Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Uygulanır

Tüp Bebek Neden Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi genellikle sağlıklı üreme hücresi üretmek konusunda yetersiz olan kişiler için en sık uygulanmakta olan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Vücutta bulunmakta olan yumurta hücresi ile sperm üretimini sağlayan testis bölgesinde herhangi bir aksaklık meydana gelirse tüp bebek tedavisi tercih edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Uygulanır

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tüp bebek tedavisini başarılı bir şekilde uygulayabilmek için öncelikle anne ve babadan alınmış olan sağlık ve üreme hücrelerine ihtiyaç duyulur. Vücuttan alınmış olan bu hücreler gerekli teknolojiler sayesinde laboratuvar ortamlarında birbirleri ile birleştirilerek döllenme dediğimiz doğal olay, yapay şekillerde meydana getirilir. Döllenme sonrasında sperm, yumurta hücresi işine girecek ve burada besin maddelerini bulacaktır. Bahsetmiş olduğumuz bu birleşmesi sayesinde bebeğin ilk hücrelerinin oluşmasına yardımcı olan zigot dediğimiz insanların en küçük hücreleri meydana gelecektir. Eğer zigot hücresi başarılı bir şekilde anne rahmine tutunursa, normal bir hamilelikten farksız olarak bebek, bu bölgede gelişmeye başlayacaktır. Tabii ki her ne kadar bu şekilde özetlemiş olsak da aslında bu hücreleri elde etmek ve birbirleriyle birleştirmek oldukça zordur. Aynı zamanda vücuttan çıkan hücreler çok kısa süre içerisinde öldüğü için canlı oldukları süre boyunca hemen döllenme işleminin tamamlanması gerekiyor. Üreme hücrelerinin başarılı bir şekilde saklanabilmesi için normal oda koşullarından çok daha farklı ortamlara ihtiyaç duyulduğu için bu ortamlar sadece yüksek donanımlı hastaneler tarafından karşılanabilir. Eğer siz de tüp bebek tedavisindeki başarı oranını arttırmak istiyorsanız genel olarak yüksek donanımlı hastaneleri tercih etmeniz, bebek sahibi olmanız açısından çok daha faydalı olacaktır. Tüp bebek tedavisi uygulanırken bu konuda daha önceden deneyim edinmiş bir doktor ile çalışırsanız yine aynı şekilde başarı oranınız artış gösterecektir. Vücuttaki hücrelerin dikkatli bir şekilde alınması ve daha sonra dış ortamda birleştirilmesi olayları sırasında oldukça hassas davranmak, başarı oranını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Her ne kadar tüp bebek tedavisi eskiden uygulanması pahalı ve zor olan bir işlem olsa da günümüzdeki tıp alanındaki teknolojiler sayesinde olunca kısa süre içerisinde uygulanabiliyor.

Başarı Oranı Nasıl Desteklenir?

Tüp bebek tedavisinin başarılı olduğu ile alakalı kesin bir bilgi vermek için en az 3 defa bu tedaviyi denemek gerekiyor. Ülkemizdeki çiftlerin büyük bir bölümünde yapılan tedavi yöntemleri gösteriyor ki yaklaşık olarak 3 deneme içerisine mutlaka başarı yakalamış oluyor. Fakat çeşitli sorunlardan dolayı defalarca kez denemenize rağmen yine de tüp bebek tedavisinde başarı oranı yakalayamama ihtimaliniz de vardır. Tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için dışarıdan destek sağlamak istiyorsanız uygulamanız gereken birkaç önemli unsur olduğundan bahsetmek isteriz. İlk olarak önceden sağlıklı bir şekilde meydana gelebilmesi için vücuttaki besin ve hormon değerlerinin yeterli seviyede olması gerekmektedir. Tedaviye başlamadan önce kan testi ile hormon seviyesini kontrol ettirmek ve buna bağlı olarak gerekirse tedavi yöntemleri uygulamak tüp bebek tedavisi sırasındaki başarı oranlarını ciddi anlamda arttıracaktır. Bahsetmiş olduğumuz hormon tedavileri uygulamak için herhangi bir hastaneyi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Tüp Bebek Kaç Defa Denenmelidir?

