Hamilelikte Kına- Dövme Yaptırmak

Hamilelikte kına belli şartlarda yapılsa da dövme yapılması önerilmemektedir.

Kına bitkisel bir tozdur, organik ve doğaldır. Saç boyamada, el ve ayaklarda kına yakma olarak adlandırılan geçici boyama olarak kullanılmaktadır. Dövme ise tene yaptırılan kimyasal içerikli ve kalıcı bir boyama işlemidir.

Hamilelikte Kına- Dövme Yaptırmak

Kına farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Saçları kına ile boyamak, el ve ayaklara kına yakmak ya da bazı rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılarak kimi zaman karışımlarla krem gibi kullanmak ve daha pek çok biçimde uygulamak gibi sayılabilir.

Kına bitkisel ve organik bir tozdur. Kendisine has kokusu ve yine kendisine has rengi ile çok amaçlı kullanılabilmektedir.

Hamilelik dönemi anne adayının hassas davranması gereken bir dönem olup, her konuda olduğu gibi ilk üç ayın çok önemli olduğu bilinmektedir. Uzmanlar anne adayının 3. ayını tamamladıktan sonra katkısız kına kullanmasında bir sakınca görmemektedir. Ancak, kınanın etkisini artırmak amacıyla katılan kimyasal boyalar ya da daha kalıcı olması amacı ile ilave edilen katkı maddeleri hamile anne adayları için önerilmemektedir. Dışardan bakıldığında kınanın katkılı mı, katkısız mı olduğunu anlamak da pek mümkün değildir. Örneğin; Siyah kına, halk arasında ” kara kına” ek katkı maddesi içermektedir.

Hamilelikte Siyah Kına Kullanılmasının Riskleri Var mıdır?
Siyah kınanın hamilelikte kullanılması sakıncalıdır. Hamile bir anne adayının kara kına kullanması kimyasal bir saç boyası kullanmaktan farksızdır. Kısaca; Gerçek kına siyah olmaz en fazla koyu kahverengi ya da koyu kırmızı renklerde olabilir.

Hamile olunduğunu bilmeden katkılı kına yaptırılması durumunda bebeğe zarar verme riskinin yanında, kaşıntı, açık yaralar ve ağrılar baş gösterebilir. Ayrıca deri tarafından emilen PPD, para- phenylenediamine kanser riskini oluşturur.

Hamile Kadınlarda Kınanın Manevi Değeri;
Toplumumuzda kınanın manevi değeri de vardır ve çok eskilere dayanır ( gelin kınası, sünnet kınası, asker kınası) gibi, bu nedenle de hamilelerin saçlarını ya da el ve ayaklarına kına yakmak istemesi de gerçek ve katkısız kına olma koşulu ile ve ilk 3 ayını doldurduktan sonra engellenmemelidir. Çünkü kına katkısız( saf ) olma durumunda sakıncalı değildir.

Hatta çok eski dönemlerde kınanın kullanılmasının, anne adayının hamilelik dönemini daha kolay ve sorunsuz geçireceğine inanılarak hamilelere de kınalar yakılma işlemleri hatta törenleri de yapılırmış. Ayrıca hamilelik nedeni ile hormonlarında oluşan değişimler anne adayını moral olarak da sarsmaktadır ve kınanın kişi üzerindeki olumlu etkileri ile ona iyi geleceğinden anne adayının bu yasaklarla geçen döneminde tam aksine manen iyi geldiği de gözlemlenmiştir.

Kimler Dövme Yaptıramaz?

  • 18 yaşının altında olan gençler, ( ebeveyn izni olması durumunda yapılabilir)
  • Hamilelik ve emzirme döneminde olan kişiler,
  • İleri derecede alerji ve deri hastalığı olan bireyler,
  • Hemofili ve trombosit fonksiyon bozukluğu olanlar,
  • Kontrolsüz hiper tansiyon hastası olan kişiler,
  • Kan yolu ile bulaşabilen hepatit B, hepatit C ve frengi virüslerinden herhangi birine sahip olanlar dövme yaptıramazlar.

