Jinekolojik Onkoloji – Jinekolojik Onkolog

Jinekolojik Kanserler Neden Olur?

Hava kirliliğinin günümüzde artmış olması, katkı maddeleri içeren paketli gıdalar ve sigara gibi zararlı maddelerin tüketilmesi, kanserler ile birlikte tümörlerin de meydana gelmesini engelleyebilecek olan genlerin yapısını bozmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerin vücudu savunmasız kalır ve hastalıklara karşı açık bir hal alır. Olumsuz faktörlerin engellenmesi jinekolojik kanserlerin riskini azaltabilmektedir.

Jinekolojik Onkoloji – Jinekolojik Onkolog

Kadın genital organında meydana gelen hastalıkların teşhis edilmesi, engellenebilmesi ve tedavi edilmesinde jinekoloji etkili bir rol oynayan bilim dalıdır. Jinekolojik onkoloji ise kadınların genital organlarında meydana gelebilecek olan kanser durumunda kanser öncesi durumlarda teşhis ve tedavi amaçlı olarak ön plana çıkan bilim dalıdır.

Jinekolojik onkoloji bölümü, üniversite hastanelerinde aktif olarak bulunan bölümler arasındadır. Eğitim ve araştırma hastanelerinde de jinekolojik onkoloji bölümü bulunmaktadır. Ayrıca tıp fakülteleri ve özel üniversitelerin bazılarında da jinekolojik onkoloji cerrahisine yer verilmektedir.. Fakat her tıp fakültesinde veya araştırma hastanesinde jinekolojik onkoloji bölümü yer almamaktadır. Jinekolojik onkoloji ana bilim aynı zamanda patoloji, radyasyon onkolojisi ile birlikte nükleer tıp ve radyoloji gibi farklı ana bilim dalları ile de entegre bir şekilde çalışmaktadır.

Jinekolojik onkoloji dalında uzmanlık yapan ve cerrah olma yeteneklerini kazanmış olan kişilere ise jinekolojik onkolog denilmektedir. Jinekolog onkologlar kadınların genital organlarında meydana gelen kanser hücrelerini teşhis ederler. Ayrıca tedavi amaçlı olarak da operasyon yapabilecek kişilerdir. Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmayı başaran doktorlar jinekolojik onkolog ana bilim dalında 3 yıl boyunca eğitim görmek zorundadır. Eğitim süreci sona erdikten sonra jinekolojik onkolog olmaya hak kazanırlar. Bu süreç sonrasında kişilere jinekolojik onkolojisi cerrahı gibi unvanlar da verilmektedir.

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Jinekolojik muayene yapılmadan önce en önemli şey hastanın hikayesini dinlemektir. Hikaye öğrenildikten sonra jinekolojik muayene başlatılır. Hastalar muayene için bir masaya yatırılır. Kıyafetleri çıkartılır ve belden aşağı olan bölgeye steril bir örtü yerleştirilir. Hastalar bacaklarını masada yer özel bölümlere koyarlar.

Hastaların aldığı bu pozisyon tıp dilinde litotomi olarak adlandırılır. Jinekolojik muayene yapacak olan doktor ilk hastanın karın bölgesine bakar. Daha sonra ise dış genital organlar inceleme altına alınır. Kontroller gerçekleştirildikten sonra spekulum muayenesine geçiş yapılır. Spekulum adlı metal ve plastik olabilen alet iki parçalı bir alettir. Spekulum hastanın vajinasının içinin rahat bir şekilde izlenebilmesini sağlar.

Spekulumun yerleştirileceği zaman hastanın kendini daha rahat hissedebilmesi sağlanır. Spekulum vasıtasıyla vajina içine bakıldığı zaman akıntı sorunları ya da diğer patolojik olan bulgular incelenebilir. Ayrıca rahim ağzı ve rahim ağzının çevresi de spekulum yardımı ile gözlenebilmektedir. Rahim ağzı bölgesinde yara ya da daha farklı sorunlar mevcut ise, spekulum bu sorunların görülebilmesini sağlar. Doktor bu aşamada gerekli gördüğü takdirde smear testi uygulayabilir. Spekulum muayeneler bakire olan kadınlara uygulanamaz.

Spekulum muayenesi sona erdikten sonra elle muayene kısmına geçiş yapılır. Hastanın rahminde ya da yumurtalıklarında kist benzeri yapı mevcut ise bu durum el ile yapılacak olan muayenede hissedilebilmektedir. Muayene esnasında doktor iki parmağını da vajina içerisine yerleştirdikten sonra diğer eli ile karın bölgesine dokunur ve organları değerlendirme altına alır.