Dünya genelinde doktorlar tarafından yapılmış olan araştırmalar gösteriyor ki kadınların yaklaşık olarak %95 oranındaki bir bölümünde tüp bebek tedavisinde en az 3 defa uygulanması gerekiyor. Tüp bebek tedavisinde üç defa denedikten sonra yine de başarısızlık ile sonuçlanırsa büyük ihtimalle vücudumuzdaki hormonlardan dolayı üreme hücreleri sağlıklı bir şekilde meydana gelemiyor olabilir. Günümüz teknolojisinde ne yazık ki bahsetmiş olduğumuz bu problemi çözmek için herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Fakat az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi dünya genelindeki birçok kişide en fazla üç deneme içerisinde mutlaka başarı yakalanmış oluyor. Tüp bebek tedavisinin her aşamasında vücut, ciddi anlamda deforme olduğu ve günden güne formunu yitirmeye başladığı için üç defa denedikten sonra daha fazla zorlamamak uygun olacaktır. Aynı şekilde yapılan araştırmaların bazıları gösteriyor ki tüp bebek tedavisi sırasında psikolojik olarak kendinizi hazır hissetmeniz başarı oranını büyük oranda artırıyor. Eğer siz de defalarca kez denemeden hemen başarıya ulaşmak istiyorsanız psikolojik olarak kendinizi hazırlamanız oldukça mantıklı bir tercih olacaktır. Eğer psikolojik olarak hazırlama konusunda profesyonel kişilerden destek almak istiyorsanız psikolog doktorlar bu konuda size seve seve yardımcı olabilir. Herhangi bir psikologdan randevu alarak yaşamış olduğumuz problemleri bu kişiler anlatabilir ve sorunlarınıza kısa süre içerisinde çözüm bulabilirsiniz

Tüp Bebekte Canlı Doğum Başarısı Nedir?

Tüp bebek tedavisindeki doğumların başarılı olma ihtimali ilk olarak uygulanmakta olan kadınların yaşı ile ters orantılıdır. Özellikle 40 yaşın üzerindeki bayanlarda üreme hücreleri ciddi anlamda deforme olmaya ve işlevini yavaş yavaş yitirmeye başladığı için tüp bebek tedavisi uygulanabilse bile ne yazık ki canlı doğumların meydana gelmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Dünya genelinde kadınların menopoz dönemine girme yaşadığı bölgelere göre değişiyor orada ülkemizde genel olarak bu yaş 45 olarak istatistiksel bilgilerde yer almaktadır. Hem erkeklerde hem kadınlarda yaş ilerledikçe üreme hücrelerinin kalitesi ciddi anlamda düşüyor. İleri yaşa rağmen tüp bebek tedavisi uygulanıyorsa doğum sırasında ciddi anlamda problemler meydana gelebileceği ve ölü doğum gibi durumlar ortaya çıkabileceği için tedavi boyunca hormon desteği yapılması tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Hormon seviyesinin yüksek olması vücudunu bebeğe alışmasını çok daha kolay hale getirdiği için normal veya sezaryen doğum sırasında herhangi bir problem oluşmuyor. Eğer yaş kriteri sizin için önemli değilse ve hala doğurganlık dönemindeyseniz başarılı bir şekilde doğum yapma ihtimaliniz diğer insanlara göre çok daha yüksek olacaktır. Özellikle 25 ile 35 yaş arasında uygulanmakta olan tüp bebek tedavilerindeki başarı oranı diğer yaş aralıklarına göre çok daha fazla olduğu için bu konuda endişe etmenize gerek yoktur. Unutmayın ki tüp bebek tedavisinde başarılı bir şekilde uyguladıktan sonra bebeğin anne vücudu içerisindeki gelişimi normal olarak dünyaya gelmiş olan bebekleri ile birebir aynı şekilde devam etmektedir. Her ne kadar normal bebeklere benziyor olsalar da yine de tüp bebek tedavisi boyunca düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek için faydalı olacaktır.

Tüp Bebek Yeni Denemelerden Nasıl Etkilenir?

Ülkemizde ve dünya genelinde uzman doktorların büyük bir bölümü ilk denemeden sonra başarısız olan çiftlerde tekrar tüp bebek tedavisi uygulamanın oldukça zor olduğunu söylüyor. Daha sonra denenecek olan tedavi yöntemlerinin başarı oranı ilk denemeye göre çok daha düşük olacağı için doktorların büyük bir bölümü ilk denemede başarılı olmak ister. Bu konuda yapılabilecek en güzel işlem, yeni bir tüp bebek tedavisi denemeden önce bir öncekinin neden başarısız olduğu hakkında detaylı bir şekilde araştırma yapılması olacaktır. Böylece daha önceki tedavide yapılmış olan hatalar tekrar edilmeden yeni bir tüp bebek tedavisi uygulanacak olursa başarı oranı çok daha yüksek olacaktır. İlk tüp bebek tedavisi başarısız olursa yeni bir tedaviye başlamak için biraz ara vermeni tavsiye ediyoruz. İlk denemeden sonra hemen iki defa hücrelerin vücuttan alınması, vücudun büyük oranda yıpranmasına ve üreme hücrelerinin verimliliğini kaybetmesine sebep olabilir. Aynı zamanda uygulanacak olan yeni tedavi sırasında anne ve baba adaylarının psikolojik olarak durumu da başarı oranını ciddi anlamda etkileyebilir. Mümkün olduğu kadar tüp bebek tedavisi ile alakalı pozitif düşüncelere sahip olmak hormonların seviyesini ciddi anlamda etkileyeceği için tedavinin başarılı olması açısından yardımcı olacaktır.