Kalp rahatsızlığı, diyabet, epilepsi gibi rahatsızlıkları olanlar ise önce doktorlarına danışarak onayını aldıktan sonra dövme yaptırmaları ya da yaptırmamalı daha doğru olacaktır.

Hamilelik Döneminde Dövme Yaptırılabilir mi?
Hamile olsun ya da olmasın dövme yapılması sırasında ortamın steril olması ve teknik açıdan da profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Ancak bu hamileler dövme yaptırabilir anlamına gelmemelidir. Dövme yaptırma işlemi ciddiyet gerektirir, hepatit B, hepatit C, AİDS, tetanos, deri enfeksiyonları, frengi, deri tüberkülozu gibi kan yoluyla geçen bazı hastalıkların bulaşmasına neden olabilir.

Ayrıca dövme yaptırmak, ister kalıcı dövme olsun, ister geçici dövme olsun hamile olan anne adayları için önerilmemektedir. Çünkü dövmenin gerçekleşebilmesi için deri altına verilen mürekkep ya da boya kimyasal içermektedir, bu da kana karışma riski ile hem anne hem de bebek için tehlikelidir.

Dövme kalıcı ve geçici dövme olarak farklı şekillerde uygulanmaktadır ve bazı uzmanlar kalıcı dövmeyi de geçici dövmeyi de hamile anne adayları için önermezken bazı uzmanlar kalıcı dövmenin sakıncalarını kabul etseler de geçici dövmenin fazla bir riski olmadığını savunmaktadır.

Dövmenin deri altına şırınga edilen mürekkep ya da boyasının içeriği genelde is, çivit, antimuan tozu, kavrulmuş dövülmüş kemik tozu, safran, kına ve bazı bitki özleri gibi maddelerin bulunduğu bir karışım olmanın yanında bazı kimyasallar da içermektedir. Bu nedenle geçici de olsa dövme hamile anne adaylar için uygun görülmemektedir.

Hamilelikte Dövmenin Vereceği Zararlar;

  • Kanla bulaşan hastalık riskleri oluşabilir.
  • Hamilelikte artan gebelik hormonlarında sistemli değişiklikler görülür.
  • Lokal enfeksiyonlar gelişir.
  • Sarkodin, keloid ve sedef gibi hastalıklar görülebilir.
  • Lokal kaşıntılar ve döküntüler görülebilir.

Bu ve benzeri yan etkiler kişiye göre değişik etkiler gösterebilir.

Emzirme Döneminde Dövme Yaptırılabilir mi?
Hamilelik ve emzirme dönemi bebek sağlığı açısından çok önemli bir periyottur. Anne bedenine dışarıdan uygulanan müdahaleler zorunlu olmadığı sürece kaçınmakta yarar vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de dövme yaptırmak uygun bir zaman dilimi değildir.

Medikal Dövme Ne Anlama Gelmektedir?
Yara ve ameliyat izi gibi estetik açıdan göze hoş görünmeyen izlerin uzman kişiler tarafından uygun ortamlarda yapılan müdahalelerdir. Örneğin; meme kanseri olan bir kadının göğüs ucuna, orijinal memesine benzemesi için koyu kahve renginde ve dairesel yapılabilir. Ancak bu işlem sıradan bir işlem olmayıp uzman kişilerce çok gerekmesi durumunda uygulanmalıdır.

Sonuç olarak geçici ve özel bir dönem olan hamilelik ve emzirme dönemleri, bir anda karar verilerek bazı heveslerle dövme yaptırma dönemi değildir. Anne adayları ve emziren anneler tam aksine dışarıdan gelebilecek her türlü risklere karşı kendisini kapamalı, aşırı titiz ve itinalı bir süreç geçirmek için özen göstermelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.