşta hamile kalan anne adaylarıdır. Bunun temel sebebi ise kromozomal anomalilerdir. Yaşın ilerlemesi ile beraber bu sıkıntı da risk olarak artar ve ileri yaş gebeliğinde söz konusu durumun görülme olasılığı neredeyse 4 kat kadar fazladır.

Anomali; Down Sendromu en başta gelecek şekilde pek çok kromozomal anomali durumu yaşın ilerlemesi ile beraber daha sık görülmeye başlanır. Fakat yine de yarık damak veya yarık dudak tarzı şekil bozuklukları ile ilgili anomalilerin görülme sıklığında değişim olmaz. Bu rahatsızlıklar normal oranlarda riskler taşırlar.

Dış Gebelik; Anne adayının yaşının ileri olması ile bazı sorunlar da fark edilebilir. Örneğin pelvikenfeksiyon geçirme ihtimali artan anne adayları, bu enfeksiyonların her birinde belli bir miktarda gelişen hasardan dolayı tüplerin hareket etme potansiyelinin azaldığını da görebilirler. Bundan dolayı da dış gebelik daha sık görülmeye başlanır.

Plasenta; Yaşın ilerlemesi ile beraber plasenta previa olarak adlandırılan plasentanın önden gelmesi durumu da ihtimal olarak artış gösterir. Bunun sonucunda ise anne adayının kanamaları artar. Hem sağlık yönünden, hem psikolojik yönden zor bir durum oluşur.

Gelişme geriliği; Anne adayının yaşının biraz daha ilerlemiş olması ile tansiyon ya da şeker hastalıkları daha çok görülür. Bu tür rahatsızlıklar ise dolaşım sisteminin akışını ve işleyişini bozmaktadır. İşte bundan dolayı da söz konusu anne adaylarının bebekleri için rahim içi gelişme geriliği daha sık gözlemlenebilir.

Erken doğum; Bir üst maddede bahsedilen tansiyon ile şeker hastalıklarının gelişme geriliğinin yanı sıra erken doğum için de temel sebepler oldukları söylenebilir.

Sezaryen; İleri yaş gebeliklerinde çeşitli komplikasyonlar çok daha sık şekilde ortaya çıkar. Kimi zaman ise anne ve bebeğin hayati risk taşımasından kaynaklı olarak son çare sezaryen doğum gerçekleştirilir. İleri yaş gebeliklerinde sezaryen yöntemi normalin 2 ya da 3 katı kadar fazla şekilde uygulanır. Çünkü bu tür gebeliklerde komplikasyonlar artacaktır.

İleri Yaş Gebelikleri İçin Genel Öneriler
Eğer planlar arasında ileri yaş gebeliği de varsa, şeker hastalığı ile yüksek tansiyon rahatsızlıklarına özellikle dikkat edilmelidir. Anne adayı genel anlamda sağlığını dikkat etmelidir. Eğer fazla kilolar varsa normal standartlara düşülmelidir. Şişmanlık varsa muhakkak ki çözüm getirilmeli, o şekilde yaşanacak olan bir ileri yaş gebeliğinin büyük riskler taşıdığı unutulmamalıdır.

Her ne kadar anne adaylarının daha genç yaşlarda bu duyguyu tatmaları sağlık ve psikolojik yönden önerilse de, ileri yaş gebeliklerinin avantajı kadının olgunluğu ile ilgilidir. Bu tür gebelikler sonucunda doğan bebeklere anne adaylarının daha olgun davranması, daha sıcak ve olması gereken şekilde yaklaşması görülebilir.

Benzer Konular:

35 Yaş Sonrası Gebelik

1 Yorum

  • Merve dedi ki:

    40 yasinda dogurdum, hamilelik surecim cok zorlu gecti. Ileri yaslarda anne olmak isteyen kadinlara tavsiyem iyi dusunmeleri, surecin zor gecmesi bir yana cocugunuzun sagligi da onemli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.