Jinekolog onkolog olan kişiler kürtaj, vulva, vajen biopsisi, serviks biopsisi gibi ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Operasyonlar kapalı veya açık ameliyat teknikleri ile hastanın durumuna göre farklı şekilde yapılabilmektedir. Bakire olan kadınlara el ile vajinal yoldan muayene yerine rektum veya karın bölgesinden muayene yapılır.

Jinekolojik Onkoloji ile Teşhis ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar Nelerdir?
Ana bilim dalı olan jinekolojik onkoloji sayesinde kadınların farklı türdeki hastalıkları teşhis ve tedavi edilebilir. Teşhisi ve tedavisi yapılanlar arasından bazıları vajinektomi, radikal ooforektomi, sinir koruyucu radikal histerektomidir. Ayrıca rahim ağzı kanserinin teşhisi ve tedavisi de jinekolojik onkoloji ile mümkündür.

Hastalıklar ve ameliyatlar hakkında bilgi sahibi olunması bilinçlenmeyi artırabilmektedir. Bilinçlenmek aynı zamanda erken teşhis açısından kritik bir önem taşımaktadır. Bu sebeple belirli zaman aralıkları ile kontrollerin yapılması gerekir.

Rahim ağzı kanseri, sayısı her geçen gün daha da artmaya başlayan en önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın ilerleyen süreçleri kişilerde büyük tehlikelere sebep olabilmektedir. Jinekolojik olarak yapılabilecek olan taramalar sayesinde hastalık erken bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Erken teşhis edilen rahim ağzı kanserlerinin tedavilerindeki başarı oranları daha yüksektir.

Yumurtalık kanseri de jinekolojik onkoloji ile teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Ciddi sorunlara yol açabilen bu hastalığın teşhis edilebilmesi için farklı tarama yöntemleri uygulanır. Gidilen rutin kontroller esnasında hastalık teşhis edilebilmektedir.

Rahim içi kanseri, menopoz döneminden sonra ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bu dönemden sonra vajinal kanamalar yaşanıyor ise bu kanamalar kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Kanamalar rahim içi kanseri riski taşıyor olabilir. Bu sebeple, jinekolog onkolog tarafından muayene edilmeniz gereklidir.

Jinekolojik Onkolojinin Alt Dalları Nelerdir?
Onkolojinin farklı alt dalları bulunmaktadır. Cerrahi onkoloji, medikal onkoloji, jinekolojik onkoloji ve pediatrik gibi alt dallar mevcuttur. Onkolojinin alt dallarından olan jinekolojik onkoloji kadınların üreme organlarında meydana gelebilecek rahim kanseri ve serviks kanserinin tedavisiyle ilgilenir.

Radyasyon onkoloji olarak adlandırılan bir diğer alt dal ise radyoterapi alanında uzmanlaşmış olan alt daldır. Biopsinin yapılması gerektiği durumlarda ya da tümörün olduğu ve ameliyat ile çıkartılmasının gerektiği durumlarda cerrahi onkoloji devreye girer. Kemoterapi düzenleneceği zaman ise medikal onkoloji alt dalı ortaya çıkar. Kanser hastası çocuklarda da meydana geldiyse bu konu pediatrik onkolojinin uzmanlık alanıdır. Hastalık teşhisi ve tedavilerinde gerekli olan onkoloji dalları hastalar ile ilgilenir.

Jinekolojik Onkoloji Meme Kanserini Teşhis ve Tedavi Edebilir mi?
Jinekolojik onkoloji kadınlarda en fazla görülen kanserler arasında yer alan meme kanserini teşhis ve tedavi edebilmektedir. 1 cm büyüklüğe ulaşan bir kitle kadınlar tarafından da fark edilebileceği gibi aynı zamanda elle muayene yöntemi ile de fark edilebilmektedir. Kitle genellikle sert ve düzensiz bir şekilde görülür. Ayrıca bu kitlenin pütürlü bir yapısı vardır. Meme kanseri kalça, omurga, akciğer ve karaciğer gibi bölgelere yayılabileceği için dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kansere Yakalanan Kadınlar Doğum Yapabilir mi?
Çocuk yapmak isteyen kadınlar genellikle kanser hastalığına yakalandıkları zaman bu isteklerini ertelemek zorunda kalabiliyorlar. Çocuk sahibi olmayan ve mevcut olarak kanser tedavisi gören kadınlar hormonal tedaviler ve ameliyatlar ile üreme yeteneklerini koruyabilirler. Çocuk sahibi olduktan sonra kanser meydana geldi ise durum yine kontrol altına alınabilmektedir. Bu tür durumlarda genellikle kanserli bölge ameliyat ile alınır ve tedavi tamamlandıktan sonra doktor kontrollerine bağlı olarak tekrar doğum yapılabilir.

