Spiral Nasıl Takılır, Çıkarılır

Spiral, rahim dışarıya çıkarılarak takıldıktan sonra geri yerine yerleştirilir. Aynı şekilde ipinden çekilerek çıkarılır.

Spiral, günümüzde pek çok kadın tarafından kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Doktor tarafından rahim içine yerleştirilerek spermlerin yumurtanın yanına gitmesini engelleyen, ucunda ipi bulunan plastik ya da metal rahim içi doğum kontrol aracıdır.

Spiral Nasıl Takılır, Çıkarılır

Jinekolojik muayene sandalyesine yatırılan hastanın, antiseptik solüsyonlar ile temizliği yapılır. Rahim tıbbi aletlerle tutularak biraz çekilir. Spiral tüp yardımı ile rahim ağzından geçirilerek rahimin tepesine kadar iterek içine yerleştirilir. Tüp içindeki piston yardımı ile ileri doğru iterek tüp dışarı alınır. Böylece spiral rahim içine yerleşmiş olur. Spiralin ucundaki ip rahim dışında 1 cm kadar kalacak şekilde kesilir ve ultrason yardımı ile spiralin doğru yerde olup olmadığı kontrol edilir.

Spiral Ne Zaman Takılmalıdır?
Spiralin takılması için doğru zaman adet dönemidir. Âdetin yoğun olduğu 2. ya da 3. gün takılabildiği gibi, kürtaj sonrası ve doğum sonrasında takılabilir. Spiral takılmadan 1 saat önce hastaya ağrı kesici iğne ya da ilaç verilmesi, hafif acılı olan spiral takma işlemini hiç ağrı ve acı hissetmeden takılmasına yardımcı olur.

Kaç Çeşit Spiral Vardır?
Bakırlı spiral ve Hormonlu spiral olmak üzere iki çeşit spiral vardır.

Adet kanaması yoğun olan kadınlar için hormonlu spiral önerilir. Çünkü bakırlı spiral zaten yoğun olan kanamayı adet döneminde daha da artırır. Ancak, adet kanaması normal ve yoğun olmayan kadınlarda bakırlı spiralin böyle bir etkisi yoktur. Yani adet kanamaları çok olmayan kadınlar için önerilir.

Spiral ilk takıldığı birkaç gün kasık ağrısı dışında başka bir olumsuz etkisi yoktur. Spiral takılan kadın önceleri tedirginlik yaşasa da daha sonra alışmakta ve hatta takılan spirali unutmaktadır.

Birçok jinekoloji uzmanı, hiç doğum yapmamış genç kadınlarda, iltihaplanma riski daha fazla olduğundan, spiral takma konusuna sıcak bakmamaktadır. Bu nedenle farklı doğum kontrol yöntemleri kullanılmasını önermektedir. Spiral takma işlemi sadece doğum yapmış kadınlara önerilen ve uygulanan bir doğum kontrol yöntemidir.

Spiral Kayması Ne Demektir?
Spiral kayması, nadiren de olsa rahim ağzına doğru kayması, yerinden oynaması durumudur. Spiralin kayması durumunda adet dönemi dışında da kanama ve lekelenmeler görülebilir. Böyle bir durumda gebe kalma riski de artacağından, yerinden oynamış olan spiralin çıkartılarak yeniden takılması gerekir.

Spiral nasıl çıkartılır?
Spiral yine adet ( regl ) döneminde, ağrısız ve sancısız bir şekilde yine doktor tarafından rahim ağzından sokulan tıbbi alet yardımı ile spiralin ipinden tutularak çekilir ve çıkartılır.

Spiral taktırma dışında daha farklı doğum kontrol yöntemleri de bulunmaktadır.

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

  • Doğum kontrol hapları kullanmak
  • Spiral ve Hormonlu spiral taktırmak
  • Takvim usulü korunmak
  • Geleneksel korunma yöntemleri uygulamak

Doğum kontrol hapları uzun süre kullanılması durumunda yan etkilere sebebiyet verebilmektedir. Takvim usulü, iki adet kanaması( regl) arasındaki 3-5 gün hamile kalınmaya en uygun olan günler olduğundan cinsel ilişkiden uzak kalınmalıdır. Geleneksel korunma yöntemleri ise risk teşkil etmektedir. Bu nedenle en güvenilir sistem Spiral ya da hormonlu spiral sistemleri olmaktadır.

İlgili Konular:

Cinsel İlişkide Spiral Kayar mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.