Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?
Doğum sonrası lohusalık döneminde kadının bakıma ihtiyacı vardır
Doğumdan sonra kadının kişisel bakımına dikkat etmesi gerekir. Doğumun ve hamileliğin etkilerinin azalması için, doktorunun önerilerine uymalıdır. Temizlik ve hijyene özen göstermeli, enfeksiyonlara karşı korunmalıdır. İç organları kendini toparlayıncaya kadar kendine zaman tanımalıdır. Normal yaşama dönüş için 6 hafta kadar beklemelidir. Bu esnada doktoruyla iletişim halinde olmalı ve bakımını ihmal etmemelidir.
Doğuma kadar heyecanlı bir süreç yaşayan anne adayını doğumdan sonrada önemli bir süreç beklemektedir. Kadının doğumdan sonra kendini toparlaması için, aynı zamanda hamilelik öncesine dönüş için belirli bir zamana ihtiyacı olacaktır. Bu süreç yaklaşık 6 haftayı bulur. Halk arasında lohusa dönemi denilen bu zamanda kadının kendine dikkat etmesi, dinlenmek için yeterince zaman ayırması gerekir. Böylece doğumun yarattığı yorgunluk hissi daha rahat atlatılabilir ve gebeliğin etkileri silinebilir. Doğum sonrası meydana gelebilecek sorunlar neler, bunları merak edenler içinde bazı bilgileri paylaşmak istedik. Doğum sonrası kadınların belirli bir sürede doktor kontrollerini de aksatmaması gerekir. Doğum normal olduysa 6 hafta sonra, sezaryen ile olduysa 2 hafta sonra doktor ziyaretinizi mutlaka yapmalısınız.
Doğum sonrası meydana gelebilecek sorunlar neler?
Normal koşullarda doğumdan sonraki lohusalık dönemi sakin ve huzurlu bir şekilde geçecektir. Ancak bazı durumlarda ortaya çıkacak belirtilerde mutlaka doktora gidilmelidir. Kadının bu süreçte enfeksiyonlara açık olması, daha hassas olması beklenmedik gelişmelere neden olabilir. Bu yüzden erken aşamada önlemlerin alınması ve gereken tedavinin uygulanması önemlidir. Bu belirtilerin bir arada görülmesi ya da bazılarının görülmesi bazen önemsiz olsa da, bazı hallerde ciddi bir durumun habercisi olabilir. Doğum sonrası meydana gelebilecek sorunlar arasında aşağıdakileri sayabiliriz,
Doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Doğum sonrası perine bölgesinde oluşan ağrının hafiflemesi için yan yatılabilir. Yumuşak olan bir yastığa oturmakta ağrının azalmasını sağlayacaktır.
Hamilelik ve doğum kadınlarda basur oluşumuna yol açabilir. Böyle bir sorununuz olursa, basur için önerilen oturma banyoları ve merhemler kullanılabilir.
Doğumda epizyotomi yapılsa bile bunun etkisi kısa sürede geçer. Ancak bu süreçte ağrı kadını rahatsız edebilir. Önlem olarak bölgenin hijyeni sağlanmalı ve kuru tutulmalıdır. Ciltte sert sürtünmeye engel olunmalıdır.
Doğumda epidural anestezi uygulandığı zaman, doğumdan sonra omuz ve başta ağrı sorunu yaşanabilir. Bunun için doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilacı alabilirsiniz.
Doğum sonrası kanama her kadından olur. Lohusalık döneminde kanamanın azalarak bitmesi gerekir. Sezaryen ile doğum yapanlarda kanama daha kısa sürer. Eğer kanamanın miktarında artış olursa, doktorunuzdan destek almayı ihmal etmemelisiniz.
Doğum sonrası kadının vücudunda kendini ilk toparlayan rahim olur. Hızlı bir şekilde eski haline dönmeye çalışır. Bu süreçte rahimde sıkça kasılma olur. Bu nedenle kadının karın ve kasık bölgesinde ağrılar olabilir. Eğer ağrılar sizi çok rahatsız ediyorsa, emzirme dönemine uygun bir ağrı kesiciyi doktorunuza sorarak kullanabilirsiniz.
Doğum sonrası meydana gelebilecek sorunlar arasında bulunan ateş yükselmesi süt ateşi de olabilir. Yapılan iki ateş ölçümünde değerler 37,5 ve üzerinde çıkarsa süt ateşinden şüphe edebilirsiniz. Bunun dışında ateşe neden olabilecek etkenler rahimde ve rahim iç zarında oluşacak enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları olabilir.
Epizyotomi yapılan bölgede ve sezaryen doğumdaki keside olan enfeksiyonda ateş yükselmesine neden olabilir. Ayrıca mevsimsel olarak grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da ateşe neden olabilir. Bunların mutlaka araştırılması gerekir.
Doğum sonrası gelen vajinal akıntının özellikleri de lohusalığın dönemine göre değişir. Löşi denilen bu akıntı 4-6 hafta devam eder. İlk zamanlarda normal kanama gibi olur, giderek pembeleşmeye başlar. Gittikçe sarı bir renk alarak kesilir. Lohusalık bitimine kadar vajinal akıntı da kaybolur. Ancak akıntının kokulu olması, karın ağrısına neden olması, ateş yapması gibi durumlarda enfeksiyondan şüphe edilmelidir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.