Pelvik Organ Sarkması Nedir ve Neden Görülür?
Dış gebelik annenin yaşamını riske edecek kadar ciddi bir durumdur
Rahim içi yerine genellikle tüplerde yerleşen döllenmiş yumurta, burada gelişir. Büyüme belli bir aşamaya geldiğinde tüplerin yırtılmasına ve iç kanamaya neden olarak, kadının ölümüne kadar gidebilir. Erken aşamada teşhis edilirse, uygun yöntemlerle tedavi edilebilir.
Dış gebelik döllenmiş olan yumurta hücresinin rahim içi dokusu yerine başka bir bölgede yerleşmesiyle oluşur. Genellikle döllenmiş yumurtanın % 90-95 oranında fallop tüplerine yerleştiği belirlenmiştir. Toplumdaki gebeliklerin % 1 kadarında bu sorun yaşanmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayı içinde meydana gelen anne ölümlerinin en fazla görülen sebebi de dış gebeliktir. Normalde döllenmiş bir yumurta rahim içine doğru yolculuk eder. Dış gebelikte döllenen yumurtanın bu yolculuğu tamamlanamaz. Buna en fazla fallop tüplerinde rastlandığından dolayı, ektopik gebelik dendiği zaman akıllara tubal gebelik gelir.
Dış gebelik hamileliğin ilk zamanlarında normal belirtiler gösterir
Bunlar kadınlarda normal hamileliklerde görünen belirtilerdir. Dış gebelik olduğunda da aynı belirtiler görülür. Gebelik genellikle tüplere yerleşerek gelişmeye başlar. Belirli bir büyüklüğe eriştiğinde, fallop tüplerini germeye başladığından yırtılmaya ve kanamaya yol açar. Fakat kadında dış gebelik teşhis edilemez ve tedavisi yapılamazsa, bu durumda iç kanama ortaya çıkar. Bu kanamanın etkisiyle anne yaşamını yitirebilir. Ektopik gebelik bu açıdan oldukça önemlidir.
Dış gebelik açısından riskli olanlar kimlerdir?
Kadınların bazıları dış gebelik oluşumuna daha yatkın olurlar. Bu yüzden risk grubunda olan anne adaylarının yakından takip edilmesi çok önemlidir.
Dış gebelikte az rastlanan türler
Dış gebelik ağırlık olarak tüplerde meydana gelse de, bazen tüplerin dışındaki alanlarda yerleşim gösterebilir. Bazı vakalarda tüplerin içine yerleşen gebelik, belirli bir süre sonra düşükle sonuçlanır. Bu durumda gebelik materyali karın boşluğuna düşer. Henüz canlılığını kaybetmediği içinde, düştüğü bölgede yerleşerek, burada büyümeye başlar. Dış gebelik olaylarında geçmişte karın boşluğuna yerleşmiş ve miadını tamamlamış hamileliklerde vardır. Tüplerden başka yumurtalıklarda ve rahim ağzında yerleşmiş dış gebelik vakaları da bulunmaktadır.
Dış gebelik vakalarında en kötü olanı heterotopik gebelik denilen durumdur. Bu gebeliklerde kadında hem dış gebelik, hem de normal olan rahim içi gebelik olur. Yapılan ultrason tetkikinde rahimde normal gelişen gebelik belirlendiği için, dış gebelik durumu kolay bir şekilde atlanır. Dış gebelik büyüdükçe kadın açısından yaşamsal risk yükselir. Dış gebeliğin neden olduğu risklerden korunmak için, adet gecikmesi olduğu zaman hemen doktora gidilerek tetkiklerin yapılması sağlanmalıdır. Erken aşamada teşhis edilen dış gebelik, tüplere ve kadına zarar vermeden önce tedavi edilebilir.
Dış gebelikte kadının yaşı önemli mi?
Kadının ilerleyen yaşı tüplerdeki hareketliliği azaltmaktadır. Bu durum gebelik ürününün daha rahme ulaşmadan tüplerde yerleşmesine ve gelişmesine neden olabilir.
Dış gebelik tedavisi nasıl yapılır?
Dış gebelik teşhisi erken aşamada yapılırsa yani daha tüplerde yırtılma meydana gelmediyse, hastada kanama oluşmadıysa laparoskopik yöntemle tedavi edilme olasılığı fazladır. Laparoskopik yöntemle uygulanan tedavide hastanın tüpü alınmadan sadece tüpün içeriği boşaltılarak tedavi sağlanabilir. Bu tüpün korunmasını sağlar. Laparoskopi uygulanamadığı zaman laparotomi yöntemiyle yani karın açılarak aynı işlem yapılabilir.
Erken dönemde tanısı yapılan dış gebelik, metotreksat denilen ilaçlı tedavi yöntemiyle de tedavi edilebilir. Hastanın durumu uygun olursa, çeşitli şartlar sağlanırsa, bir ya da iki doz halinde metotreksat denilen ilaçla operasyona gerek kalmadan dış gebelik tedavisi yapılabilir. Bu bir tür enjeksiyonla uygulanan ilaç tedavisidir.
Dış gebelikte fallop tüpü yırtılmış ve kanama başlamışsa, laparotomi denilen yöntemle karın açılarak müdahale edilir. Bu durumda hastada tüpün yırtılan kısmı çıkarılarak kanama kesilmeye çalışılır. Ancak böyle bir müdahalenin hızlı bir şekilde yapılması gerekir. Aksi halde annenin yaşamı riske girebilir.
Benzer Konular:
Kimyasal Gebelik Ve Sessiz Düşük Nedir?
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.