Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Tahmin Ettiğinizden Daha Faydalı

Yüksek oranda B ve C vitamini içeriyor olmasıyla adeta bir şifa deposu olan rezene çayının faydaları saymakla bitmiyor. Düzenli tüketildiğinde vücudu onlarca farklı hastalığa karşı koruma altına alan bu çay maydanozgiller familyasına ait rezene bitkisinden elde ediliyor. Etkileyici bir kokuya sahip olan rezene bitkisi, yılın tüm mevsimlerinde rahatlıkla bulunabiliyor. Uzunluğu 2,5 metreye kadar ulaşabilen bu bitki özellikle deniz kıyısı olan ülkelerde daha fazla bulunuyor.

 

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Rezene bitkisi binlerce yıldır sağlık amacıyla kullanılıyor. Özellikle Çin, Hint ve Arap tarihi incelendiğinde tıp alanında bu bitkiden binlerce yıldır faydalanıldığı biliniyor. Sadece çay şeklinde tüketilmeyen rezene aynı zamanda baharat olarak yemeklere lezzet ve aroma kazandırması maksadı ile de sıklıkla tercih ediliyor. Çay olarak tüketileceği zaman rezenenin öğütülmüş olan olgun tohumları kullanılıyor. Bu tohumlarda sağlık açısından son derece önemli olan yaş bileşkeleri bulunuyor. Bu yağ bileşkeleri antispazmodik, antibakteriyel ve aynı zamanda antimikrobiyel özellikler taşıyor. Vücutta yaşanan pek çok probleme iyi geliyor olması da bu özelliklerinden doğuyor. Özellikle şişkinlik ve gaz gibi yemek sonrası ortaya çıkan sorunların giderilmesinde rezene çayının bir hayli etkin olduğunu söyleyebiliriz. Obeziteden sindirim sistemi sorunlarına kadar pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen rezene çayının faydalarını hep birlikte mercek altına alalım.

Rezene Çayının Yararları Nelerdir?
Rezene çayı B ve C vitaminin yanı sıra magnezyum, demir ve lif de içeriyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa olumlu etkilerde bulunuyor.Rezene çayının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Sindirim Sistemi
Şişkinlik, gaz, kabızlık, hazımsızlık, sinirli bağırsak sendromu, bağırsak gazı, mide ekşimesi gibi sıklıkla yaşanan sindirim sistemi sorunlarına karşı rezene çayı son derece etkin bir rol oynuyor. Sindirim sistemini uyarma özelliğine sahip olan bu çay, gaz oluşumunu da engelliyor. Bu nedenle yemeklerden hemen sonra bir fincan tüketilmesi öneriliyor. Radyasyon ve kemoterapi tedavilerinden sonra hekime danışılarak tüketilmesi halinde hastaların sindirim sisteminin onarılmasına yardımcı oluyor. Ancak bu tedavileri gören kişilerin rezene çayı tüketmeden önce mutlaka hekime danışmaları gerekiyor.

Ağız Kokusu
Ağız kokusu şikayetinden yakınanların mutlaka bu çayı tüketmesi önerilir. Rezene çayı nefesi yenileme özelliğine sahip olmakla birlikte antibakteriyel özelliği de devreye giriyor. Ağızda kötü koku oluşumuna neden olan bakterileri yok ederek daha ferah ve kokusuz bir nefes sunabiliyor. Ağızda biraz bekleterek içilmesi ya da gargara yapılması önerilen rezene çayı diş etlerinde meydana gelen iltihaplanma durumunda da tüketilebilir.

Obezite
Fazla kilolarından yakınanlar için de bu çayın faydalı olduğunu belirtebiliriz. Çünkü rezene çayı tokluk hissini arttırıyor. Bu sayede obezite hastalarının daha az yemek tüketmesini sağlıyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu çay yağları yakan bir etkiye de sahip ve yağların parçalanarak vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Metabolizmayı hızlandırma özelliğine de sahip olan rezene çayı vücudun su tutmasını önleyebiliyor. Ödem oluşumunu engelleme özelliği sayesinde geçici kilo alma sıkıntısı yaşayanların da bu çaydan faydalanması mümkün olabiliyor.

Kanser
Kansere karşı vücudu koruyan bir özelliği olan rezene çayının özellikle kolon kanserine karşı vücudun direncini arttırdığı biliniyor. Kolonlarda kanserojen bir etki yapan toksinlerden vücudun arınmasını sağlayabiliyor. Birkaç yıl önce yapılan bir araştırma sayesinde rezene çayının meme kanserinin ilerlemesini durdurabildiği de anlaşıldı.

Regl
Adet döngüsü ile ilgili sıkıntı yaşayan kadınlar da rezene çayının şifalı etkisinden faydalanabilir. Bu çayın adet döngüsünü ve aynı zamanda adet akışını düzenleyebilme gibi bir etkisinin olduğu biliniyor. Aynı zamanda regl döneminde yaşanan sancıları ve krampları azaltma gibi önemli bir etkisi daha var. Şiddetli ağrı yaşayan kadınlar günde 1 fincan rezene çayı tüketerek bu ağrılardan kolaylıkla kurtulabilir.

