Hamilelikte 2. Trimester

Gebelik, 3 aylık evreler olacak şekilde üç trimester şeklinde incelenmektedir.

Hamilelik dönemi 3 farklı evrede incelenir. 1. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi 1 – 13 haftalar arasını, 2. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi 14 – 26 haftalar arasını ve 3. trimester olarak adlandırılan zaman dilimi ise 27 – 41 haftalar arasını kapsamaktadır. Bu makalede hamileliğin ikinci trimesterı olan 14 – 26 haftalar arasındaki süreçten bahsedilmiştir.

Gebeliğin rahat dönemlerinden sayılabilen 2.Trimester dönemi zaman zaman gebeliğin etkilerinin görülmesini sağlayacak olsa da bebeğinizin artık gelişim süreçlerinin tamamlandığı dönemdir. 14 ile 26.haftayı kapsamaktadır. Şimdi sizlere haftalık gelişim programı hakkında bilgilerimizi sunuyoruz.

14.Hafta
Bebeğinizin solunum yapma çalışmaları bu haftada hızlanmaktadır. Yüzünün ise daha fazla geliştiği söylenebilir. Tiroit bezlerinin hormon üretmeye başladığı bu haftada ayrıca erkeklerde prostat bezi, kızlarda ise yumurtalıklar oluşmaktadır. Ayrıca yorgunluk hissi bu hafta da azalmış durumdadır.

15.Hafta
Bebeğin saçlarının çıktığı haftadır. Kas gelişimi de hızlanmakta ve dışardan bakıldığında ise damarları rahatlıkla görülebilmektedir. 15.haftada hamile kıyafetlerinizi alabilir ve karın bölgenizin biraz daha belirgin olduğunu hissedebilirsiniz.

16.Hafta
Bu haftada bebeğin yüz kasları geliştiğinden dolayı ağzını açıp kapatabilecektir. Göz kapaklarını da hareket ettirecek olan bebeğin yüz hatları normal bir hâl almıştır. Göbek kordonu olgunlaşmış ve solunuma karşı refleksleri de artmıştır. 16.haftanın sonunda bebeğin cinsiyeti ultrason yöntemiyle artık belirlenebilecektir.

17.Hafta
Bebeğin yağ depolarını doldurmaya başladığı haftadır. Yani buradan anlaşılacağı üzere bebek yeni bir gelişim dönemine girmiştir. Organları artık çalışıyor durumda ve solunum alışverişlerinin de yapıldığı görülecektir.

18.Hafta
Bebeğin boy ve ağırlık oranları artmaya devam etmektedir. Kemik gelişimi devam ettiği için hareketleri daha fazla hissedilmektedir.

19.Hafta
Bebeğin vücudu 19.haftada, kremsi bir madde ile kaplanmaktadır. Her türlü etkiye karşı bebeği koruyacak olan bu sıvıya vernix caseosa adı verilmiştir. Anne adaylarının kilo artışı devam ettiği için vücutta bazı çatlaklar meydana gelebilir. Çatlakları azaltmak için çatlak kremlerinden faydalanabilir ve bol sıvı tüketimi yapabilirsiniz.

20.Hafta
Hamileliğin ilk yarısının bittiği haftadır. Bebeğin beyin gelişimi hızla devam etmekte ve cildi de kalınlaşmaya başlamaktadır. Duyu organları gelişmiş ve aktif bir şekilde çalışmaktadır.

21. Hafta
Kalp kaslarının ciddi anlamda güçlendiği 21.haftada, kan hücreleri üretilir. Tat alma duyusu da gelişimini sürdürmektedir. Demir eksikliği görülebileceğinden dolayı beslenmenize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

22.Hafta
Bebeğin, anne sesini duyduğu haftadır. Sizden gelecek seslere artık tepki veriyor ve duyuları da geliştiği için bu hafta sizlerde farklı bir heyecan yaratacaktır.

23.Hafta
Bebeğin küçük bir insan görünümünde olduğu haftadır. Sizi daha net bir şekilde duyabilir ve tepki verebilir. Anne adaylarında kilo artışı bu haftada da devam etmektedir.

24.Hafta
Bebeğin dönüm noktalarından biri sayılan 24.haftada, bebek anneden bağımsız bir şekilde yaşamını sürdürür. Erken doğum sorununu da beraberinde getirebilir. Anne hormonlarının etkisi ile diş eti kanamaları yaşamanız görülebilir. Bu konuda doktorunuzdan tavsiyeler alabilirsiniz.

25.Hafta
Ultrason yöntemiyle bebeğin kalp atışlarının duyulabileceği haftadır. Cinsiyeti ise tam olarak belirlenebilir. Bebeğin büyümesi bu dönemde giderek hızlanmaktadır. Bu değişimlerle beraber midenizde yanma durumu söz konusu olabilir.

26.Hafta
Bebeğin akciğer gelişimi doğuma kadar süreceğinden dolayı bu haftada da gelişim devam etmektedir. Anne adayları çeşitli sırt ağrıları, ani kasılmalar ve kramplar hissedebilir. Düzensiz aralıklarla adet sancıları da görülebilmektedir. Bebeğin gelişimi büyük ölçüde tamamlandığından, karnınızı ışığa doğru tuttuğunuz da bebeğinizin tepki verdiğini hissedebilirsiniz. Ayrıca yaşayacağınız ani kasılmalar rahmin doğuma hazırlandığını gösterecektir.

Doğumun son evresi olan 3.Trimester dönemiyle beraber artık doğum gerçekleşir ve 40 hafta boyunca beklediğiniz bebek dünyaya gelecektir.

1 Yorum

  • Melike C. dedi ki:

    Gercekten ço kacıklayıcı bilgiler bunlar işimize yarıyor ve ne kadar tesekkür etsek azdır diye düşünüyorum emegi gecen herkese tesekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.