Hamilelikte Bitki Çayları Hakkında Her Şey
Kısaca Amniyosentez
Anne karnından bebeğin kontrolleri için ince ve uzun bir iğne yardımı ile su almaktır. Bu işlem annenin 16 ve 22. haftalarına girdiği zaman riskli olan gebeliklerde yapılır.
İngilizce’de amniosynthesis olarak geçen hastalık riskli hamilelik dönemi geçiren annelerde 16 ve 22 haftaları arasında karından ince ve uzun bir iğne yardımı ile su alınmasıdır. Bu işlemlerin ağrı ve sızı olmadan yapılması için usta ellerde yapılması gerekir. Risklerin az olması için doktorların oldukça dikkatli davranması gereken işlemlerdir.
Anne karnından alınmış olan sıvı içerisinde bulunan mayide karında yer alan bebeğe ait dökülmüş canlı hücreler vardır. Mayide yer alan bu hücrelerin içinde bebeğin idrar kanallarından dökülen hücreler, ağız, yutak, yemek borusu ve mide sıvısından anne karnında bulunan sıvı içerisinde bulunmaktadır.
Karından alınan sıvıda bebeğe ait dökülen canlılar yapılan işlemlerin sonrasında özel bir kültür ortamında bekletilmesi sağlanır. Bekletilme süresi 18 ve 20 gün arasında bir değişiklik gösterir. Bekletilen ortam içerisinde yeni hücreler üretilir. Üretimi olan hücreler belli bir safha içinde toplanır. Toplanan hücreler kromozomlarına ayrıştırılır ve tekrar mikroskop altında incelenmesi yapılarak kromozom analizi yapılır.
Kromozomların analizi sırasında bebeğin kromozom yayılımını gösteren net hücreler yerini alır. Elde edilen hücreler sayesinde bebeğin kromozom yapıları incelenerek onlarda olan problemler meydana çıkar. İncelenen kromozomlar arasında onların cinsiyetlerini belirleyen kromozomları olmasından dolayı bebeğin cinsiyetinin ne olduğu belli değilse onları da rahatlık ile öğrenebileceksiniz. Fakat yasaklanan bir durum olması ve ülke içinde söylenmesi yasak olmasından dolayı yapılan işlemlerin sonucunda cinsiyet hakkında bilgi verilmesi kesinlikle yasaktır.
Amniyosentez Nasıl Yapılır?
Amniyosentez bebeklerin anne karnında 16 ve 20 hafta içinde oldukları sürede yapılan işlemdir. Bunlar bebeklerin sağlıklarını kontrol etmek ve riskli hamilelik dönemlerini kontrol altına almak için yapılmaktadır. Riskli yapıda olan bu işlem belirli adımlarda yapılır. Bunun için;
Bu yapı sayesinde bebeklerin cinsiyetleri de rahat bir şekilde öğrenilirken, yasak bir durum olmasından dolayı aileye bu konu hakkında bilgi verilmez.
Amniyosentez Kimlere Uygulanır?
Amniyosentez işlemi hamilelik döneminde olan herkese yapılmaz. Yapılması için gerekli olan durumların bulunması gerekir. Bunlar;
İskelet hastalıklarından kalp hastalıklarına kadar farklı yapıda olan hastalıklar için geçerli olan bir durum değildir. Böyle yapıda olan problemler için daha çok ikinci düzey olarak bulunan ultrasonlar daha önemli yerini tutmaktadır.
Amniyosentezin Riskleri Nelerdir?
Amniyosentez her ne kadar anne karnında olan bebeklerin sağlıklarını kontrol altına almak ya da bebeklerin sağlık sorunlarını meydana çıkarmak için olabilir. Fakat bazı noktalarda farklı yapıda olan riskleri de bulunmaktadır. %0.05 oranında da olsa bebeği kayıp etme riski vardır. Fakat bu durum içinde unutulmaması gereken nokta olarak tüm cerrahi müdahalelerin ne kadar riskleri olsa bile, uzman doktorlar tarafından bu durum en aza indirgenmektedir. Risklerden bazılarına bakılacak olursa;
Amniyosentez İşlemi Bebekte Olan Sağlık Sorunları
Amniyosentez işlemi ile anne karnında olan bebeklerde her türlü sağlık sorununu meydana çıkartır mı diye merak edilmektedir. Fakat bunun için asla olanak yoktur. Anne karnında olan fetüste kromozomal derecede olan sorunların tespiti için bu işlemler işe yaramaktadır. Kromozom ile ilgili nasıl bir sorun varsa bu işlemin sonucunda rahat bir şekilde ortaya çıkacaktır. Fakat iskelet ve kalp yapısı ile ilgili gerekli işlemler ve sağlık sorunları bu işlem ile ortaya çıkmaz. Bunun için sadece ikinci derecede olan ultrasonlarda yer alınması gerekir. Belirli yapıda olan birkaç testin yapılması ile işlemler sağlanabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.