Tüp Bebek Denemelerindeki Beklentiler

Tüp bebek tedavisinin kaçıncı denemede başarılı bir şekilde sonuçlanacağı ile ilgili olarak daha önceden tahmin yapmak oldukça zor hatta mümkün değildir. Kimi insanlarda ilk denemede başarı yakalanırken bazı kişilerde de defalarca uygulama yapılmasına rağmen tüp bebek tedavisi başarısızlık ile sonuçlanabilir. Bahsetmiş olduğunuz bu durumların ortaya çıkmasında etki eden en önemli unsurlardan bir tanesi anne ve babanın hormon ve fiziksel olarak bu tedavi için hazır olması ile ilgilidir. Genellikle ülkemizde tüp bebek tedavisi uygulanırken ilk denemede başarılı olma oranı oldukça düşüktür. Eğer tüp bebek tedavisi uygun görürseniz ve bu tedaviye yeni başladıysanız başarısızlıklar ile karşılaşabilirsiniz. Bahsetmiş olduğumuz bu olumsuz durumlar karşısında psikolojik olarak kendinizi hazırlamanız oldukça faydalı olacaktır. Genel olarak tüp bebek tedavisindeki deneme sayısı arttıkça başarılı bir şekilde döllenmenin meydana gelmesi ihtimali düşüş gösterir. Tedavi tekrar edildikçe genel olarak kadınların üretmiş olduğu yumurtalarını sayısı azalma göstereceği için döllenme ihtimali de düşüş gösterir.

Yumurta Sayısı ve Tüp Bebek Bağlantısı

Anne adayının alınmış olan yumurta hücrelerinin sayısı ne kadar fazla olursa başarılı bir şekilde döllenme yapma ihtimali de bununla beraber artış gösterecektir. Çünkü bazı yumurta önceleri henüz deneme yapmadan ölürken diğerleri canlı kalarak döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden doktorlar mümkün olduğu kadar anne adayından oldukça fazla sayıda yumurta almak isterler. Erkeklerdeki sperm üretimi kadınlardaki yumurta üretimine göre çok daha fazla sayıda olduğu için böyle bir problem meydana gelmeyecektir. Yumurta sayısı çok azalırsa tüp bebek tedavisinin kesin olarak başarısız olacağı ile alakalı bir yargı yalvarmaktansa başarılı olma ihtimalinin azalacağı hakkında konuşmak daha doğru olacaktır.

Ülkemizde Tüp Bebek Tedavisi

Ülkemizdeki tıp alanında yaşanmakta olan gelişmeler sayesinde tüp bebek tedavisi çok daha kolay bir şekilde uygulanabilen tıbbi uygulamalar arasında yer almaya başladı. Yaklaşık olarak 20 sene önce ülkemizi ilk defa gelmiş olan tüp bebek tedavisi uygulanmaya başladığı zamanlarda başarı oranı oldukça düşük olduğu için eşler arasında pek fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Daha sonra kullanılmakta olan eşyaların gelişmesi ve doktorların bu konuda çok daha tecrübeli hale gelmesinin de etkisiyle tüp bebek tedavisindeki başarı oranı ve insanların bu tedavi tercih etme oranı ciddi anlamda arttır. Her ne kadar tüp bebek tedavisi uygulanması sırasında başarısızlık oranı bulunuyor olsa da yine de bebek sahibi olamayan kişiler için oldukça uygun bir çıkar yolu olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce kişi ülkemizde tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi oluyor ve sahip oldukları bebekler sağlıklı bir şekilde dünyaya geliyor. Tüp bebek tedavisine ne kadar kısa süreceği veya sağlıkta geçip geçmeyeceği konusunda kesin bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Fakat başarı oranının ailelerin genetik yapısı ile yakından ilişkili olduğu yapılan araştırmalar arasında yer alıyor. Eğer daha önceden ailenize tüp bebek tedavisinde bebek sahip olmuş kişiler varsa büyük ihtimalle sizin uygulamış olduğumuz tedavilerde başarılı bir şekilde sonuç verecektir.

Yeni Denemelere Başlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Eğer tüp bebek tedavisini daha önce denediyseniz ve başarısız olduğunuz için yeniden denemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç önemli unsur bulunuyor. İlk tüp bebek tedavisinden sonra tekrar tedaviye başlamak istiyorsanız öncelikle vücudumuzdaki hormon seviyesini kontrol ettirmenizi tavsiye ediyoruz. Daha önceki tedavi sırasında vücuttan alınmış olan sperm ve yumurta hücreleri dış ortama alındığı için hormonların işleyiş düzeninde ciddi anlamda değişikler meydana gelmiş olabilir. Yeni bir tedaviye başlayacağın zaman ilk olarak vücuttaki östrojen ve testosteron seviyesini optimum seviyeye getirmek, uygulanacak olan yeni denemeler için faydalı olacaktır. Vücudumuzdaki hormonların seviyesini değiştirmek için çeşitli besinler ile beslenebileceğiniz gibi aynı zamanda doktorlar tarafından uygulanmakta olan hormon takviyeleri de kullanabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.