Adet Kanamasının Uzun Ve Fazla Sürmesi Neden Olur?
İnsan hayatında en önemli besin kaymaklarının başında karbonhidrat, protein ve yağ gelmektedir.
Bu besin maddeleri farklı yaşlarda farklı miktarlarda tüketilmelidir. Özellikle hamile bayanlarda hangi miktarlarda tüketilmesi gerektiği son derece önemli bir konudur. Doktor kontrolünde sürdürülen hamileliklerde, farklı hamilelerde farklı miktarlarda olabilir. Örneğin ikiz ya da üçüz bebek bekleyen anne adayı ile normalde tek bebek bekleyen anne adaylarının bile alacağı maddelerin ölçüleri farklılık göstermektedir.
Karbonhidratlar yüksek enerji sağlayan, kan şekerini yükselten, günlük tüketimi fazla olan bir besindir. Karbonhidratın eksikliği, metabolizmanın protein yakmasına neden olur. Karbonhidratın fazla miktarda alınması ise, vücuttaki yağ oranını artırır ve dolayısı ile kişi kilo alır.
Hangi Besinlerde Karbonhidrat Vardır?
Karbonhidrat içeren bu ürünler insan sağlığı için ne kadar önemli bir rol oynasa da, tüketiminin fazla olması bir o kadar zararlıdır. En büyük olumsuzluk ise çok karbonhidrat tüketen kişilerde aşırı kilo ve obezite görülmesidir.
Hamile anne adaylarının mutlaka alması gereken karbonhidratlı gıdaların, anne karnındaki bebeğin gelişmesine de önemli katkıları vardır.
Protein Nasıl Bir Besindir?
İnsan vücudu için çok gereklidir, tüm hücrelerin yapı taşını oluşturur. Sağlık için son derece ihtiyaç duyulan bir besindir. Özellikle hamilelik döneminde tüketilmeli ve bebeğin anne karnındaki gelişiminin sağlıklı büyümesi için katkı sağlamasından yararlanılmalıdır. Son yıllarda protein tozu olarak da tüketilen bu gıdanın hamileler için protein tozu olarak tüketmeleri önerilmemelidir. Protein tozu durumunda tüketmeyi genelde spor yapan, vücut geliştirmede kullanılan bir beslenme şekli olarak görülmektedir.
Proteinin kaynağı hayvansal gıdalardır. Özellikle sinir sistemi ve beyin gelişmesinde çok önemli rol oynamaktadır.
Hangi Besinlerde Protein Vardır?
Hamile Bir Kadın Günde Ne Kadar Protein Almalıdır?
Herkes protein tüketmelidir ve protein insan sağlığı için çok önemlidir. Ancak bebeği için her anne adayının proteine daha çok ihtiyacı vardır. Düzenli ve belli ölçülerde tüketilen protein hamilelik döneminde hem anne adayı için hem de bebek için önemsenmelidir.
Hamile bir anne adayı 1 günde 80 gr. protein tüketmelidir. Oysa normal şartlarda 60 gr protein yeterli olmaktadır. İkiz ya da üçüz bebek bekleyen anne adaylarında bu miktar artırılmalıdır. Bu artırma ve eksiltme konularındaki doz ayarlama tamamen doktor kontrolü altında
Yağ Nasıl Bir Besindir?
Katı ve sıvı hallerde bulunan yağlar insan vücudu için çok gerekli bir besin maddesidir. Margarinler ve tereyağı katı yağlar, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi yağlar ise sıvı yağ olarak adlandırılmaktadır. En faydalı olan yağlar ise; katı yağlardan tereyağı ile sıvı yağlardan zeytinyağıdır.
Hamileler tereyağı ve zeytinyağı dışında yağ tüketmemelidir. Çünkü en sağlıklı yağlar bu yağlardır. Margarinler ve diğer zeytinyağı dışındaki yağlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Günde 60 gr yağ tüketilmesi gerekmektedir. Bu miktar yağ anne için de bebek için de yeterli olmaktadır.
Hamile bir anne adayının bir günde alması gereken kalori miktarı 2100- 2500 kalori arasında olmalıdır. Bu kalorinin alınabilmesi için protein seviyesinin yüksek olması gerekmektedir. Kalsiyum + demir anne adayları için önemlidir.
Tüketilmemesi Gereken Gıdalar;
Normal şartlarda da sağlıklı olmayan bu gıdalar hamile bir anne adayı için çok daha tehlikelidir.
Tüketilmesi Gereken Gıdalar;
Hamilelerin Dikkat Etmesi Gereken Diğer Konular;
Hamile Beslenmesinde Olmazsa Olmaz Gıdalar Nelerdir;
Protein; Kemik, kas ve beyin gelişmesinde önemlidir. Ayrıca tahıl tüketiminin de bebeğin gelişimine büyük katkıları vardır. Tahıl tüketilmeli fakat rafine karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. Kepekli un, kepekli ekmek ve kepekli makarna tüketmek tercih edilmelidir. Zeytinyağı ve balıkyağı da olmazsa olmazlardandır. Meyve ve sebzeler taze yenilmeli, mevsiminde tüketilmelidir. Sebze ve meyvelerin bir diğer faydası posasının sindirim sisteminin çalışmasını artırır.
Anne adayı vejetaryen ise, protein ihtiyacı ile ilgili sorun yaşamaması için doktoru ile görüşmeli ve bu eksikliğin farkı yollardan alınması sağlanmalıdır.
Hamilelikte Beslenmeye Destek Olarak Alınması Gereken Vitaminler Nelerdir?
Folik Asit; Hamileliğin ilk üç ayında alınması çok gereklidir. Hatta hamile kalmadan bir ay önce başlanılması gerektiği de önerilmektedir. Çünkü folik asit beyin ve omurilikle ilgili gelişimleri destekler. Dünya Sağlık Örgütü tüketme miktarını 400 mikro gram olması gerektiğini açıklamıştır.
Demir eksikliği takviyesi, kalsiyum eksikliğini giderici suda eriyen vitamin takviyeleri, omega 3 gibi diğer vitaminler hamileliğin ilk üç ayından sonra başlanılmalıdır.
Folik Asit Hangi Gıdalarda Bulunur?
Folik Asit İhtiyacı Hangi Anne Adaylarında Daha Fazladır?
Benzer Konular:
Hamilelikte Hurma Neden Yenir?
Hamilelikte Süt İçmenin Faydaları
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.