Erkek ve Kadında Kısırlık Nasıl Anlaşılır?
Adet döngüsündeki olması gereken düzeni öğrenerek sağlığınız hakkında ipucu alabilirsiniz!
Adet döngüsü üreme dönemindeki kadınlar için oldukça önemli bir konudur. Ortalama her 28 günde bir tekrarlayan adet döngüsü bazı kadınlarda 21 güne kadar inerken bazı kadınlarda ise 35 güne kadar çıkabilmektedir. Bu sınırlar arasında yer alana değerlerin normal kabul edildiği bilinmektedir. Adet döngüsü hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için makalemizin devamını okuyunuz.
Üreme çağında olan kadınların ortalama 28 günde bir tekrar ettiği sürece adet döngüsü adı verilmektedir. Bu terimi tarif etmek için halk arasında farklı ifadeler kullanılıyor. Bu ifadeler arasında aybaşı olmak, adet görmek, adet olmak gibi terimlerin yanı sıra hastalanmak gibi kelimelerde kullanılmaktadır. Adet döngüsü, son adet tarihinin bittiği ilk günden, bir sonraki adet tarihinin yine ilk gününe kadar geçen zaman arasındaki olayları ifade etmektedir.
Normal bir kadında 28 gün sürmekte ve 21 ile 35 gün arasında gerçekleşmesi normal sınırlar arasındadır. Adet kanaması olayı yaklaşık 4 gün devam etmekte ve 7 güne kadar çıkması halinde de sorun olarak görülmemektedir. Bu kanama esnasında ayrıca 20-80 mm arasında kan kaybı yaşanmaktadır.
Adet döngüsü adı verilen olay, ergenlik döneminden yumurtalıklarda olgunlaşabilecek hücrelerinin tamamıyla tükendiği dönem olan menopoz dönemine kadar devam edecektir. Bu zaman içerisinde gebelik döneminde ve enzirmenin devam ettiği sürenin bazı dönemlerinde anlık duraklama yaşayacaktır.
İlk Adet Kanaması
Çocukluk çağından ergenlik dönemine giriş sürecinde ortalama olarak 12 yaşındaki kız çocuklarında ilk adet kanaması görülmektedir. Yaşanan bu ilk kanama yumurtlama süreci devreye girmediği için gerçek ve düzenli bir şekilde devam etmeyebilir. Kız çocuğunun metabolizması ve genital organları tam anlamıyla olgunlaştığında yumurtlama süreci başlamaktadır.
Adet Kanamasının Genel İşlevi Nedir?
Adet döngüsü yaşanırken beyinde, rahim iç tabakası ve yumurtalıklarda bir takım olaylar meydana gelir. Beyin üzerinden salgılanan hormonların, yumurtalıklardan herhangi birini uyarmasıyla başlayan bu süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır olduğu durumda bu hücrelerin de sertleşmesi sağlanmaktadır. Aynı sırada rahim iç tabakası da kendini bir gebelik sürecine hazırlar. Döllenme işlemi gerçekleşmediğinde ise serbest hale gelen yumurta hücresinin ömrü tükenir ve adet kanamasıyla dışarı atılır.
Adet Döngüsünde Yumurtalıkta Meydana Gelen Olaylar
Adet döngülerinde yumurtalıklardan birinde, yumurtalığın dış yüzeyine çok yakın yerleşimli hücrelerden biri olan ve beyinden salgılanan FSH hormonu etkisini göstererek olgunlaşma sürecine girmektedir. Olgunlaşan bu yumurta hücresi, bu süre boyunca berrak bir sıvı halinde bulunan keseciğin içerisinde yer alır. Başlangıçta oldukça küçük olan bu folikül, adet döngüsünün ortalarına yaklaşıldığında 16 ya da 20 mm çapında değişkenlik göstermektedir.
İlk günlerden itibaren artarak devam eden östrojen hormonu salgısı olgunlaşır ve büyümeye devam eder. Daha sonra kana geçen bu madde, en yüksek seviyeye ulaştığında ise beyinde farklı hormonların uyarılmasını sağlar.
Kanamanın Nedeni
Yumurtlama işleminden sonra yumurtalıkta oluşan sarı cismin vücutta kalma süresi yaklaşık 14 gündür. Bu cisim yaşlandıkça salgıladığı hormonlarda azalmaktadır. Kandaki progesteron hormonu belirli bir seviyenin altına düştüğünde, rahim iç tabakası desteğini kaybeder ve yıkılmaya başlar. Bu yıkılma sırasında kanama da meydana gelir ve adet kanamasını oluşturur.
Kanamanın Süresi
Adet döngüsünün süresi, başladığı ilk günden bir diğer adet gününün ilk gününe kadar devam eder. Yani bu süre ortalama 28 gündür. Daha kısa ve uzun olarak adet döngülerinin yaşandığı bilinmektedir. Fakat bu durum genellikle metabolizma farklılıklarından kaynaklanmaktadır.
Kadın 40 yaşlarına geldiğinde hormon salgısındaki doğal değişiklikler bu döngünün uzanmasıyla son bulur. 2 ile 8 yıl arasında devam eden bu süre sonunca menopoz dönemi başlamaktadır. Yumurta hücresinin olgunlaşmasına kadar geçen sürenin uzamasına bağlı olarak adet döngüsü de uzayacaktır.
Bu yazımızda sizlere normal bir adet döngüsünü ve yaşanan fizyolojik değişimleri aktardır. Bu durumlar dışında gözle görülür bir değişimin yaşandığına rastlayabilirsiniz. Bu değişim sonucunda yapmanız gereken tek şey doktorunuza başvurmak olacaktır.
Benzer Konular:
Adetten Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?
Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.