Tüp Bebek Nedir? Nasıl Yapılır?

Doğal yollarla hamile kalamayan kadınlar için tüp bebek tedavisi umut kaynağı!

Tüp bebek tedavisi doğal yollarla 1 senden fazla süredir hamile kalamayan, fallop tüplerinde tıkanıklık olması durumunda, kişide ileri derecede PCOS (polikistik over sendromu) olması halinde, çikolata kisti adı verilen endometriyozis hastalığının bulunması durumunda, erkekte azospermi teşhisi durumunda ve sperm kalitesinde bozukluk saptandığı durumda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle çiftlerin üreme hücreleri laboratuvar ortamında döllenerek kadının rahmine transfer edilmektedir.

Tüp Bebek Nedir? Nasıl Yapılır?

Tüp bebek uygulaması, bilinen en sade haliyle; erkek ve kadına ait olan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenme işlemidir. Bu işlem sonucu doğan ilk bebek 1978’de dünyaya gelmiştir. Normal yollar ile gebe kalamayan anne adaylarına uygulanan bir üreme tedavisi olarak da adlandırılabilir. Erkekten alınan spermler ile kadından alınan yumurtaların biyolojik bir ortamda birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan embriyoların rahime aktarılması sonucunda gebe kalınabilmektedir.

Neden Tüp Bebek?

Yardımcı üreme tedavi yöntemleri arasında en çok tercih edilen uygulama, Tüp Bebek uygulamasıdır. Tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri gebelik şansının yüksek olmasıdır. İlk olarak bu tedavi, enfeksiyon veya cerrahi müdahaleler sonucu tüplerinde kalıcı hasarlar oluşan anne adaylarında uygulanmıştır. Daha sonra kısırlığa sebep olacak farklı etkenlerin tedavisinde kullanılmaya başlandıktan sonra başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Nasıl Yapılır?

Tüp bebek uygulaması 5 aşamalı bir yöntem üzerinden ilerlenerek yapılır. İlk aşama tedavi öncesi görüşmedir.  Bu süreç en önemli dönem olarak adlandırılır. Bu tedaviyi düşünen anne ve baba adayları, anne adayının adet günlerinin 2.ya da 3. Günü uygulanır. Tüp bebek uygulamasının başlangıç günü ultrasın yöntemi de uygulanır. Ultrasonun uygulanmasının sebebi, yumurtalıklarda ve anne rahminde tedaviye başlamaya engel olacak bir durumun olup olmadığını izlemektir.

Yumurtalıkların Uyarılması

Tüp bebek uygulamasında iğne şeklinde hormon barındıran ilaçlara başlanılır. Adet döneminin 3.gününde yumurtalıkların uyarılması için bu yöntem kesinlikle uygulanmaktadır. İğne yöntemiyle anne adayına enjekte edilen ilaçlar ayrıca hamile kalma olasılığını yükseltmektedir. Yumurtalıkların uygulanan bu ilaca yanıtı ise, sürecin ne kadar uzun süreceğini belirlemektedir. 10 ile 12 gün arasında değişen bu uzunluk, 2 günlük periyotlarla yapılan ultrason uygulamalarıyla takip edilmektedir.

Yumurta Toplanması

Anne adayındaki yumurta hücreleri, belirli bir olgunluk ve büyüklüğe eriştikten sonra yumurtaların çatlaması için yine iğne yöntemi uygulanır. Bu işlemden sonraki 34 ve 36 saatlik bir süre içerisinde yumurtalar toplanır. Hastaya yapılan müdahaleler sonrasında yumurtalar içerisinde en uygun olanları seçilir ve döllenir. Rahim içerisine transfer edilecek olan yumurtalar daha sonra döllenerek gebe bırakacaktır.

Embriyo Transferi

Laboratuvar ortamından alınan embriyolar, anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Bu aşamada anesteziye ihtiyaç duyulmaz ve anne adayı herhangi bir ağrı hissetmez. Yumurta toplama uygulamasından en fazla 120 saat içerisinde embriyo transferi gerçekleşmektedir. Embriyonun kalitesi ve sayısına göre bu durum değişkenlik gösterebilir. Transfer işleminden sonra rahim içerisinde embriyoların gelişmeleri için bir süre beklenir.

Tüp Bebek Uygulamasında Kullanılan İlaçlar

Bu tedavide kullanılan ilaçların kadın hastalıkları konusunda herhangi bir risk faktörü bulunmamaktadır. Düzenli olarak uzman kontrolü yapmaları gereken anne adayları doktor tavsiyesinde verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Tüm bu gelişim aşamaları Tüp Bebek uygulamasının ne kadar sağlıklı bir uygulama olduğunu da göstermektedir.

Benzer Konular:

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp Bebek İle Cinsiyet Belirleme

Tüp Bebek Fiyatları ve SGK Desteği Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.