Sistoskopi Nedir, Nasıl Yapılır?

Sistoskopi işlemi ile idrar yolunun ve mesanenin iç kısmının incelenerek tanı ve tedavi yöntemlerini geliştirmek mümkün olmakta!

Sistoskopi işlemi kısaca üriner sisteminin tıbbi kamera yardımıyla büyütülerek incelenmesi işlemidir. Sistoskopi işlemi endoskopi işlemiyle benzerlik göstermektedir. Diğer görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilen sistoskopi işlemi ile patolojik inceleme de mümkün olmaktadır.

Sistoskopi mesanenin, üretranın ve idrar yolunun tıbbi kamera yardımı ile incelenmesi işlemine verilan addır. Bu işlem erken tanı ve tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir yer tutar. Özellikle böbrek taşının var olduğu ve enfeksiyon problemlerinde sistoskopi işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Sistoskopi işlemi patolojik incelemenin uygulanmasına da imkan tanıdığı için önemli ve etkili bir operasyondur. Üroloji dalında oldukça önemli bir yer tutan sistoskopi işlemi prostat problemlerinin başında da tanı amacıyla uygulanabilen bir tekniktir. İdrar yolunda, mesanede, böbrekte taş olması durumunda ya da enfeksiyona bağlı durumlarda mutlaka sistoskopiye ihtiyaç duyulmaktadır. İdrar yolu problemlerinden biri olan darlık problemi sistoskopi işlemi sayesinde uygulanan stent yardımıyla ortadan kaldırılabilir. Stent uygulamasını iptal etmek amacıyla da sistoskopi işlemi yapılabilmektedir.

Sistoskopi Nasıl Yapılır?

Sistoskopi işlemi için hastaya lokal anestezi uygulanabilmektedir. Hastanın isteğine göre herhangi bir anestezi uygulaması yapılmadan da işlem tamamlanabilir. Bununla birlikte lokal anestezinin yanı sıra genel anestezi altında da uygulanabilmektedir. İşleme başlamadan önce hasta hazırlanır. Muayene masasına sırt üzeri yatan hasta bacaklarını yan tarafa doğru açarak işlemin uygulanmasına olanak tanır. Uygulama öncesinde operasyon alanına antiseptik özelliği olan bir madde sürülür. Bu sayede bölge enfeksiyona karşı temizlenmiş olur. Üretraya şırınga yardımıyla bir madde verilir. Operasyon esnasında hasta herhangi bir şey hissetmez. Sistoskopi işlemi yaklaşık 5 – 10 dakika kadar sürmektedir. İşlemden bir sonraki gün günlük aktivitelerin yapılması ve normal yaşantıya dönülmesi mümkün olmaktadır. İşlemin ardında ilk zamanlar idrar yaparken yanma hissi duyulabilir. Bu normaldir ve geçici bir etkidir. İşlemden sonraki ilk hafta ağır bir eşya kaldırmamaya, ağır işlerde bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.

Sistoskopi işlemi tanı koymada oldukça önemli bir yere sahip olduğu için idrar yolu problemlerinde uygulanması öngörülen bir yöntemdir. Sistoskopi işlemi çoğunlukla idrarda kan görülen hastalara, idrar yaparken yanma hissi olan hastalara, mesanede kitle bulunması nedeniyle kontrol altındaki hastalara, mesanenin içerisinin kontrol edilmesi gerekildiği durumlarda uygulanmaktadır. Sistoskopi işleminden önce hastanın dikkat etmesi gereken en önemli faktörlerden biri idrarda herhangi bir enfeksiyon probleminin olmaması gerektiğidir. Çünkü idrarda enfeksiyon problemi saptanırsa sistoskopi işleminden önce bu enfeksiyonun giderilmesi söz konusudur. Enfeksiyon giderildikten sonra sistoskopi işlemi uygulanır. Eğer hastanın daimi olarak kullandığı herhangi bir ilaç varsa bunu mutlaka doktora bildirmesi gerekmektedir.

Sistoskopi işleminin fayda sağlaması için öncelikle iyi bir hekim tercih etmek gerektiği unutulmamalıdır. Bu işte güven kazanmış ve donanımlı bir doktor tercihi ile daha doğru sonuçlar almak mümkün olacaktır.

Sistoskopi Sonrası Hakkında
Sistoskopi işleminden sonra çok nadir de olsa bazı hastalarda enfeksiyon problemi ortaya çıkabilmektedir. Eğer enfeksiyon problemi meydana gelmemişse idrar yaparken yanma hissi duyulması söz konusudur. Bu durumda hastanın sıvı tüketimine dikkat etmesi gerekir. Gün içerisinde bol su tüketimi yaparak bu komplikasyonları en aza indirgemesi mümkündür. Eğer idrar yaparken yanma hissi uzun süre devam ediyorsa, şiddetli ağrı varsa, kanama oluyorsa, devamlı bir akıntı mevcutsa ve yüksek ateş problemi varsa mutlaka doktora danışılması gerekmektedir. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç kullanılmaması önemlidir.

1 Yorum

  • ayşe k. dedi ki:

    gercekten güzel bir buluş en ince yerlere girip orada ne var neyok gösdteriyor süper birşey bu alet olmasa ameliyat şart mucidlerimize tesekkürler allah kimseye kullandırtmasın ama eksikte olmasın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.