Sakinleştirici
Rezene çayı aynı zamanda doğal bir sakinleştiricidir. Düzenli olarak tüketildiğinde daha az stres yaşandığı ve aynı zamanda stresli ve huzursuz olunan anlarda sakinleştirici bir etkide bulunduğu biliniyor. Depresyon riskini de azaltma gibi mühim bir etkisi olan bu çayın asabiyete karşı natürel bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Sinirli bir ruh haline sahip olan kişiler düzenli olarak rezene çayı tüketebilir.

Tansiyon
Hiper tansiyon problemi yaşayanlar da tansiyon değerlerini düşürmek için bu çaydan faydalanabilir. Bu alanda pek çok farklı bilimsel çalışmalar yapıldı. Klinik deneylerde de rezene çayının yüksek tansiyonu düşürdüğü kanıtlandı. Ancak bu çayın tansiyon düşürme özelliğinden faydalanabilmek için düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Aksi halde sadece tansiyonun yükseldiği zamanlarda rezene çayı içmek, olumlu etkisinden am olarak istifade edebilmeyi önleyebiliyor.

Anne sütü
Anne sütünde azalma olan kadınlar rezene çayı tüketerek süt artışı elde edebilir. Çünkü rezene çayı anne sütünü arttırma gibi bir etkide de bulunabiliyor. Ancak bu bilginin henüz kanıtlanmadığını da belirtmeliyiz. Bazı araştırmalar bu bilgiyi destekler nitelikte sonuçlar elde edilmesini sağladı. Ancak tam olarak kanıtlanmış bir bulgu henüz yok.

Enfeksiyon
Bakteri ve mikropları yok etme etkisine sahip olan rezene çayı enfeksiyon hastalıkları yaşayanlar için önemli bir çay türüdür. Her türlü mikrobik hastalık ve mantar hastalığına karşı rezene çayının tüketilmesi, vücudun bu enfeksiyonlardan kurtulmasına yardımcı olabiliyor. Özellikle ağız bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlara karşı rezene çayı içilerek ya da gargara yapılarak kullanılabilir.

Kolik
Kolik sorunu yaşayan anneler bebeklerinin sakinleştirmek için de rezene çayından faydalanabilir. Sürekli ağlayan ve huzursuz olan bebeklerin sakinleşebilmesinde rezene çayının büyük bir fayda sunduğu biliniyor. Ancak bebekler için her türlü bitki çayının tehlike doğurabileceği de bilinmelidir. Bebeklere bu çay verilmeden önce mutlaka doktora danışılması gerekiyor. Fazla miktarda rezene çayı verilmesi bebeklerin sağlığına olumsuz etkilerde bulunabilir.

Soğuk algınlığı
Grip, bronşit ve kronikleşmiş olan öksürüğe karşı rezene çayından istifade edilebilir. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bu hastalıklara karşı vücudun direncini arttırabilen rezene çayı aynı zamanda ateş düşürme etkisine de sahiptir. Yüksek ateş durumunda vücut ısısını ideal seviyeye çekmek için de rezene çayı tüketilebilir.

Rezene Çayı Fazla Tüketildiğinde Zararlı mı?
Elbette tüm bitki çayları gibi rezene çayı da fazla tüketildiğinde bazı sıkıntılara yol açabilir ve sağlığa zarar verebilir. Fazla tüketim durumunda rezene çayı aşırı duyarlılığa sebebiyet verir. Aynı zamanda cildin güneşe karşı olan hassasiyetinde de bir artışa neden olur. Haliyle cilt güneşin zararlı ışınlarından çok daha fazla etkilenir. Aşırı tüketim halinde bazı alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Yüzde şişme, yutkunmada güçlük çekme, nefes almada güçlük çekme gibi sorunlara neden olabilir. Fazla tüketim durumunda rezene çayı ishal gibi bazı bağırsak problemlerine de neden olabilir. Olabildiğince günde bir fincandan daha fazla tüketilmemesi gerekir.

Rezene Çayının Besin Değerleri
100 gram rezenede bu besin değerleri bulunmaktadır.

  • Kalori (kcal): 31
  • Toplam yağ: 0,2 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 52 mg
  • Potasyum: 414 mg
  • Karbonhidrat: 7 g
  • Diyet lifi: 3,1 g
  • Protein: 1,2 g
  • A vitamini: 134 IU
  • C vitamini: 12 mg
  • Kalsiyum: 49 mg
  • Demir: 0,7 mg
  • Magnezyum: 17 mg

Rezene Nasıl Kullanılır?
Rezenenin en yaygın kullanım şekli, çay olarak tüketilmesidir. Aynı zamanda leziz bir bitki olduğundan çay şeklinde tüketimi tüm dünyada daha yaygındır. Bununla birlikte tohum bölümleri çiğnenebilir. Çiğneme şeklinde de tüketilebilen rezene demlendikten sonra gargara yapılarak da kullanılabilir. Demleme yapmak için bir fincan sıcak suya bir kaşık rezene bitkisinin atılması ve yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika beklenmesi gerekir. İçerisinde limon ya da bal eklenerek de tüketilebilir. Şeker ilavesi yapılması pek önerilmez ancak tüketemeyenler az miktarda şeker ilavesi de yapabilir. Rezene çayı hazırlanırken kaynatılmaması gerektiği de unutulmamalıdır. Kaynayan su ateşten alındıktan sonra içerisine rezene atılmalıdır. Bitki atıldıktan sonra kaynatılmamalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.