Jinekolojik Onkolog Kimdir?
Jinekolojik onkologlar, kadın sağlığı alanında uzman olan doktorlardır. Jinekologlar üreme sistemi ile ilgili olan sağlık problemleri ile ilgilenirler. Ayrıca ürolojik ve anal hastalıkların tedavileriyle de ilgilenmektedirler. Kadınların hayatlarında üç evrede etkili bir rol oynarlar. Bu evreler doğum öncesi, doğum süreci ve doğum sonrası olarak farklı şekillerde ele alınır.

Jinekolojik Onkolog Nasıl Bir Eğitim Alır?
4 yıllık üniversitelerden eğitimini alan doktorlar anatomi, fizyoloji ve hastalıklar konusunda uzman hale gelir. Bütün tıp bölümlerinde olduğu gibi jinekologlar da üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmalı ve TUS sınavına girmelidir. Türkiye’de kadın hastalıkları ve doğum bölümünde eğitim görürler.

Jinekolojik Onkologların Uzmanlık Alanları Nelerdir?
Kadın pelik tıbbı ve rekonstrüktif ameliyat, üreme endokrinolojisi ve kısırlık ile birlikte maternal-cenin tıbbı da jinekologların uzmanlaşma alanları arasında yer almaktadır.

Jinekolojik Onkolog Nasıl Teşhis ve Tedavi Uygular?
Jinekolojik onkologlar teşhis ve tedavileri yapabilmek için ilk önce hastalarına birtakım farklı tetkikler uygularlar. Hastalar ilk defa muayene olacaklarsa doktor hastanın ve ailesinin hikayesini sağlık açısından dinlemek isteyecektir. Daha sonra hastalığa işaret eden semptomların olup olmadığının anlaşılması sürecine geçilir.

Jinekolog ilk önce hastanın tansiyonunu ölçer daha sonra ise kilosunu belirler. İdrar tahlili de bu aşamalar içerisinde yer alır. Hastanın kalp ve ciğerleri ise stetoskop ile dikkatli bir şekilde dinlenir. Hastanın elle muayene edilecek bölgeleri de mevcuttur. Karın, boyun ve baş kısmı doktor tarafından el ile muayene altına alınır. Daha sonra göğüslerde yumru, kist ya da farklı bir anormallik olup olmadığı incelenir. Bel altındaki bölgede ise, kanser ya da farklı cinsel bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir.

Jinekolojik onkologlar anormal bir durum tespit ederse hastaların farklı alanlarda uzmanlaşmış olan doktorlara görünmelerini de tavsiye edebilir. Jinekolojik onkolog tarafından tespit edilebilecek bir hastalık mevcut ise, hastanın durumu ve hastalığın durumuna göre ilgili tedavilerin uygulanabilmesi için karar aşamasına geçilir. Tedavi süresi boyunca doktorlar hastaları tekrar kontrollere çağırır ve düzenli aralıklar ile hastaları yakından takip ederler.

Hastaların doktor kontrolünde olmaları ve kontrollerini aksatmadan doktora tekrar görünmeleri hastalığın gidişatının izlenebilmesi ve tedavinin olumlu sonuçlar verebilmesi açısından son derece kritik bir önem taşımaktadır. Kontroller aksatıldığı zaman hastalık ile ilgili yaşanan bir gelişme gözden kaçabilir. Bu durum hastalığın kontrolsüz bir şekilde ilerlemesine yol açabileceği gibi aynı zamanda uygulanan tedavi yönteminin de verimliliğini düşürebilir.

Jinekolojik Onkoloğa Ne Zaman Gidilmelidir?
18 yaşını tamamlamış ve cinsel hayatı aktif olan bütün kadınların jinekolojik onkologlara yılda en az 1 defa giderek kontrol yaptırması gerekmektedir. Kontrollerin ihmal edildiği durumlarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kadınların meme kanseri ve rahim kanseri gibi kanser hastalıklarında erken teşhis hayati bir önem taşımaktadır. Bu sebeple, düzenli olarak jinekolojik onkolog tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Doktor, kişilerin kontrol sürelerini gerekli gördüğü durumlarda değiştirebilir. Kontrol süreleri duruma bağlı olarak kısalabilir veya çoğalabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.