TÜP BEBEK İLE DOĞAN BEBEKLERDE SAĞLIK PROBLEMİ OLUR MU?

Tüp Bebek ile Doğan Çocuklarda Risk Faktörü Var mıdır?

Tüp bebek tedavisinde, kadın ve erkeğin üreme hücreleri olgunlaşmanın tamamlandığı ve belirlenen en uygun zamanda alınır, laboratuvarda özel işlemlerden geçirilir. Peki tüp bebek ile doğan çocuklarda sağlık problemi olur mu?

TÜP BEBEK İLE DOĞAN BEBEKLERDE SAĞLIK PROBLEMİ OLUR MU?

Doğal yolla bebek sahibi olmayan yardımcı üreme tedaviler uygulanarak bebek sahibi olmalarını sağlayan yönteme tüp bebek tedavisi denir. Tüp bebek tedavisinde, kadın ve erkeğin üreme hücreleri olgunlaşmanın tamamlandığı ve belirlenen en uygun zamanda alınır, laboratuvarda özel işlemlerden geçirilir. Bu işlemlerin ardından sağlıklı bir gebeliğe en uygun, en canlı üreme hücreleri seçilir ve döllenmenin olabilmesi için bir araya getirilir. Uygun şartlar oluşturarak gerçekleştirilen döllenme işlemiyle elde edilen embriyolardan en sağlıklı ve güçlü olanlar kadının rahim duvarına yerleştirilir. Böylece işlem tamamlanmış olur.

Tıp teknolojisinin hızla ilerlediği bu dönemde kadın veya erkek de oluşan problemler dahi ortadan kaldırılarak bebek sahibi olmaları sağlanmaktadır. Annenin yumurtalarının, babanın spermlerinin nasıl daha sağlıklı, daha kaliteli embriyoların nasıl elde dilebileceğine dair işlemlere kadar pek çok yenilik hayata geçirilmektedir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE DOĞAN ÇOCUKLARIN NORMAL YOLLA DOĞAN ÇOCUKLARDAN FARKI NEDİR?

Doğal yolla gebelikte, anne ve baba adayları korumasız cinsel ilişki yaşarlar. Anne yumurtalama döneminde ise hamile kalır. Fakat tüp bebekte anne ve baba adayı cinsel ilişki yaşamadan, laboratuvar ortamında döllenir. Bu nedenle hiçbir risk faktörü olmadığı için iki seçenekte sağlıklıdır.

  • Doğal yolla başlayan gebelik tesadüflere ve şansa kalmıştır. Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğin üreme hücrelerinin olması yeterlidir. Zaten doktoru tarafından takip edildiği için şansa bırakılmaz.
  • Doğal yolla gebelikte, bebeğin sağlık durumu, gebeliği gerçekleştiren embriyonun kalitesi, varsa genetik kusurların geçişi tesadüflere bağlıdır. Fakat tüp bebek tedavisinde çok sayıda embriyo elde edilir, ama sadece sağlıklı ve gebeliğe uygun olanlar anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu işlem öncesinde de embriyoya uygulanan testlerle genetik kusurlar da belirlenebilir.

Özellikle taramanın bu tarafı ile tüp bebek normal oluşumdan çok daha sağlıklı olduğu sonucuna varılır. Genetik hastalığı olan çiftlere sağlıklı çocuk şansı tüp bebek tedavisi ile sağlanabilmekte. Öte yandan ebeveynlerden  geçen, çocukta ciddi hasar ve hatta ölümle sonuçlanabilecek hastalıkları da genetikli tüp bebek tedavisi ile ortadan kaldırılabiliyoruz. Bundan dolayı tüp bebek tedavi yöntemi ile doğan bebekler herhangi bir sağlık problemi yaşamadan hatta bir çok hastalık tarafından incelendiği için sağlıklı bir şekilde dünyaya gelirler.

Kısaca aradaki fark, embriyo rahme yerleşene kadarki işlem basamaklarıdır. Tüm bunların ardından gebelik döneminde anne adayı ve bebeğin yaşadığı süreç aynı şekilde devam eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.