Sezeryanı Kim Buldu?
1 aylık bir bebeğin hareketleri nasıl olur?
Bu dönemde bebekler bir nesneyi kavramaya çalışabilir, herhangi bir nesneyi emebilir ya da yutabilir. Bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslendiği için aynı zamanda süt arama refleksine de sahiptir. İlk ayın sona ermesiyle birlikte, bebekler bir nesneyi gözleriyle takip edebilir.
Heyecanla geçen gebelik döneminin ardından bebeğin dünyaya gelmesi, anne babalar için dünyanın en özel tecrübelerinden biri. Yenidoğan bebeklerle ilgili ebeveynlerin merak ettiği konuların başında ise yeni doğan bebeklerin neler yapabileceği geliyor. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sürdürebilmesini takip eden anne babalar için, bebeğin ilk ay ve sonrasındaki gelişim süreci çok önemli.
Bebeğin dünyayı tanıdığı ve adaptasyonunun başladığı ilk ay, temel refleks ve hareketlere sahip olduğu bir dönemdir. Yeni doğan bebeklerde ilk ay, sahip oldukları fiziksel reflekslerin görülebileceği bir dönemdir. Bu dönemde bebekler bir nesneyi kavramaya çalışabilir, herhangi bir nesneyi emebilir ya da yutabilir. Bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslendiği için aynı zamanda süt arama refleksine de sahiptir. İlk ayın sona ermesiyle birlikte, bebekler bir nesneyi gözleriyle takip edebilir.
Bebekler, dünyadaki ilk aylarında seslere karşı reaksiyon gösterir. Çok yüksek ses bebekler için rahatsız edicidir, sakin sesler ise bebeklerin hoşuna gidecektir. Bebekler bu dönemde bir duruma karşı rahatsız hissettiklerinde bunu ağlayarak ya da farklı seslerle gösterir. Bebeklerin ağlaması genellikle acıktıkları ya da rahatsız olduklarını gösterir. Mutlu hissettiklerinde ise bebeklerde bir gurultuya benzer ses duymak mümkündür.
Yeni doğan bebeklerin ilk ayı dünyayı keşfettikleri, duygusal ve sosyal gelişimlerini sürdürdükleri bir dönemdir. 1 aylık bebeklerin fiziksel olarak yapabilecekleri arasında şunlar yer alabilir:
Bebeklerin dünyayı tanımaya başladığı ilk dönemde, zihinsel gelişimlerini hızla devam eder. Bu dönemde bebekler, görme ve işitme duyularına sahip olsa da bu durum çok gelişmiş değildir. Bu dönemde bebekler, parlak ve canlı renklere reaksiyon gösterir. Bu renkler, bebeklerin ilgisini çeker ve duyularının gelişimi için önemlidir. Bebeklerin dil gelişimi ise, doğumdan önce, anne karnında başlayan bir durumdur. Yeni doğan bebeklerle konuşmak ve bebeğin gördüğü cisimleri tanımlamak dil becerisinin gelişimi için önemlidir. Bebeklerle çok yüksek sesle konuşulmamalıdır, zira bu durum onları rahatsız edebilir.
Bebeklerin tat alma duyusu anne karnındayken başlar ve yeni doğan bebekler, anne sütü ile beslenir. Bu dönemde bebekler için tatlı gıdalar daha cazip gelir. Bebekler, 1 aylıkken farklı tatları algılayabilecek seviyededir.
12 aylık ortalama bir bebek, dünyaya geldikten sonra yaklaşık yüzde 100 büyür. Bebek bu dönemde gördüğü, duyduğu ve hissettiği şeylerle bir neden sonuç ilişkisi kurabilir. 12 aylık bir bebeğin yapabilecekleri şu şekilde sıralanabilir:
Yeni doğan bir bebek, dünyayı keşfettiği ilk haftaların ardından 12 aylık bir süreçte iletişim kurmak için çabalayan, oyun oynayan ve zihinsel-duygusal gelişimini sürdüren bir yapıya kavuşabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.